BBC WPY kilpailun voittajakuva Storybook wolf hylättiin!

Tänään kello 13 Suomen aikaa, Wildlife Photographer of the Year (WPY) -kilpailun lehdistötoimisto julkisti tiedon, että tutkimusten alla ollut José Luis Rodríguezin ”Storybook wolf”-kuvan on todettu esittävän vankeudessa elävää sutta. Tämän johdosta kuva on hylätty Veolia Wildlife Photographer of the Year (WPY) 2009 kilpailusta. Tuomaristo on myös kertonut että hylätyn kuvan tilalle ei tulla valitsemaan uutta voittajaa.

Tiedotteessa sanotaan : ”Surulla vahvistamme, että huolellisen ja perinpohjaisen tutkinnan jälkeen kilpailun omistajat Lontoon luonnonhistoriallinen museo ja BBC Wildlife magazine ovat hylänneet José Luis Rodríguezin voittajakuvan”.

”Tuomaristo on varma, että kuva mitä ilmeisimmin ei esitä luonnonvaraista sutta, vaan kesyeläintä (animal model), jonka voi vuokrata valokuvaustarkoituksiin. Näin kuva rikkoo kilpailun sääntöä numero 10.”

Sääntö sanoo selvästi että vankaudessa elävää eläintä esittävä kuva on merkittävä kirjaimella C (captive). Kuva ei olisi todennäköisesti koskaan voinut voittaa kilpailua, jos olisi tiedetty että kyseessä ei ole luonnonvarainen susi. Tuomariston päätöksestä huolimatta, Rodríguez kiistää väitteet että kuva esittäisi vankeudessa elävää sutta.

Espanjalaisten lähteiden mukaan, kuvassa esiintyy kesy Ossian susi, joka asuu Cañada Real -eläinpuistossa lähellä Madridia. Eräs tärkeimmistä hylkäykseen johtavista todisteista tuli Cañada Real -eläinpuiston johtajalta. Joka lausunnossaan kertoi ”Luulemme, että susi kuvassa on puistomme asukki Ossian. – Tiettyjä samankaltaisuuksia löytyy myös eläimen ympärillä näkyvästä maisemasta”. Hänen mukaansa Rodríguez on vuosien ajan kuvannut lähes kaikkia puiston eläimiä.

José Luis Rodríguezille annettiin päivämäärä johon mennessä hänen pitää osoittaa kilpailun johdolle, että kuvassa ei esiinny kesy susi, eikä kuvaa ole otettu kyseisessä eläinpuistossa. Aikaraja umpeutui, eikä Rodríguez toimittanut todisteita sanojensa tueksi.

Juuri auenneessa BBC:n Veolia Wildlife Photographer of the Year 2010 kilpailussa sääntöjä on muokattu, eikä kilpailuun hyväksytä enää ollenkaan kuvia vankeudessa elävistä eläimistä.

Ensimmäisenä Suomessa asiasta tiedotti Suomen Luonto-lehti. Kyseisen artikkelin voit lukea täältä -> Linkki

Kilpailutoimiston tiedotteen voit lukea täältä -> Linkki

-Janne

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam control / Spämmi esto * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.