Etusivu Galleria Artikkelit Blogi Info Vieraskirja Linkit
 
Arca-Swiss kiinnitysjärjestelmä
Artikkeli päivitetty 24.02.2008
Kuva 1.  Klikkaa isommaksi


Kuva 2.  Klikkaa isommaksi
Monopod + Manfrotto tilt-head + Wimberley C-10Mihin kaikkialle Arca-Swissiä?
Tähän on yksinkertainen vastaus! Mahdollisuuksien mukaan kaikkiin tuen antajiin ja tarvitsijoihin... Silloin systeemistä saadaan irti paras hyöty ja käytettävyys. Yllättävän moneen paikkaan Arca-Swissiä saakin tungettua. Alla esimerkkinä yleisimmät kohteet...

Kuulapää: Päivittäminen Arca-Swiss yhteensopivaksi edellämainitulla tavalla tai suoraan yhteensopivan kuulapään hankkiminen.

Kamerarunko: Rungon varustaminen siihen tarkoitetulla kiinnityslevyllä tai L-kiinnityskiskolla. L-kiinnityskisko on törkeän hintainen, mutta todella toimiva metallipala. L-kiskoa käytettäessä kamera saadaan pysymään sekä vaaka- että pystyrajauksella koko ajan jalustan tukipisteessä. Otettaessa pystyrajauksella olevia valokuvia normaalilla kameran pohjaan kiinnitettävällä kiinnityskiskolla ja kuulapäällä, on kamera käännettävä sivullepäin, pois jalustan tukipisteestä (Kuva 1.). Tällöin jalustan tukevuutta menetetään ja vaikutukset voivat näkyä epäterävyytenä pitkissä valotuksissa tai jalustan kaatumisherkkyytenä. Huomioitavaa on myös se, että kun kamera on käännettynä sivulle kuulapäästä, voi horisontin suoruutta "korjaavia" korjausliikkeitä tehdä vain yhteen suuntaan.

Monopod: Monopodin kärkeen voi suoraan ruuvata Arca-Swiss yhteensopivan kiinnitysalustan. Oma kokemukseni on kuitenkin osoittanut paremmaksi vaihtoehdoksi varustaa monopod Manfrotton pikakiinnityslevyttömällä 234-mallisella tilt-päällä ja ruuvata siihen A-S yhteensopiva kiinnitysalusta päälle (Kuva 2.). Tilttipäällä varustettu monopod saadaan pidettyä pystyasennossa myös kuvattaessa ylä- ja alaviistoon ja näin saadaan maksimoitua monopodin mukanaan tuoma tukevuus muutoinkin kun kuvattaessa pelkästään vaakasuoraan. Vaikka Manfrotton tilttipään kantavuudeksi ilmoitetaan vain 2.5 kiloa, istuu sen nokassa 300/2.8 + telejatke + runko yhdistelmä todella hyvin kaatuilematta mihinkään suuntaan. En ymmärrä kuka edes haluaa käyttää monopodia ilman tilttipäätä!

Objektiivien jalustapannat: Varustaminen Arca-Swiss yhteensopivilla kiinnityslevyillä tai alkuperäisen jalustapannan jalan korvaaminen uudella Arca-Swiss yhteensopivalla korvausjalalla.
Sivu 2: Minullekko A-S? Lue/Kirjoita Kommentteja Sivu 4: Liikaa valinnanvaraa?!