Vuoden 2013 ensimmäiset revontuleni!

Ilmojen viilentymisen harmittelu loppui äkillisesti 17.01.2013, kun huomasin Facebookissa ”Revontulimittarin palkit nousee lupaavasti!”-päivityksen. Pakkasen kiristyminen ei enää juurikaan harmittanut, vaan pikemminkin se oli vain positiivista, sillä silloin taivas saattaisi olla edes hieman kirkkaampi! Lähipäivät onkin olleet taas pilviä pilvien perään, mutta tällä kertaa kotipihan kattona pilviverhon sijaan näkyikin tähtitaivas.

Kotimme sijaitsee suht korkealla mäellä ja kun elohopea meillä laskee näyttämään lähelle kahdenkymmenen asteen pakkasta, niin se tarkoitaa yleensä sitä että mäen alla saatetaan olla lähellä kolmenkympin pakkaslukemia. Vaikka aiemmin olinkin hieman iloinnut pakkasesta, alkoi se jo hieman rajoittaa innostusta. Perinteiset ”Noinko siellä kovin ihmeellisiä revontulia näkyy…”, ”kuukin möllöttää taivaalla…” -ajatukset pyörivät mielessä. Kuvauskamppeet olivat pitkin poikin levällään, mutta kameran akku oli kuitenkin latauksessa kun sen olin alkuinnostuksessani kerennyt jo laturiin tuupata.

Kello tikitteli jonkun verran vajaata kymmentä illalla, kun tajusin että en ollut käynyt vielä kiinnittämässä autoon lohkolämmittimen piuhaa aamua varten. Auton pystyisi sitten aamulla pistämään lämmitykseen ihan vain ulko-ovea raottamalla. Ulos mennessä päätin kuitenkin sammuttaa pihavalomme, ikäänkuin varmuuden varalta. Rappuset alas käveltyäni jäin pimeässä silmäilemään pohjoistaivasta… ihankuin siellä jotain himmeästi näkyisi? Olisivatko ne kuitenkin jotain pilvenhattaroita, koska pohjoistaivaalla oli aiemmin illalla ollut pientä usvaa havaittavissa. Päätin kuitenkin hakea kameran ja näpsäistä vapaalta kädeltä sekunnin valotuksen pohjoistaivaasta, ikäänkuin tarkistaakseni revontulitilanteen. Kuva näyttikin kameran takanäytöllö yllättävän lupaavalta, sillä revontulet olivat helposti havaittavissa, isohkolla alalla ja jopa muotojakin erottui. Ei auttanut, oli lähdettävä sisälle pukemaan lisää kampetta päälle ja keräämään kameravermeet kasaan!

Olin jo aiemmin lähtöinnostuksissani miettinyt paikan johon voisin mennä kuvaamaan mikäli revontulia ilmestyisi, joten ei muutakuin auton nokka kohti tuota uutta kuvauspaikkaa joka muuten vaihteeksi sijaisi asunkuntani Toivakan puolella. Matka ei ollut pitkä, ja perille saavuttuani revontulet olivatkin ihan kuvaukselliset. Koska kuvauspaikka oli uusi, enkä ollut käynyt paikalla hetkeen… ei alkuun meinannut löytyä oikein mielekästä kuvauspaikkaa. Ikävästi revontuletkin hieman kerkesi lässähtää ennenkuin löysin kameralleni hyvän paikan. Mistään kovin kirkkaista revontulista ei ollut kyse, mutta vaikkei silmä yleensä hirveitä havaitse ja vaikka kuukin oli hieman havainnointia häiritsemässä… niin kamera kaivaa kyllä revontulet esille.

Tälläistä taivaanrannasta paljastui kello 22:19.Kuvaa klikkaamalla aukeaa suurempi versio kuvasta
Click image to watch bigger version of the photo

Jälleen kerran kuva syntyi Nikon D800e + Nikon AF-S 14-24/2.8 yhdistelmällä. Asetuksia rustaan aina eessun taassun ja tähän kuvaan sattui seuraavat lukemat. 14mm, f2.8, 13sek ja ISO1600. Jälleen kerran kameran suoraan asettelussa auttoi kameran ns. virtuaalihorisontti, joka ilmaisee milloin kamera on suorassa. Hieman yli tunnin verran kovassa pakkasessa seisoskelin toiveikkaana jos revontulet vielä innostuisivat, mutta mitä pidempään odotin… sitä selkeämmin alkoi näyttää siltä että huippu kerkesi jo mennä. Hieman olin ollut myöhässä tänä kyseisenä iltana, mutta onnistuin sentään saamaan edes jotain! Ehkä seuraavalla kerralla sitten lisää!

Kyseiset taivaantulet taisi olla vuoden 2013 ensimmäiset Keski-Suomessa? Tai ainakin ensimmäiset jotka itse onnistuin näkemään ja tallentamaan. Saas nähdä millainen revontulivuosi vuodesta 2013 tulee, sillä etenemmehän kohti revontulimaksimia.

-Janne

8 thoughts on “Vuoden 2013 ensimmäiset revontuleni!

