Kuulumisia metsonsoitimelta 2010

Tänä keväänä on taas tarkoitus kuvata metsoja, tai ainakin yrittää! Viime vuonna olin kymmenen yötä metsonsoitimella, ja sain julkaisukynnyksen ylittäviä kuvia muistaakseni neljä kappaletta. Kuvat voit katsoa täältä -> Linnut 2009 galleria. Tämän blogini arkistosta löydät april 2009 kohdasta myös retkikertomukseni viime vuoden metsonsoitimilta, ja taitaa yksi kirjoitus vielä toukokuultakin löytyä.

Saas nähdä miten soidinkuvaukset tänä vuonna onnistuu. Kovin hyvin ei kuuntelureissut ainakaan vielä ole menneet. Yhden metson olen kuullut tähän mennessä, ja se oli paikalta jossa viime vuonna en kuullut mitään. Toki olisin voinut mennä sinne jo telttani kanssa tarkempaa paikkaa etsimään, ja kuvia yrittämään. Mutta olen nyt saanut päähän pinttymän eräästä soidinpaikasta joka sijaitsee vuorella. Mielessä kiiluu metsokuvat terästettynä auringonnousun valoilla.

Tämä uusi paikka on nyt vaan heittäytynyt hieman hankalaksi. Olen kahtena aamuna käynyt paikalla kuuntelemassa ja kiertelemässä. Ensimmäisenä aamuna olin paikalla kello kuusi ja tänä aamuna kello puoli viisi… linnut laulaa tuohon aikaan jo kovasti, ja niin laulaa myös autojen renkaat… Liikenteen melu on todella kuuntelua häiritsevä. Metsojen soidinäänet kun on aika hiljaisia, eivätkä kanna kauaksi. Olen kiertänyt vuorta ristiin rastiin! Metsokukon sekä koppelon jätöksiä on paljon, mutta yhtään metsoa en ole paikalta onnistunut edes karkottamaan!

Tänä aamuna siinä seisoskelin ja kuuntelin pidemmän aikaa paikallani pimeässä. Katselin että ”katsos, tuossakin joku kanto pystyssä…”, kotvasen aikaa kului ja aamu alkoi pikkuhiljaa valostua. Vilkaisin kantoa uudestaan ja se osoittautuikin minua herkeämättä tuijottavaksi hirvi sonniksi. Siinä se sarvipää toljotti 30m päässä… Tietenkin tyhmyyksissäni olin jättänyt kamerani autoon, koska autolta lähtiessäni oli vielä kohtuu pimeää. Jonkun aikaa siinä toisiamme katselimme, kunnes meikäläisen tukkoinen nenä oli sitä mieltä että niistäminen voisi olla ajankohtaista. Hirvisonni siitä lähti sitten hissukseen käpyttelemään sivulle rinteeseen. Pari kertaa mylvi kiimahuudon tyylisiä huutoja mennessään, en kehdannut alkaa matkimaan kun ei ollut hollilla isoja kiviä jonka päälle voisi kiivetä jos sonni päättääkin tulla tekemään lehempää tuttavuutta.

Eilen olinkin jo katsellut että hirven jälkeä vuorella on pirusti, kuten on myös hirven jätöksiä. Ehkä vuori on tuon tapaamani hirvi sonnin reviiriä? Pakosti myös hiipi mieleen, että voiko hirven liikkuminen ja mahdollinen mylvintä karkoittaa metsot pois soitimeltaan?

Täytyy nyt funtsailla mitä noiden soitimien kanssa tekee… viikon päästä alkaa karkelot olemaan kuitenkin jo siinä vaiheessa että kojun paikka pitää olla jo selvillä. Joten ei tässä kovin kauaa voi pööpöillä ympäriinsä jos meinaa saada edes ne neljä kuvaa…

-Janne

5 thoughts on “Kuulumisia metsonsoitimelta 2010

 1. Kyllä sekin kävi mielessä =)
  Jos vielä pakkasta ois kivasti niin voisi hengitys höyrytä. Oishan tuolla noita isoja kiviä ja jäkälä kalliota juuri aamu auringon puolella.

  -Janne

 2. Mielenkiinnolla odotan kuulumuisa retken onnistumisesta ja kuvia.

  Btw, voisiko näihin kommentteihin vaihtaa fontin värin mustaksi, jotta olisi mielyttävämpi lukea kun erottuisi taustasta paremmin? (taitaa silti olla ongelma vain tämä työpaikan ylikirkas näyttö)

 3. Kiitokset kommentista Jantunen!

  Muistaakseni tuota fontti ongelmaa joskus jo parsin, ja olikohan niin että kommenteille oli fontin värimääritys sama leipätekstin kanssa. Mutta lupaan vielä tarkastaa asian!

  -Janne

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam control / Spämmi esto * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.