Metsonsoidin 2010 – Reissu 4 – Ensimmäinen yö metsonsoitimella

Vuodesssa sitä kummasti kerkeää aina unohtaa mitä sinne metsonsoitimelle pitikään mukaan ottaa. Pienen muistelun jälkeen oikeat makuualustat jne kuitenkin eksyy matkaan. Illalla hilpaisin siis tuolle edellispäivänä löytämälleni soidinpaikalle. Olin toiveikas kuvien saannin suhteen, koska metsokukko oli pyörinyt koko edellisaamun niin pienellä alalla pienehkön lumiläntin päällä. Päätin ottaa varman päälle ja sijoitin telttani kauas tuosta paikasta missä kukko oli koko aamun ympyrää tepastellut. Eli valitsin taustaksi sen huonomman ja unohdin auringonnousun metsän läpi hohtavat vastavalot.

Vaikka lähes kaiken muistin mukaan soitimelle ottaa, niin sitä en muistanut että aina saappaissa/kumppareissa soitimelle. Sillä keinoin housunlahkeet pysyvät kuivana, eivätkä tuo ylimääräistä kosteutta makuupussin sisään yöllä. Kätevästihän housut toki yön aikana kuivuvat, mutta se kostea ilma makuupussin sisällä ei ole niin jees. Ilta kului suht joutuisasti ja aika pian kömminkin jo makuupussini lämpöön. Tilava ja lämmin makuupussi on kyllä juhlaa. En edes halua ajatella niitä reissuja kun taistelin soitimilla Bilteman makuupussin kanssa. Hitusen yli puoli kymmenen lähipuusta kuului tuttu rapsahdus kun ukkometso saapui soitimelle. Hetken aikaa olinkin sitä kerennyt jo odotella, mutta ehkä tuulinen ja kylmä sää hieman viivästyttivät sen saapumista.

Yö meni kaiken kaikkiaan hyvin, ja heräsin muistaakseni vain kaksi kertaa, heräten lopulta kännykän herätyskellon värinähälytyksen tärähtäessä kämmenpohjaani vasten hansikkaani sisässä kello puoli neljä. Yllätys olikin iloinen kun heti herättyäni noin 20 metrin päästä telttani takaa kuului katkeamaton ukkometson soidinlaulu. Katselin makuupussini pienestä reijästä että vielä on aivan liian pimeää kuvien ottamista ajatellen, joten jatkoin pötköttelyä lämpimässä makuupussissani. Tunnin verran kerkesin metson soidinta kuunnella kunnes telttani ympäriltä alkoi kuulua useita lentopyrähdys ääniä. Ilmeisesti koppelot tulivat soitimelle ja lentelivät puusta toiseen. Sitten lentoäänet hiljenivät, mutta niin hilveni myös metsokukko. Metsorintamalla tuli täysin hiljaista ja ihmettelin että mitäs nyt… Hitusen kuluttua kuitenkin kuulin hieman alempana olevan suon takaa metson soidinäänet.

Jaha, tälläinen tapaus tällä kertaa. Jostain syystä ryhmärämä hilpaisi soimaan toiseen paikkaan. Oliko äkillisesti metsään ilmestynyt telttani pitänyt kukon soimassa puussa normaalia pidempään? Monastihan kukot aloittavat soitimensa puussa, ja pudottautuvat sieltä sitten maahan soimaan. Jos kukko olisi häiriintynyt teltasta, niin olisiko se aloittanut paikalla soidinta ollenkaan? Vai olivatko koppelot normaalia aikaisemmassa, eikä kukko ollut vielä kerennyt pudottautua maahan? Tai sitten koppelot karsastivat telttaani ja lähtivät pois, vieden kukon mukanaan. Mistäpä sitä tietää, kuvasaalis tältä aamulta jäisi joka tapauksessa laihaksi.

Päätin jatkaa teltassa pötköttelyäni, ja toivoin että suon takana soiva lintu olisi eri kukko kuin mikä tällä paikalla oli edellisaamuna soinut. Joskushan kukot saattavat tulla soitimelle todella myöhäänkin, joten ehkä kuviin olisi vielä mahdollisuuksia? Makuupussi oli mukavan lämmin ja nukahdin vielä yli tunniksi. Herätessäni aurinko oli noussut jo suht korkealle, mutta kukon soidin suon takana tuntui jatkuvan.

