Ristihämähäkki – European Garden Spider – Araneus diadematus – Uusi laji lisätty galleriaan!

Ristihamahakki
Kuvaa klikkaamalla isompi versio makrokuva galleriasta! Click picture to watch bigger version of the photo from the macro gallery!

Jälleen lisää kesän satoa. Tällä kertaa ristihämähäkki (Araneus diadematus) poseeraamassa keskellä pyyntiverkkoaan! Kun kesällä otin macro silmän käteen ja aloin hieman tutkia ympäristöä ja pitää muutenkin silmiä auki päivä askareita tehdessä, niin huomasin että ristihämähäkkejä löytyy PALJON! Taloa maalatessa törmäsin kahteen yksilöön, olivat tehneet verkkonsa rännin, seinän ja räystään muodostamaan alueeseen. Koiratarhan katon ruoteita ja peltejä laittaessa huomasin kolme eri verkkoa koiratarhan katossa. Ja muutenkin joka risun oksan hangassa noita tuntui olevan. Harmi vaan, aina kun kävin verkkoja tarkastamassa verkon omistaja oli väijymässä saalistaan verkonlaidalle lehtien tms sekaan naamioituneena. Tuntolanka oli tietysti tiukasti kourassa, jotta ristihämähäkki havaitsee välittömästi kun verkkoon joku saalis takertuu. Eli ei ollut tuuria oman pihan ristihämppyleiden kanssa. Tämä kuvassa poseeraava yksilö onkin kuvattu korentokuvauksien yhteydessä suolla, vieläpä aika hyvässä tuulessa. Tuurilla ne laivatkin seilaa…

New photos from the summer! Newest addition to macro gallery is the photo of the European Garden Spider (Araneus diadematus) in the middle of her web. There was many many European Garden Spider webs in our yard, but everytime I checked the webs, the spiders were hiding in the edges of the webs. This female spider were founded from the swamp during the dragonfly trip. It was very windy day so there was some luck on the air too…

Linkki ristihämähäkki kuva galleriaan -> Suomeksi
Link to European Garden Spider photo gallery -> English version

-Janne

3 thoughts on “Ristihämähäkki – European Garden Spider – Araneus diadematus – Uusi laji lisätty galleriaan!

 1. joo
  viimekesä oli näiden luontokappaleiden kannalta ilmeisesti hyvin onnistunut, sillä itsekkin törmäilin näihin huomionarvoisiin elikoihin siellä täällä.
  mökillä niitä oli parhaimmillaan 5 kpl pitkin seiniä.
  mielenkiintoista oli että viihtyivät enemmän varjopuolella mörskää, muiden lajien ollessa sitten verkkoineen pyytämässä einestä auringon puoleisella seinällä.

  lisäksi toki lähimaastossa huomattavan runsaslukuisesti.

  näyttävä on tämä laji. sen kyllä aina noteeraa jo kokonsa puolseta.

 2. Moro!

  Meillä verkot olivat sijoittuneet aika sikinsokin jos auringonpaistetta miettii… osa oli ihan jatkuvassa auringonvalossakin. Tekisikö nuo seittinsä vaan aika sattumanvaraisesti paikkaan johon tekeminen on mahdollista?

  Juu ristihämähäkki on kyllä komea! Täytyy katsoa jos ensi kesänä saisi lisääkin kuvia. Nyt kun on vehkeet millä saa hämähäkin hieman erilailla täyttämään ruutua.

  -Janne

 3. ”Tekisikö nuo seittinsä vaan aika sattumanvaraisesti paikkaan johon tekeminen on mahdollista?”

  jälkijättöisesti tuli mieleeni, että ilmeisesti saattoivat myös mennä saalliin perässä, sillä myös isommat hyönteiset kuten erilaiset vesiperhoset, sääsket yms ja isommat kärpäset, kuten esim tanhukärpäset tuntuivat olevan myös talon varjopuolen seinustalla.
  ristihämähäkit eivät oikein pikkuruoasta tuntuneet olevan kiinnostuneita, sillä huomasin tavallisen kärpäsen, tosin vähän pienemmän laisen kun tavallinen huonekärpänen, olevan sen mielestä turha välipala, kun sellaisen verkkoon lentäessä, ei hämähäkki oikein jaksanut edes kiinnostua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam control / Spämmi esto * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.