Metson soidin 2012 – Kuudes yö

Edellis kerralla teltassa yöpyessäni metso esitti hieman luottamus pulaa. Tästä johtuen annoin telttani olla tyhjillään yhden yön. Rakentaisivatpahan luottamusta kahdestaan siellä ilman kuvaajan vahingossa aiheuttamia ärsykkeitä. Toiveena oli ikäänkuin saada kukko pysymään tuossa teltan edessä, jotta sitä voisi enemmänkin kuvailla aamun aikana.

Ei muutakun taas ilta seitsemäksi telttaan! Kelihän oli illalla oikein näpsäkkä… mitä nyt tuuleskeli aika kovaa. Kuten edellisellä kerralla olin kirjoittanutkin, päätin laittaa objektiivin kuvausaukosta pihalle jo illalla, että se varmasti olisi siinä ennen kuin metso saapuisi soidinpaikalleen. Nyt kun kamerakin oli tikissä jo valmiina, ei minun tarvitsisi aamulla juurikaan makuupussista pomppia ylös, vaan voisin pötkötellä valon riittämiseen saakka makuupussin pohjalla.

Suunnitelma toimikin oikein hyvin! Kello herätti sopivaan aikaan ja ylös ei tarvinnut nousta aiheuttamaan mitään rapinoita, senkun vaan kuunteli makuupussista missä ukkometso laulujaan lauleskelee. Aivan aikaisin aamulla kukko oli tuolla paikalla jota olin aiemmin kytännyt ja jossa kyseistä kukkoa olin kuvannut onnistuneesti viime vuonna. Hieman jäntskätti että sinnekö se nyt jää, mutta kotvasen kuluttua ääni alkoi lähestyä ja parit pomputkin kukko veti saapuessaan kyttäämääni paikkaan! Kukon äänessä ei juurikaan ollut kuultavissa jännitystä ja kukko soikin paikalla jonkun aikaa pimeässä! Sitten se taas lähti eteenpäin alas kummulta. Kaikenkaikkiaan kukko aamun aika hivuttautui yhä lähemmäs ja lähemmäs viereisen kukon reviiriä, jota taas ei näkynyt missään. Kuului kyllähän hieman kauempaa. Edellisinä aamuinahan tuo kukko on käynyt kopistelemassa nokkaansa tämän kyttäämäni ukkometson kanssa tuossa reviirien rajalla hyvinkin innokkaasti. Nyt kukkoa piti joku tiukasti omalla tontillaan, ja ehkä se oli siirtynyt jopa hieman kauemmaksi!

Jos ynnäilee yhteen, niin veikkaan että soidinkeskus oli siirtynyt tuonne toiselle tontille, jos se koskaan edes on kunnolla ollut tuolla kyttäämälläni tontilla. Koska mitään hirmu koppelo juhlaa siinä ei viime vuonnakaan näkynyt. Jokusen koppelonkin näin tänä aamuna tuolta suunnalta lentävän pois päin. Lomat loppuu, ja motivaatiokin oikeastaan… ei se niin hehkeää ole kylmiä öitä teltassa kovalla maaten viettää. Tällä kertaa kuusi yötä saa riittää! Jos lähtisin soidinkeskustaa metsästämään, niin se vaatisi todennäköisesti pari yötä lisää, ja kiitos ei enää. Ehkä sitten ensi vuonna jossei kaikkia lomia joudu sijoittaa kesälle että saa kuitattua lasten hoitopaikkojen loma-ajat. Nyt olemme olleet sen puoleen onnellisessa asemassa, että lapset ovat saaneet olla kotona, eikä hoitoon ole tarvinnut lähteä. Ensi vuonna homma on kuitenkin toisin.

Mutta joo, näihin tunnelmiin on hyvä lopetella. Kiitokset metsopäiväkirjojeni seuraajille ja kommentoijille! Telttailemaan en siis enää lähde, mutta viikonloppuna saatan käydä vielä katsastamassa uutta aluetta, mikäli omassa sängyssä nukkuminen ei maistu liiankin hyvin.