Kello oli jo suht paljon, joten päätin lähteä varovasti kurkistamaan missä kukko soidinmenojaan pitää. Nykäisin hieman kohmeessa olevat vaelluskenkäni jalkaani ja lähdin varovasti etenemään suon reunaa kohti. Ja siellähän se kukko veti siipeään, juuri sillä paikalla mitä edellispäivänä olin käynyt lähempää katsomassa. Silloin mietin että tuossakin olisi oikein näpsäkkä soidinpaikka jollekin kukolle, että mikä ettei tänne enemmänkin kukkoja mahtuisi. Ehkä se että soitimella on vain yksi kukko, muodostaakin hieman ongelmia… Sillä kun soidintantereella ei ole eri kukkojen reviirejä, voi tämä ainokainen viilettää aivan minne haluaa. Toivottavasti homma ei kuitenkaan mene aivan perässä juoksemiseksi.

Kuvat jäi siis saamatta, mutta suunnitelmat huomisaamuksi ovat selvillä. Jätin telttani tasan samaan paikkaan missä se oli viime yönkin, mutta tänään illalla soitimelle mennessäni, otan mukaan toisen teltan. Tämän toisen teltan käyn sijoittamassa sopivalle kuvauspaikalle lähelle tuota kukon tämän aamun soidinpaikkaa. Saas nähdä kummassa paikassa soidin huomenaamuna on, vai vaihtuuko se johonkin kolmanteen paikkaan? Ja kumpaan telttaan sitä itse kömmin illalla? Paha paha… mutta ehkä olisin kuitenkin tämän ”vanhemman” paikan kannalla. Siihenhän kukko kuitenkin illalla tuli, ja siinähän se kuitenkin soitimensa aloitti… ehkä se on kukon ensisijainen paikka? Mutta jos kukko taas siirtyy tuonne suon taakse, vaikka sielläkin on teltta, niin se on sitten seuraava osoite missä meikäläinen nukkuu yönsä.

-Janne

3 thoughts on “Metsonsoidin 2010 – Reissu 4 – Ensimmäinen yö metsonsoitimella

  1. Terve. Minusta aika tyypillistä tuo, jota kuvasit. ”Alkukaudesta” kukot kokemukseni mukaan saattavat hypellä pienelläkn pläntillä, varsinkin sivummalla olevat. Koppeloiden tulo pelipaikoile pistää pakan sekaisin, kukot liikkuvat koppeloiden perään minne sattuu, useamman kerran olen ollut tilanteessa jossa kukot aloittavat mukavasti soitimen, mutta koppelot kun käy paikalle ja lennähtää johonkin muualle, kukot seuraavat. Aika monta aamua on saanut yksin kojussa makoilla hiljaisessa metsässä tuollaisten tapahtumien jälkeen. Toinen juttu on, jos pystyy asettautumaan ehdottoman valtakukon kummulle, hyvällä tsägällä kukko tuo koko koppelokatraan poljettvaksi siihen, sellaistakin on tapahtunut. Oikeaan paikkaan asettautuminen on sitten aika tuuria. Eräs metsoja paljo kuvannut tuttuni sanoikin, että turha miettiä tarkkaan mihin asettautuu, enemmin intuition mukaan. Lisäksi koppeloiden ollessa paikalla, en suosittele liikkumista soidinalueella aamun aikana, koppelot on pirun arkoja ja näkee kaiken ja häipyvät heti jos jotain liikettä havaitsevat. Ei muuta kun onnea kuvauksiin, metsojen kuvaaminen on vaikeampa mitä yleisesti annetaan ymmärtää, joskus onnistaa ja silloin se on helppoa. Olen tästä itsekin lähdössä tänään metsomaille, viimeviikolla kolme yötä kojussa, enemmin tunnustellen, nyt luvattu hienoja kelejä, viikon päästä nähdään tuliko kuvia.

  2. Tämän pitäisi olla se valtakukko, koska on ainut kukko kai koko soitimella. Toisaalta, se että se on ainut, voi aiheuttaa jotain ongelmia kuten ylhäällä kirjoitinkin. Mielenkiintoista nähdä mihin soitimelle kukko illalla saapuu ja mihin se aamulla taas päätyy… ja että tuleeko huomenaamuna kuvan kuvaa…

    Onnea metsokuvauksiin myös sinne suunnalle! Tuntuu että sitä näissä hommissa nimittäin tarvitsee…

    -Janne

  3. Ihmettelen kovasti, miten kaupalliset yrittäjät voivat tarjota metsonkuvausreissuja rahaa vastaan, kun homma on näin epävarmaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam control / Spämmi esto * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.