Ion Air Pro Wifi – Kokeilussa hieman erityyppinen kamera!

Tällä kertaa kokeiltavana oli luontokuvaajalle ehkä hieman harvinaisemman tyypppinen kamera. Ihmettelyn kohteena oli noin 130 grammaa painava Ion Air Pro Wifi, joka kuuluu ns. kypärä- tai action-kamera luokkaan. Tällä kertaa testit eivät sijoittuneet ns. luontokuvaus maailmaan, vaan kameraa testattiin siinä mihin se on suurimmaksi osaksi suunniteltu, ja millaisessa käytössä niitä paljon käytetään. Eli kamera kiinnitettiin Arain kypärään ja kulkupelinä toimi 450 kuutioinen tieliikenne crossimönkijä.

Ensi kerta Ion Air Pro kameraa käsissä pyöritellen ja tutkiskellen jätti fiiliksen todella laadukkaasti tehdystä kamerasta. Mutta kun kameralle luvataan vedenpitävyyttä noin 9m (IPX8 = 30 feet) upotuksiinkin, niin kovin hutaisemalla kameraa ei ole voitu tehdäkkään, vaan rakenteen on oltava tiivis ja kohdallaan. Muut asiat jotka ensi tutustumisella pistivät silmään olivat yksinkertainen toiminta ja mahdollisuus purkaa kamera etulinssin puolelta, jolloin voisi olla mahdollisuus vaihtaa rikkoontunut tai naarmuuntunut kameran linssi.

En lähde tässä pureutumaan tarkemmin jokaiseen tekniseen yksityiskohtaan, vaan kirjoittelen enemmänkin sen mukaan mihin hyviin ja huonoihin asioihin itse törmäsin Ion Air Pro Wifi kameraa testatessani. Nämä ns. kypäräkamerathan ovat olleet aikamoisessa kehityskierteessä ja nyt niistä alkaa löytymään mielenkiintoisia ominaisuuksia kuten wifi, jotka avaavat aivan uusia mahdollisuuksia näiden pienten kameroiden käyttöön.

Alunperinhän kypäräkamerat olivat kameroita joiden suuntaus piti vaan arpoa suht sinnepäin tai koittaa suunnata jonkun laser-pisteen tms avulla. Tälläisenä kuva-nihilistinä se tuntui aika kummalta… Asettaa nyt kamera vähän suht sinnepäin, ja kaikkien aktiviteettien jälkeen ihmetellä sitten kotona saatiinko jotain aikaiseksi vai meneekö kaikki suoraan roskikseen. Ei kiitos moisia arvauslaitoksia meikäläiselle!

Wifi antaa uusia mahdollisuuksia myös tähän kameroiden suuntaus ongelmaan, sillä wifin ja nykyaikaisen kännykän avulla voit joidenkin kameroiden kanssa kurkata mihin kamera osoittaa! Myös kokeiltavana olleeseen Ion Air Pro Wifi kameraan saa valmistajan tarjoaman ilmaisen Android / Iphone -softan, jolla kännykän näytölle avautuu kameran livekuva. Myös kameran tallentamia videoita on mahdollista katsoa maastossa kännykän kautta, sekä vaihtaa kameraan tarpeen tullen eri asetuksia. Oikein näpsäkkää ja sellainen kehityssuunta mistä meikäläinen tykkää!

Aivan mutkatonta käyttö ei kuitenkaan ollut, joskin osa möhellyksistä meni kirkkaasti meikäläisen kokemattomuuden piikkiin. Ensi kerta kameran kanssa osui päivään jolloin läheisellä järvellä oli jäärata oikein hyvässä kunnossa ja muutenkin ajoa kertyi aika kivasti. Olin asettanut kameran kuvaamaan 1080p 30fps videota (Ei kykene ko. resolla 60fps:ään) ja käytössä kamerassa oli ns. automaattinen kameran kääntö asetus, jolloin kameran pitäisi osata kääntää kuva oikeinpäin jos kamera on esmes kyljellään. Kameran kiinnitin krossikypäräni lippaan ja kotipihasta lähtiessä tarkistin kameran suuntauksen kännykän avulla. Kuvassa näkyi kivasti mönkijän ohjaustanko alhaalla ja mukavasti kohdetta vielä horisontin päälläkin, josta kiitokset kuului kameran laajalle kuvakulmalle.