Koska kuvat ovat kivoja, niin tässä vielä yksi taustaltaan hieman enemmän käsitelty metsokuva (kaamea tausta ongelma, jota hieman korjattu jälkeenpäin kehitysvaiheessa), joka on muistaakseni parin päivän takaa.


Kuvaa klikkaamalla aukeaa suurempi versio kuvasta.

6 thoughts on “Metson soidin 2012 – Kuudes yö

 1. Kiitos tarinoista! Tästä sen huomaa että ei se luontokuvaajan homma mitään helppoa ole, ei sitä niin vain mennä metsään ja eka yrityksellä napsaista niitä loistokuvia. Toisaalta taas, onnistumisen ilo on sitäkin suurempi kun se vihdoin osuu kohdalle… onnea vaan etukäteen ensi vuotta varten! 😉

  Ja tuo kuva, hieno on sekin. Olen huomaavinani vähän kloonauksen jälkiä taustalla oikealla mutta kun vain keskittyy metsoon niin ei ongelmaa. 🙂

 2. Ollos hyvä vaan, ja kiitokset myös itsellesi kommentoinnista!

  Juu tuntuu että metson soitimelta ei mitään oteta, sieltä saadaan… jos saadaan. Onneksi sentään sain yhden mieltäni lämmittävän kuvan aikaiseksi… joskus kun ei ole tullut sitäkään.

  Kloonauksen jälkiä ei pitäisi löytyä, sillä en kloonannut mitään. Tausta on tuollaista armotonta risukkoa, ja etualallakin kulkee joku puu pystyssä. Joten päädyin itselleni harvinaisen ”rankkaan” kuvankäsittelyyn ja pudotin kuvan taustasta Lightroomissa clarityä jonkun verran. Toki laskin myös saturaatiota, mikä nyt ei oli ollut ”pakollista”, mutta nyt tuntui vain siltä. Eli kuvan osa-alan editointia. =)

 3. Kiitos taas Janne blogipäivityksistä. Olen lueskellut tekstejäsi iltaisin telttaan kömpiessäni. Samanlaisia ajatuksia ja kokemuksia. Jatketaan harjoituksia.

 4. Ei kloonausta? No sitten tuossa oikealla on joku visuaalinen juttu joka saa minut ansaan. Tuo ohut puunrunko oikealla, sen vasemmalla puolella roikkuu jotain minkä minä näen tuplana.. ja sen alapuolella maassa on kanssa jotain joka aiheuttaa kloonausvibat.

  Siis tarkoitus ei ole syyttää manipuloinnista mitenkään, minä en niistä nipota (kunhan nyt ei vaan varasta toisten ilveksiä ja kloonaa niitä omiin kuviin.. 😀 ) mutta halusin vain selittää miksi luulin että taustaa on korjattu kloonauksella.

 5. Heheh… tuon ohuen puun vasemmalla puolella kulkee juuri se etualan ohut puu… tosin kuten kuvasta näkee, on se aikalailla epäterävä. Ehkä sen pintarakenne on aiheuttanut jotain…

  En minä sitä minään syytöksenä ottanut, itsehän kerroin käpistelleeni taustaa, mutta tyhmänä jätin kertomatta kuinka.

  Se oli likipiti etten jättänyt kuvaa laittamatta tänne, koska taustat on mulle kuvissa aika tärkeitä, ja tässä se on aikamoista tuubaa risukon takia. Toki se voisi olla risukon takia myös kaunista tms, mutta tässä ei oo.. =))

  -Janne

 6. Keksin just yhden tempun tohon bokehen:

  1. Ota objektiivi jossa on hyvä bokeh
  2. Avaa kuvasi koko näyttöön
  3. Ota epäterävä bokeh kuva näytöllä olevasta kuvasta
  4. Avaa molemmat kuvat photariin kahdelle eri tasolle (sumea kuva päällimmäiseksi)
  5. Valitse photarista kumitustyökalu ja laske kovuutta alas niin, että pensselissä on pehmeät reunat
  6. Kumita metso näkyviin

  En tiedä toimiiko, mutta tota voisi kokeilla!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam control / Spämmi esto * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.