Etusivu Galleria Artikkelit Blogi Info Vieraskirja Linkit
 
Arca-Swiss kiinnitysjärjestelmä
Artikkeli päivitetty 24.02.2008
Kuva 1.  Klikkaa isommaksi
Wimberley C-10

Kuva 2.  Klikkaa isommaksi
AF-S 300/2.8 VR + Wimberley P-30

Liikaa valinnanvaraa?!
Valmistajia on useampi, joten myös vaihtoehtoja on paljon! Jokaisella valmistajalla on hieman omanlaiset ratkaisunsa ja tietysti tuotteita joita muilta ei pakosti löydy. Tässä hieman katsausta yleisimpiin tuotteisiin ja asioihin joihin kannattaa kiinnittää huomiota valintoja tehdessään.

Kiinnitysalustat: Nämä ovat lähes kaikki samanlaisia, käytännössä vain pituus ja irroitus mekanismi muuttuu. Ruuvikiinnitteiset ovat kaikista yhteensopivimpia, kun taas ns. pikakiinnitys kiinnitysalustoista on kuulunut yhteensopivuusongelmia joidenkin kiinnityslevyjen kanssa. Itse olen pärjännyt 60mm pitkillä ruuvikiinnitteisillä kiinnitysalustoilla hyvin (Kuva 1. - Wimberley C-10), enkä ole pidempiä osannut kaivatakkaan, mutta pidempiäkin on saatavilla jos joku sellaista tuntee tarvitsevansa.

Kiinnityslevyt: Näissä onkin sitten vaihtoehtoja. On levyjä jotka on suunniteltu tiettyyn jalustapantaan, eikä muihin sovi... ja on myös ns. universaaleja kiinnityslevyjä jotka sopivat lähes jokaiseen jalustapantaan. Universaalien kiinnityslevyjen yleisin tuntomerkki on pitkät ruuvin hahlot, jotka varmistaa kiinnityksen mahdollisuuden moneen eri lajustapannan jalkaan. Esimerkiksi RRS:ltä löytyy molemman tyyppisiä kiinnityslevyjä, joten kannattaa olla tarkkana levyjen valinnassa! Mielestäni universaalit levyt ovat järkevämpiä hankintoja... Vaikka objektiivin myisi pois, käy levy vielä todennäköisesti sen seuraajaan... kuten itselläni kävi Canon EF 300/2.8L IS USM ja Nikon AF-S 300/2.8G ED-IF N VR Nikkorin kanssa.

Isoihin teleihin kiinnityslevyä hankittaessa kannattaa kiinnittää huomiota levyn pituuteen. Esimerkiksi 300/2.8 + runko yhdistelmän tasapainopiste muuttuu kun objektiivin ja rungon väliin lisätään 2x-telejatke... Tällöin tasapainoisen yhdistelmän tuoma hyvä käytettävyys saattaa jäädä saavuttamatta, koska yhdistelmää ei saada tasapainoon liian lyhyen kiinnityslevyn takia. Joidenkin valmistajien yhteensopivuustaulukoissa tämä asia onkin huomioitu, josta esimerkkinä Wimberley. Kuvassa 2. AF-S 300/2.8 VR Nikkorin alkuperäinen jalustapannan jalka on varustettu Wimberley P-30 kiinnityslevyllä, jonka pituus on riittävä käytettäessä 2x telejatkettakin. RRS:n tiettyyn jalustapantaan suunnitellut levyt ovat taas hieman lyhyempiä ja tasapaino voi olla siinä ja siinä 2x telejatketta käytettäessä.

Sivu 3: Mihin A-S:ää? Lue/Kirjoita Kommentteja Sivu 5: Valinnat jatkuu...