 1. Hyvän etualan olet löytänyt, kuva toimii hienosti! 🙂 Minulla on vielä hyvä paikka haussa, mutta revontulet on kyllä niin hieno kokemus että toistaiseksi ainakin olen vaan iloinen että niitä edes näen. Muutin viime keväällä ja nyt asun sellaisessa paikassa että keittiön ikkunasta voin katsella revontulia jos ne sillä päällä on. 🙂 Eilen illalla ehdin kuvaamaan niitä ja sama fiilis oli kuin sinullakin eli taisin just missata sen parhaimman näytöksen. Maanantaiyönä oli sama juttu, ois pitänyt vähän aikasemmin noudattaa luonnon kutsua ja nousta sängystä mutta oli siinä se etu kuitenkin että parveketta edemmäksi ei tarvinnut mennä kuvaamaan… kuvia löytyy blogista (linkki yllä). 🙂

 2. Kiitokset Minna!

  Joskus ohikulkiessa tuon paikan löysin. On vaikeaa löytää pohjoiseen avautuvia paikkoja joissa eteläranta ei olisi asutettu ja jossa pohjoisrannalla ei olisi talojen valoja. Ja tietenkään pohjoisessa ei passaisi olla oikein kyliä, kaupunkeja tms ihan lähiseutuvilla. Ehkä nuo asutukset ovat kuitenkin se vaikein, sillä mökkiteitä tms kun kulkee yöllä, niin se yleensä aina aiheuttaa epäilyksiä hämärämiehistä. Ja kun paikkaan pitäisi vielä yleensä päästä vikkelästi ettei revontulet mene ohi, niin…

  Hienoja kuvia sinulla! Taidat asustella jonkun verran pohjoisemmassa kun pääset nauttimaan korkeammalla sijaitsevista revontulista. Meillä ne on yleensä pohjoisessa taivaanrannassa ja sen takia tuota näkyvyyttä horisonttiin tarvitsee. Joltain mäeltähän sitä saisi, mutta niin saa myös kylien, risteysalueiden ja kaupunkien valosaastetta. =/

  -Janne

 3. Kiitos! 🙂 Asun suurinpiirtein Savonlinnan kanssa samalla leveyspiirillä. Hieman ironista mutta itse asiassa just tämä minun taloni taitaa tarjota kylän parhaimman näkymän pohjoiseen päin, laakson vastapuolella on muutama talo mutta muuten ei valosaastetta pohjoiseen ole. Mutta jos haluan jotain mielenkiintoisempaa etualalle kuin vain pellot ja talot niin sitten onkin tekemistä, täällä on niin kumpuilevaa maastoa (300-400m korkeita kukkuloita) että hyvät näköalapaikat on tiukassa, enkä toistaiseksi ole löytänyt yhtään hyvää paikkaa. Eli homma toimii parhaiten jos revontulet on vähän korkeammalla niin ei haittaa vaikka joutuukin ”ylämäkeen” kuvaamaan!

 4. Kovin pilvistä on ollut. Itse havaitsin revontulet 19.1. illalla. Paikkana Keski-Suomi ja korkea mäki, jolla asustelen. Tilanne ehti vähän edetä ennen kuin päällä oli tukevasti vaatetta, kuvausvarusteet valittu jne. Tilannetta häiritsivät ohuet sumupilvilautat ja navakka tuuli, joka heilutteli puita. Kuvaaminen oli hidasta, sillä annoin kameran tehdä pitkän valotuksen kohinanpoiston. Siinä saa odotella jonkin aikaa ennen kuin pääsee ottamaan seuraavan kuvan. Päätin kokeilla tavallisempien välineiden lisäksi antiikkihyllyn 180/2,8 optiikkaa. Sen käyttö osoittautui sikäli hankalaksi, että oikean tarkennuksen päätteleminen otetusta kuvasta oli lähinnä mahdotonta tuulessa heiluvien puiden softaantuessa. Kannatti kuitenkin kokeilla, sillä muutamat ruudut antoivat viitteitä siitä mikä voisi olla mahdollista ajatuksella ”telellä yössä”.

 5. Komea kuva! Harvemmin revontulikuvissa panostetaan etualaan, tässä se on onnistunut. Itse en olekkaan tälle vuodelle vielä päässyt revontulia kuvaamaan, toivottavasti pian pääsee.

 6. Kiitokset Kyösti!

  Juu kyllähän se on maisemakuva kun maisemakuva, niin etualaa ei tulisi unohtaa. Se kuitenkin määrittelee aika paljon kun kyse on maisemakuvasta. Tässä tilanteessa oli hitusen kiirusta ja etuala on sen johdosta mitä on, mutta sentään jotain siihen on koitettu sommitella. Pelkkä järvenjää olisi ollut hieman tylsähkö, mutta toki silloin rajauskin olisi varmasti ollut eri.

  Toivottavasti sinua lykästää revontulien kanssa!

  -Janne

 7. Minne Janne olet hävinnyt? Aiotko vielä jatkaa blogin kirjoittelua? Toivottavasti jatkat!

 8. Moi!

  Mies vielä löytyy, mutta vapaa-aika ja kiinnostus luontokuvaamiseen on kovasti kadoksissa. =/ Muut harrasteet vienyt jonkun verran mennessään, joskin on niiden parissa jotain kuvia syntynyt. Ei ole vaan ollut aikaa niitä tänne päivitellä, eikä ne oikein tähän luontokuvaus genreenkään taida mahtua. Oishan tuossa jotain luontokuvia mitä voisi nettisivuille tuupata… kun olisi sitä aikaa. Saas nähdä mitä talvi tuo tullessaan…

  -Janne

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam control / Spämmi esto * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.