Etusivu Galleria Artikkelit Blogi Info Vieraskirja Linkit
 
Nikon AF-S 300mm f/2.8G ED-IF N VR Nikkor
Artikkeli päivitetty 22.11.2007
Kuva 1.


Kuva 2.


Rakenne 1/2:
AF-S 300/2.8 VR antaa itsestään hyvän ensivaikutelman, kuten täysiverisen pro-optiikan kuuluukin... Mustan värin lisäksi ensimmäisenä silmään pistää hieman Canonin vastaavaa objektiivia pienempi koko, jonka pääasiassa aiheuttaa hieman pienempi vastavalosuoja. Tumma väritys sopiikin omiin harrastuksiini paremmin kuin Canonin "valkoinen", hieman vähemmän silmiinpistävä väri metsässä. Talvella objektiivi tietysti erottuu helposti lumesta... tällöin siihen onkin hyvä heittää päälle vaalea Lenscoat, jonka materiaali on neopreeniä. Entisessä Canonin EF 300/2.8L IS:ssäni oli vastaava Lenscoat, joka on talvella todella hyvä olemassa! Neopreeni eristää todella tehokkaasti käden kylmästä objektiivin rungosta... Vaikutuksen huomaa myös hanskat kädessä!

Maailmalla paljon kehutaan Nikonin ergonomiaa... enkä toisaalta ihmettele kun vertaan keskenään Nikonin AF-S 300/2.8G ED-IF VR ja Canonin EF 300/2.8L IS USM objektiivejä. Nikonissa on selvästi ajateltu käytettävyyttä! Tarkennuksen esivalinta napit toimivat hyvänä esimerkkinä. Canonissa tarkennuksen esivalinta muistin asetus-nappi löytyy objektiivin vasemmalla sivulla olevasta panelista, yhdessä muiden tarkennusta ja kuvanvakaajaa säätävien nappien kanssa. Nikonissa asetus-nappi on fiksusti sijoitettu objektiivin takaosaan oikealle puolelle (Kuva 1.). Käytännössä nappi löytyy suoraan keskisormen alta kun sormen liikauttaa kameran kahvalta objektiivin suuntaan. Käyttö on nopeaa ja helppoa. 2x telejatketta käytettäessä käyttö hieman hankaloittuu ja sormeen kaivattaisiin jatkoa. Kun käytössä on 1.4x telejatke, jopa omat lyhyet sormenikin riittävät vielä oikein hyvin, eikä kurottelua napille tarvita.

Molemmissa, sekä Canonissa että Nikonissa objektiivin etuosassa on neljä kappaletta nappeja joille voi määrittää erilaisia toimintoja. Molemmissa napit ovat sijoitettu suurin piirtein samoille paikoille. Nikonilla suoraan ylhäällä, alhaalla ja sivuilla. Canonilla hieman pyöräytetty objektiivin etulinssin suunnasta katsottuna kellon kulkusuuntaan päin. Menee ehkä vähän hehkutuksen puolelle... mutta Nikonin napit osuu itselläni paremmin kohdalleen. Nappien paikka on tietysti makuasia, mutta näidenkin nappien kohdalla Nikon vetää pidemmän korren... tällä kertaa muotoilussa. Objektiiviin on tehty selvät syvennykset joiden pohjasta napit löytyvät (Kuva 2.)... sormi ohjautuu suoraan napille ilman hapuilua. Canonin nappeja sitävastoin on tullut etsittyä sormikopelolla useampaan otteeseen.
Sivu 1: Taustaa Lue/Kirjoita Kommentteja Sivu 3: Rakenne jatkuu...