Nikon AF-S 300mm f/2.8G ED-IF N VR Nikkor

Jonkun aikaa kypsyttelin ajatusta että jos perustaisin sivuilleni ”Artikkelit” osion. Pikkuhiljaa aloin kirjoitella ensimmäistä artikkelia ja siitähän se sitten lähti. Tekstiä ensimmäiseen Nikon AF-S 300/2.8 VR Nikkor artikkeliin tuli aika helposti, eikä suurempia synnytys tuskia ollut. Vaikka tällä hetkellä kuvaan Nikonilla, ja välillä teen vertauksia merkkien välillä… pyrin kuitenkin kirjoittamaan asioista puolueettomasti.

Artikkelit osioon kasailen mitä milloinkin sattuu… Ainakin nyt jotain laitteisiin liittyviä juttuja, ehkä tulevaisuudessa myös jotain luontokuvaukseen liittyvää tai muuta epämääräistä höpinää. Ehkä tulevaisuudessa vääntää artikkelit myös lontoon murteelle… mutta saas nähdä ny…

Pienen maininnan voisi heittää näin loppuun… eli vain minun mielipiteitäni, ei ainoita ja oikeita!

Artikkeleihin pääset tästä -> Linkki

Itse artikkeli löytyy tästä -> Nikon AF-S 300mm f/2.8G ED-IF VR Nikkor

edit: päivittelin hieman otsikkoa ja viestin sisältöä hakukoneita silmällä pitäen.

-Janne

6 thoughts on “Nikon AF-S 300mm f/2.8G ED-IF N VR Nikkor

 1. Ei hullumpi artikkeli. Varsin kiinnostavaa lukea luontokuvausta harrastavan kokemuksia välineistä. Kirjoitapa kun olet käynyt putken kanssa metsässä että miltä tuntui käytössä ja miten toimi rankassa ympäristössä. Yleensähän artikkelit kirjoittavat isot nimet jotka istuskelevat lehdistöaition sateensuojassa.

 2. Kiitokset kommentista!
  Tarkoitus on tosiaan päivitellä artikkelia jälkikäteenkin ja eiköhän sinne jotain käyttäjä kokemuksiakin vielä ilmesty!

 3. Hei!

  Komeita kuvia sinulla galleriassa jokaisessa kategoriassa!

  Otin yhteyttä kysyäkseni tästä Nikonin 300mm 2.8VR:stä. Olen itse harrastanut kuvausta muutamia vuosia, tämänhetkisenä kalustona on Nikonin D300 ja 300mm F4 AF-S. Nyt olisi harkinnassa isompi objektiivi koska kuvaan pääsääntöisesti lintuja ja tuntuu että millit loppuvat välillä kesken. Onko sinulla kokemusta miten 2.8 toimii telejatkeiden kanssa, pehmeneekö kuva ja miten tarkennus? Olen harkinnut vaihtavani itse tuohon 2.8:n kesällä kun tätä vasta julkaistua mallia alkaa saada Suomesta. Olen käyttänyt omassa F/4 objektiivissani TC-17EII:tä ja kokemukset siitä eivät olleet turhan hyviä, kuten Nikonin viralliset speksitkin vihjaavat. Joitakin yksittäisiä huippulaatuisia kuvia tuli hyvissä valo-olosuhteissa korkean kontrastin kuvauskohteista kuten uivelosta, mutta muuten tämä yhdistelmä jäi vähälle käytölle. Olisiko ”isoveljen” kanssa toisin, miten näkisit asian?

  Ystävällisin terveisin

  Aku Kankaanpää

  Oulu / Kauhava

 4. Moi ja kiitokset kommentista!

  Itselläni homma meni juuri toisinpäin. Eli af-s 300/2.8 VR lähti ja tilalle tuli af-s 300/4 =) Syynä ei kuitenkaan ollut mikään valovaukseen liittyvä asia, vaan sijoitin rahaa hieman myös muihin harrastuksiin.

