Revontulet Lievestuoreenjärvellä – Uusi kuva lisätty galleriaan!

Revontulet Lievestuoreenjärvellä
Kuvaa klikkaamalla isompi versio Taivaan ilmiöt galleriasta! Click picture to watch bigger version of the photo from the Sky phenomenons gallery!

16. päivän iltana Ilmatieteenlaitoksen ylläpitämä Auroras Now! palvelu alkoi näyttää viitteitä siitä, että pohjois taivaalla saattaisi illan aikana olla näkyvillä revontulia. Ensimmäinen fiilis oli, että taivas on salettiin jälleen kerran pilvessä! Negatiivisestä asenteesta huolimatta, päätin pyörähtää ulkona tarkastamassa tilannetta. Yllätyksekseni taivas olikin aivan tähtikirkas! Jälleen kerran foreca näytti mitä sattuu! Mutta vaikka kuinka pohjois taivasta tihrustin, ei sieltä silmällä mitään erottunut. Kävin kuitenkin sisältä koppaamassa kameran jalustalla varustettuna matkaan, sillä pitkä valotus toisi kyllä revontulet esiin, jos niitä pohjoisella taivaalla vaan olisi.

Kameraan asetuksiksi 30 sekunnin valotusaika, herkkyyttä sopivasti neljääntonniin, aukoksi f2.8… ja eikun valottamaan. Pitkä puoli minuuttinen, ja sitten tutkimaan kuvaa kameran takanäytöltä. Ja kuinka ollakkaan, kuvassa selvästi erottui viherrystä taivaanrannassa! Eli ei muutakun kamat autoon, ja sisältä kameran kaveriksi vielä ajastimella varustettu kaukolaukaisin ja taskulamppu. Hitusen kerkesin punnitsemaan vaihtoehtoja kuvauspaikaksi, mutta etelästä pohjoiseen avautuva järvenranta vei tällä kertaa pointsit kotiin. Kotipihasta otetusta kuvasta selvisi, että revontulet ovat aika kaukana pohjoisessa, joten mitä enemmän näkyvyyttä pohjoiseen, sitä enemmän revontulia olisi mahdollisuus saada näkyviin. Plussana oli myös suht matala sijainti, jotta lukuisten sinne tänne sijoitettujen kännykkämastojen valot eivät tulisi niin helposti kuvaan näkyviin. Valitulla paikalla ei vastarannalla myöskään näy kesämökkien tai talojen valoja.

Paikalle vihdoin päästessäni, kuvauspaikka oli helppo valita. Maisemakuvassa etualalle on kiva sommitella jotain tuomaan lisää syvyyttä ja tasoja kuvaan, joten kun vedet on matalalla ja kalliota oli sen takia tarjolla, niin sitähän käytettiin! Revontulien kuvaamisesta ei itselläni pahemmin ollut kokemusta, joten päätin lähteä liikkeelle ns. tähtitaivas asetuksilla. Eli käyttöön niin pitkä valotusaika kun vaan polttoväli antaa myöden, ilman että tähdet alkavat venyä kuvassa. Ja aika kivalta alkoi kuvat takanäytöllä vaikuttaa heti ensimmäisistä ruuduista lähtien! Pitkä valotusaika vahvistaa valoja huomattavasti, ja niin revontulet, kuin myös valosaaste tuli kuvaan selvästi esille.

Tähtitaivas valokuvissani kammoksun yleensä valosaastetta, mutta tähän kuvaan vihreiden revontulien kanssa, valosaaste jostain syystä sopii kuin nenä päähän. Hieman myös mietitytti kuinka Nikon D700 suhtautuu näin lämpimällä kelillä pitkiin valotuksiin, mutta ISO4000 toimi oikein kivasti! Eikä lämpötilan aiheuttamaa kohinanlisäystä ollut havaittavissa. Yleensähän olen nuo pitkät tähtivalotukset ottanut aina talvella, jolloin ilman lämpötila on aika paljon viileämpi. Ehkä tänä vuonna voisi aloittaa tähtitaivas kuvaukset jo näin syksyllä. Pari ideaakin jo olisi…

Kerkesin tuona iltana vielä kuvauspaikkaakin vaihtamaan, mutta revontulet hyytyivät aikalailla, ja muut kuvat jäivät ottamatta. Kuitenkin täytyy olla tyytyväinen reissun antiin, sillä sainhan ensimmäisen revontulikuvani! Ja Nikonin D700 ja AF-S 14-24/2.8 Nikkor toimi jälleen todella hienosti, tarjoten oikein vakuuttavaa kuvanlaatua korkeillakin herkkyyksillä! Olen loppuvuodelle tuusaamassa näyttelyä, ja tämä uutukainen revontuli kuva varmasti pääsee osalliseksi näyttely kokonaisuuteen!

Kuva löytyy isompana täältä -> Taivaan ilmiöt kuvagalleria

-Janne

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam control / Spämmi esto * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.