Päivän aikana kuvasin kaikenkaikkiaan kuusi videota ja oikein kivaa materiaalia autojen hankeen ajosta lähtien sainkin taltioitua. Kameran käyttö sitä katsomatta oli helppoa, sillä kamera tärisi esmes käynnityessään, nauhoituksen aloittaessaan jne, sekä kameran nappien käyttö oli helppoa hanskatkin kädessä. Kypärään kiinnitettynä kameran info-tärinä oli helppo havaita myös kuuntelemalla, ja toki sen kädessäkin tunsi kun kameran päälle laittoi. Kotona mukavan ajopäivän jälkeen aloin heti tarkastamaan tuloksia ja kertailemaan päivän tapahtumia. Noihin kuuteen videoon tutustuminen antoikin paljon havintoja kameran käytöstä ja toiminnasta! Joskin paljasti myös omia aloittelijamaisia mokia joita en ollut osannut ottaa huomioon.

Tässä jokunen huomio jonka ensimmäisenä testipäivänä tein! Jos joku vaikka välttyisi samoilta vahingoilta.

Älä luota automaattiseen kuvankääntöön! Viisi kuudesta videosta oli väärinpäin, eli vaakavideot olivat tallentuneet pystyyn. Kamera oli sijoitettu kypärän päälle ja se oli varmasti suorassa, joskin osoitti alaviistoon. Olisiko pääni ollu kenossa kameran tutkiessa suuntaustaan? Paha sanoa, mutta sutta tuli. Toki videot on mahdollista kääntää jälkikäteen vaakaan, mutta se vaikuttaa ikävästi kuvanlaatuun ja samaan könttään kun lisätään seuraavassa kappaleessa käsiteltävä asia niin…

Älä luota sokeasti kännykän esikatselun näyttämään kuvakulmaan! Jotenkin ajamaan lähtiessä oletin kameran tarjoavan täyden 170 asteen kuvakulman myös 1080p-resoluutiolla, mutta kyseisellä resoluutiolla käytössä on vain 127 astetta. Toisinsanoen, tutustu kameran spekseihin ennen käyttöä ja lue manuaalia!! Toki pätee muihinkin vehkeisiin kun tähän kyseiseen kypäräkameraan. Kamera ei myöskään osaa näyttää kännykän esikatselukuvaa valitulla resoluutiolla, vaan todennäköisesti näyttää koko kennon tarjoaman kuvan. Eli kun kamera oli sijoitettuna kohtuu korkealle laajan kuvakulman voimin, ei kuvasta hirveästi jäänyt jäljelle kun 4:3 -kuvasuhde vaihdetaan 16:9-kuvasuhteeseen joka on paljon matalampi. Mönkijän keulaa ei juurikaan näkynyt, mutta eipä välillä näkynyt edes horisonttiakaan. Lopputulos ei ollut hirmu mairitteleva, saati näytille pistettävä.

Valotuksen säädön puuttuminen. Kun kuvassa on paljon valkoista, niin kameran kun kameran automaattinen valotuksen säätö yleensä alivalottaa kuvan/videon. Ongelma on yleinen, eikä liity suoranaisesti juuri tähän kameraan! Tähän ongelmaan pystyy tarttumaan valotuksenkorjauksella, mutta tästä kyseisestä mallista sitä ei löytynyt… joka on sitten tämän kameran sudenkuoppa. Toki videon valotusta on mahdollista säätää jälkikäsittelyssä, mutta kuvanlaatua aletaan menettämään ja kohinaa vastaavasti saamaan lisää. Netissä liikkuvia videoita kun jonkin verran katselee, niin monikaan ei tähän taida hirveästi kiinnittää huomiota.. mutta näin valokuvaus-nihilistille piippaaminen on luontaista, koska valotuksenkorjaus löytyy lähes halvimmistakin taskupokkari kameroista!!

Tämän menetetyn ensimmäisen tilanteen pohjalta lähdettiin siis hiomaan taktiikkaa seuraavaan ajoon, joka tosin hieman pääsi venähtämään kun sairastelin useamman päivän juuri viikonlopun kohdalla sänkypotilaana. Selvää kuitenkin oli että automaattinen kuvankääntö olisi pois päältä! Ja resoluutiovalinnaksi osui 960p-video (resoluutio: 1280×960), joka pikaisten testien perusteella tarjosi käyttöön laajemman kuvakulman, joka tässä tapauksessa oli kameran manuaalin mukaan 170-astetta.

Kameran maahantuojalle palautuspäivä läheni ja kerkesin käydä vielä kerran kameraa uusilla asetuksilla valoisan aikaan testaamassa. Tällä kertaa kun käyttäjä osasi käyttää kameraa fiksusti, oli lopputulos sitä mitä haluttiin! Vaikka kamera oli asennettu suht korkealle, niin kuvakulma oli riittävä ja kuvaan saatiin niin ohjaustangon liikkeet kuin tavaraa vielä horisontin päällekin. Mielestäni action videoissa ajolaitteen tulee näkyä, sillä muuten videosta tulee ns. raiteilla etenemistä. Mikäli esmes tässä tapauksessa ei mönkijä näkyisi, olisi täysin mahdotonta sanoa edetäänkö suoraan eteenpäin vai sivuluisussa. Sillä on mielestäni todella suuri merkitys kun puhutaan action videoista! Tässä alla harmaana talvipäivänä kuvaamani video. SUOSITTELEN katsomaan sen isompana Youtubesta HD-laatu päälle valkattuna!