  Olen kirjoittanut pienen telejatke testin kenkon 2x ja Nikonin tc-20e II väliltä, ja siin on juuri käytetty tuota 300/2.8 VR objektiivia. Se löytyypi täältä -> http://www.janneheimonen.net/Artikkelit/Telejatkeet-testissa-Nikon-TC20EII-VS-Kenko-PRO300-2x/

  Nythän Nikon julkaisi uuden tc-20e III telejatkeen, ja mielenkiinnolla odotan millaiseksi se osoittautuu. Jo nyt uutukaisesta on tullut aika kivaa kommenttia, mutta saas nähdä kun uutuuden viehätys katoaa. Tuo vanha telejatke ei täydellä aukolla toiminut ihan niin hyvin kun olisin halunnut. Kuten tuosta testistä käy ilmi, niin sitä joutui himmentämään f8 aukolle saadakseen priimaa aikaiseksi. Paljon sitä kuitenkin käytin täydelläkin aukolla. Esimerkiksi tämä on otettu monopodin kanssa, 1/25s valotusajalla ja täydellä aukolla, d3 + 300/2.8vr yhdistelmällä -> http://www.janneheimonen.net/Galleria/Linnut/Metso-Tetrao-urogallus-kuva/8/

  Tarkennuskin toimi aivan hyvin. Tietysti hidastumista oli havaittavissa verrattuna 1.4x telejatkeeseen ja ilman telejatketta tapahtuvaan kuvaukseen. Mutta telejatkeiden kanssa tarkennusalueen rajoittimet auttavat paljon! 1.4x jatkeella himmentää ei tarvinnut ollenkaan, kuvanlaatu oli superia heti täydeltä aukolta lähtien. 1.7x jatkeesta itselläni ei ole kokemuksia.

  Tuossa vasta julkaistussa AF-S 300/2.8 VR II:sessahan ei ole optisesti mitään eroa vanhampaan VR I malliin. Ainoastaan kuvanvakaaja on päivitetty yhden aukon tehokkaampaan ja lisätty yksi harvoin tarvittava nappi objektiiviin lisää. Kannattaa harkita onko nuo hintaeron arvoisia asioita.

  Mutta että paranisiko kuvanlaatu? hmm… Jos ongelmat ovat olleet polttovälin pituudesta ja pitkähköstä valotusajasta riippuvaisia, niin kyllä VR-malli on siihen kova sana. Välillä tuon 300/4:sen kanssa kaipaa niin kovasti kuvanvakaajaa… se on nimittäin oikeasti toimiva ja hyvä olla olemassa =)

  Kuvanlaatua silmällä pitäen, tulee muistaa että telejatketta käytettäessä objektiiville on aina tehtävä uusi af fine tune. Kamera erottaa nuo eri yhdistelmät ja osaa käyttää niille sitten oikeaa tarkennuksen korjausta. Itselläni telejatkeet aiheuttivat noin kymmenen pykälän korjauksen tarkennukseen verrattaessa pelkän objektiivin tarkennuksen säätöön.

  Itse aina joskus mietin, että 2x telejatketta tuli käytettyä vähän turhankin paljon tuon objektiivin kaverina. Vielä kun se ei ollut aivan laadullisesti siellä missä pitäisi, niin tuntui että tuo objektiivi meni vähän hukkaan. Mutta tuo uusi telejatke voi karkoittaa moisia ajatuksia kummasti jos on optisesti parempi.

  Monipuolinen luontokuvaajan ”perustyökalu” kuitenkin on kyseessä! Ja jos ei tykkää, niin on helppo myydä pois koska on niin haluttu objektiivi.

