Lisää tähtivalotuksia…

Tulipa eilen taas käytyä käpytelemässä pimeässä. Nukuin pienet ilta-päiväunet kuuden maissa ja lähdin kahdeksalta liikenteeseen. Kahdeksan aikaan vielä hieman tuuleskeli, mutta kun pääsin määränpäähäni vuoren rinteelle, oli tuuli jo laantunut. Illalla olikin loppujen lopuksi oikein kiva ilma!

Kuu oli taas hieman kasvanut ja tuntuikin että se haittasi kuvauksia. Vuorenrinteestä räpsyttelin jonkun kuvan, mutta nehän oli kuin päivällä kovan valon aikaan otettuja… hirmu varjoja… En tykännyt. Vaikka taivas oli täysin pilvetön, tuntui että osa tähdistä oli kadoksissa… ehkä kuu-ukolla oli myös tässä asiassa näppinsä pelissä. Autolle kävellessä innostuin vielä valottelemaan otavaa jonkun ruudun verran.

Hieman vielä D3-höpinää… kun ei oo kuulemma ole kommentoitu uutta runkoa riittävästi =) Kuu taisi olla hieman yli puolen eilen… ruuvasin AF-S 24-70/2.8 objektiiivin täydelle aukolle ja kameraan iso25800 herkkyyden käyttöön. Täysin mustan metsän ja kuun valaiseman tien rajaamalla suurinpiirtein puoliksi ja puoliksi… valotusajaksi tuli 1/8 sekuntia. En aluksi edes katsonut valotusaikaa, vaan näpsäytin vaan kuvan… suljin kävi sen verran vikkelästi että piti oikein katsoa mikä valotusajaksi tuli. Tarkennus ei toiminut enää tuossa valaistuksessa. Kun joskus tulevaisuudessa digijärkkäreissä kohinat alkavat olemaan iso25800 herkkyydellä samaa luokkaa mitä nyt iso1600 niin huh huh…

Tässä vielä tälläinen otavakuva näytille…


Kuvaa klikkaamalla isompi versio tähti galleriastani! 

 edit: Ottamiani tähti / tähtitaivas kuvia löydät täältä -> Tähti galleria

-Janne

4 thoughts on “Lisää tähtivalotuksia…

 1. On oltu ulkona D3:sen kanssa… Ilmeisesti ei nyt jäänyt auto kiinni 🙂 Tuo D3 varmaan tekee yöllisen tähtitaivaan kuvissa (ja muuallakin) melko kohinatonta jälkeä, kieltämättä olisi kiinnostavaa kokeilla. D200 alkaa ISO800 jälkeen kohista selvemmin. Paranisiko kuvani kameraa vaihtamalla, tuskin. Näkemystä, kokemusta ja ideoita on oltava, kamerahan on vain tallennusväline 🙂

  Kävin itse Nuuksiossa 15/16.2 yönä. Planeettakuvausta pääosin, myös kuun lukuisten kraaterien katselua kaukoputkella. Lisää infoa:
  http://tinyurl.com/3y8wsj

 2. Juu piti käydä kameraa ulkoiluttamassa! Tällä kertaa ei jääty kiinni mihinkään… onneksi! Lapio oli kyllä varmuuden varalta mukana =)

  Toi otavakuva on iso800 herkkyydellä otettu kuva jota on aukastu 0.98 aukkoa. Kohinanpoistoa ei ole tehty missään… kamerassakin on nollilla.
  Speksit jotakuinkin 27mm, f4.5 ja 15 sekuntia valotusta.

  Tosi hankalaa pimeässä katsoa kameran näytöltä että milloin valotus olisi sinnepäin. Tuleekin varmuuden varalta otettua aina useampia erilaisia valotuksia. Kai siihen näytön pimeässä tulkitsemiseen tulisi jonkunlainen ruutiini kun sitä paljon tekisi. Näin jälkikäteen ajatellen tietty voisi kokeilla seuraavan kerran ottaa ihan vaan testisarja… katsoa sitten kotona koneelta mikä kuva näyttää hyvältä ja sitten tarkastaa kamerasta miten histogrammi on sijoittunut. Olisi sitten joku minkä mukaan tähdätä seuraavalla kerralla…

  edit: Jos viittit, niin lisäileppä blogisi blogilistalle ,)
  http://www.blogilista.fi/

 3. Näihin yökuvauksiin pitäisi panostaa edes pari yötä talvessa – hetkinen, missä talvessa.. Muistan ajan jolloin oli vielä lunta ja täysikuu valaisi tienoot, ah auvoa.

 4. Kunnon lumimassat olisi poikaa! Ehkäpä niitä tulevina talvina vielä nähdään (toivottavasti). Onneksi tuo kuu alkaa nyt jo kohta pienenemään… tulisi oikeasti pimeää niin pääsisi paremmin valottelemaan tähtitaivasta. Tietysti sillon on vaan pilvistä, pilvistä, pilvistä ja pilvistä…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam control / Spämmi esto * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.