Mitäs paketti sisälsi? En lähde joka nippeliä erikseen erottelemaan, sillä niitä voi tiirailla vaikka tästä kuvasta, joka aukeaa uuteen ikkunaan -> Linkki Kypärään kiinnitystä varten paketissa oli 3M:n kaksipuoleisia pari kolme milliä paksuja tarroja. En kokeillut niiden pitävyyttä, sillä jotenkin tuntuisi hullulta alkaa moisia omaan kypärään laittamaan, varsinkin kun kamera oli vain testikäytössä. Oman kypäräni lippaan kameran sain kiinnitettyä hihnoilla, jotka kulkivat noista lipan reijistä. Ei mikään kovin nätti toteutus, mutta toimi kuitenkin. Ion myy erikseen myös tuollaista imukuppiratkaisua joka voisi olla ihan toimiva kapistus kypärään kiinnitys välineeksi. Paketista löytyi myös kahdella kiinnitysruuvilla oleva puristin, jolla kameran saa kiinnitetyä esmes ohjaustankoon tms. Tuollainen kahden ruuvin versio antaa paljon enemmän pelivaraa eri paksuisiin kohteisiin kiinnityksiin kuin pelkällä yhdellä ruuvilla oleva puristuskiinnitys.

Kaikenkaikkiaan Ion Air pro wifistä jäi oikein hyvä kuva, vaikka siitä pieniä puutteita löysinkin. Ei ne puutteet kuitenkaan mitään maatakaatavia ollut, mutta aiheuttaisi kuitenkin miettimistä. Vaikka kahdesta paketista löytyneestä peräpalikasta kokoajan paikallaan oli Wifi-palikka, niin akku Ionissa kesti erittäin hyvin. Pakkasta testessä oli kymmenkunta astetta kun nuo kuusi videota kuvasin, eikä akku puutunut vaikka ulkona olimme useamman tunnin. Upotusta en köyhänä uskaltanut kokeilla, vaikka rakenne erittäin vakuuttava olikin.

Tässä vaiheessa kyseisestä kamerasta on julkaistu jo uusi versio, joka kantaa nimeä Ion Air Pro 2, mutta sen täydellisiä speksejä ei ole vielä missään vastaan tullut, eikä sitä vielä myynnissäkään ole. Mutta ainakin 180-asteen linssi, 2.5 tunnin käyttöaika ja mahdollisuus ulkoiseen mikrofoniin on silmiin osunut. Myös eri malleja on saatavilla, esimerkiksi malli jossa kamera on ns. putkilon kupeessa, jolloin esmes rintaan kiinnitys on helpompaa. On erittäin mielenkiintoista nähdä mitä uudessa mallissa on parannettu, sillä hitusen iski tuollainen kypäräkamera-kuume. Olisi ihan mukava kuvailla omia ajoja, sillä kesän myötä ajomaastoja alkaa olemaan roppakaupalla! Miksei tuota voisi myös luontokuvauksessa käyttää, sillä olisihan se vekkuli esmes iskee puunkupeeseen metsonsoitimelle! Wifillä voisi tökätä tallennuksen päälle teltasta käsin jne.


PLUSSAT:

– Kameran yksinkertainen käyttö ja värinä infot tilan vaihdoissa.
– kypäräkameralle sopiva ns. luotimainen muotoilu.
– Etulinssin vaihdettavuus tarvittaessa.
– Vedenpitävyys.
– Akunkesto.
– Wifi.
– Erilaisten kiinnitystarpeiden määrä paketissa.
– Suht järkevä hankintahinta.
– Suht hyvä sisäisen mikin äänenlaatu, ilman hirmuista tuulikohinaa.
– Takakannen lukitus.
– Android & iphone -softat ja esikatselu niiden avulla.


MIINUKSET:

– Automaattisen kameran käännön epämääräinen toiminta.
– Kameran käännön voisi toteuttaa joidenkin kameroiden takaan mekaanisesti.
– Valotuksenkorjauksen puute.
– Ei 60fps:ää 1080p-moodissa.
– vain 127 asteen kuvakulma 1080p-moodissa.

Lisä informaatiota ja kuvia kyseisestä laitteesta löydät näiden linkkien takaa.
iontheaction.com – ION Air Pro WiFi
http://www.ioncamera.com/

Kiitokset testin mahdollistamisesta maahantuoja Foka Oy:lle !!!

-Janne

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam control / Spämmi esto * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.