  -Janne

 5. Kiitoksia mielipiteestä, se auttaa muodostamaan käsityksen 2.8:sta. Tällä hetkellä kaipaan suuresti lisää polttoväliä kuvaukseen ja olen seurannut 80-400:n korvaajasta liikkuvia huhuja, kuten sitä että olisi tulossa 100-500 zoom. Epäilen kuitenkin näitä juttuja vähän liian optimistiseksi toiveajatteluksi, korvaaja varmaan kuitenkin on pikemmin uusi 80-400 kuin mitään pidempää. Ja mikä onkin, se tulee varmasti olemaan aivan eri tasoinen objektiivi kuin 300mm 2.8 halvemman hintansa takia.

  Uudesta telejatkeesta oli tosiaan kehuja netissä, se on ilmeisesti optisesti edeltäjiään parempi ja uskoisi, että TC-14 ja TC-17 saavat lähiaikoina saman päivityksen, joten 300mm 2.8 alkaa kiinnostaa yhä enemmän ja sen osto on ehkä edessä. Halpa se ei ole missään, mutta mistähän kannattaisi lähteä tilailemaan. Mainitsit jossain artikkelissasi saaneesi Rajalasta hyvän tarjouksen omaasi aikanaan, onko Rajalalla tapana viilata hintaa siinä vaiheessa kun joku alkaa tosissaan tällaista ostamaan? Ulkomailta tilaaminenkaan tuskin tulee kovin paljon halvemmaksi verojen takia..

 6. Itsekkin hieman seurailen millainen tuosta 80-400vr korvaajasta tulee, jos sitä edes tulee. Kevyempi, pienempi ja halvempi se tulee jokatapauksessa olemaan =)

  Rajalasta voi toki kysyä tarjouksen. Itse kysyin sen luonnonkuvaajien yhdyshenkilöltä Turun Rajalasta, koska tiskiltä tai ”yleisöpuhelimista” ei joustoa hintoihin löydy. Tuo yhdyshenkilö onkin ainut kenen kanssa Rajalassa asioin, koska kalliista listahinnoista pystyy neuvottelemaan. Ja joskus tarjoukset voi olla todella koviakin, mutta se riippuu niin paljon hetkestä ja tuotteesta.

  Tuolloin kun omani ostin, oli dollari aika kallis ja punta oli todella kallista. Silloin Rajalasta onnistuin saamaan omani 4100 euroon… se oli ennen näitä kaikenmaailman hinnankorotuksia. En usko että nyt enää samaan hintaan tuota saa. Silloin USA:sta olisin saanut harmaatuonti objektiivin 20e halvemmalla… ei ollut vaikea valita. Myydessäni sain tuosta objektiivista 4000 euroa, eli aika hyvin ne hintansa pitävät. Ja kyllä niitä silloin tällöin on aina liikenteessä… kannattaa pistää ostoilmoituksia foorumeille.

  Itse kuitenkin katselisin ulkomailta. Esimerkiksi uudet VR ykkös-mallit maksavat englannissa uutena alle 4000 puntaa.

  Tässä jotain kauppoja mitkä tiedän luotettaviksi
  -> http://www.graysofwestminster.co.uk/ (3895£)
  -> http://www.warehouseexpress.com/ (3978£)

  Tarjouksia kannattaa kysellä, ja postikuluja vertailla. Etenkin postikuluissa englannista tilattaessa erot ovat suuria. Saatat päästä alle viidelläkympillä, tai sitten maksat 150 puntaa. EU:n sisällähän ei ALVita tai tullia joudu maksamaan. Ja takuu toimii aivan normaalisti kuitilla JAS-tekniikassa maailmanlaajuisen takuun ansiosta.

  Vieläkin halvempia paikkoja toki löytyy, mutta paikoista ei ole omakohtaista kokemusta, niin en niistä pane päätäni pantiksi. Englannin hintavertailu löytyy täältä -> http://www.idealo.co.uk/
  Kaikkia kauppoja tuolla ei tietenkään ole, mutta yleisimpiä kuitenkin.

  -Janne

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam control / Spämmi esto * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.