Etusivu Galleria Artikkelit Blogi Info Vieraskirja Linkit
 
 

Pyy - Bonasa bonasia

Pyy, tieteelliseltä nimeltään Bonasa bonasia, on pienin, mutta toiseksi yleisin Suomen metsäkanalinnuista. Molemmat sukupuolet painavat jokseenkin saman verran, noin 250–490g ja pituutta löytyy noin 40cm. Pyy pesii ja asustaa nuorissa ja keski-ikäisissä havu- ja sekametsissä. Yleisin havainto Pyystä on "tii tii tittititi"-tyyppinen vihellys tai voimakas ääni lentoon lähdön pyrähdyksestä. Vanhankansan hokema sanookin "Kun Pyy pyrähtää, niin maa järähtää!". Pyyn parinmuodostus tapahtuu jo syksyllä tai alkutalvella. Naaraat tulevat koiraan parin hehtaarin reviirille kutsuvihellysten houkuttelemina. Varsinainen, ja harvan näkemä Pyyn soidin kuitenkin tapahtuu vasta huhtikuussa. Pyy on siinä mielessä yksiavioinen, että koiras parittelee vain yhden naaraan kanssa ja pari pysyttelee yhdessä seuraavaan kevääseen saakka.
Pyy - Bonasa bonasia