Pääsiäisloman metsäkanalintu kojutuksista…

Jonkun kerran tuli käytyä teeriä katsastamassa… ja myös metsonsoitimella tuli pyörähdettyä.

Pääsiäisenä tuuleskeli aika kovastikkin paikkapaikoin. Yleensä olin kello viisi valmiina teltassa kameravermeet esille otettuna teerisuolla… ensimmäiset teeret saapuivat soitimelle lähes aina +-10min 05:30. Kuvaukset aloitan vasta kun valoa alkaa olemaan riittävästi, eli jonkun aikaa saa teltassa pötkötellä ja kuunnella teerien pulinaa… teerilläkin menee hetkinen ennenkun pääsevät vauhtiin. Yhtena aamuna ihmettelin kun tapani mukaan teltassa makailin ja odottelin valoja saapuvaksi, kaikki teeret lähtivät yht’äkkiä pakosalle. Rupesin tiirailemaan ulos että mikä linnut ajoi lentoon… mitään ei kuitenkaan näkynyt. Parikymmentä minuuttia meni ja linnut tulivat takaisin… Viipyivät soitimella pari minuuttia ja taas lähdettiin. Tulin sitten siihen johtopäätökseen että teeret eivät pitäneet telttani kovassa tuulessa heiluvista kuvaus aukoista. Repusta teippirulla esille ja aukkoja pienemmäksi. Linnut tulivat kotvasen päästä takaisin ja sen jälkeen pysyivät soitimella. Teltan liike ei mielestäni ollut suurta… mutta kuitenkin liikaa. ”Loman” aikana teerikukkojen määrä vaihteli noin 15-34 kukon välillä… luvuissa saattaa olla laskiasta riippuvaa epätarkkuutta.

Metsonsoitimelle menin jo seitsemänmaissa illalla, koska linnut tulevat soidinpaikoille jo illalla ja viettävät yön alueella. Teltan asetin sellaiseen paikkaan josta näen mahdollisimman hyvin ympärille… olinhan ensimmäistä kertaa kyseisellä soitimella ja lintujen liikkeitä olin yrittänyt määrittää edellispäivänä kun oli hieman lunta satanut maahan. Noin kahdeksan aikaan ensimmäinen kukko tulikin 5m päähän teltasta… Kameraani en koskenutkaan, koska en halunnut antaa metsokukolle teltan ensitapaamisesta järkytystä. Hiljaa hyvää tulee… Jo illalla yksi kukko alkoi vähän soidintamaan ja käpytteli ympäri reviiriään. Tällä kukolla oli selvät suuret valkoiset merkit pyrstön yläpuolla, josta se on helppo tunnistaa. Kellon laitoin soimaan kolmelta, koska en tiennyt milloin kukot menot aloittavat. Kello 03 makuupussista tirkistellessäni olin vahvasti sitä mieltä että nousemine on turhaa, ja ennenkaikkea herääminen oli turhaa… Kello soimaan neljältä. Vielä kello neljältäkin oli pimeää ja hiljaista… kello soimaan viideltä ja lisää unta palloon.

Viideltä päätin kömpiä pois makuupussista… Puoli kuudelta ensimmäinen (valkopyrstö) aloittikin soimisen… Kuvata ei vielä nähnyt ja tyydyinkin vaan ihmettelemään jäässä olevaa kameraa. Olin jättänyt kameran repun päälle nukkumaan lähtiessäni… nyt siitä oli jäässä mm. etsin, takanäytön lasi sekä objektiivin etulinssi. Kamerarepun sisällä olleet objektiivit ei ollut yhtään jäässä/huurassa, vaikka repun vetoketju oli ollut auki. Laitoin kameran jalkoväliini makuupussin sisään sulamaan, kun oli vielä liian hämärää kuvauksille.. tosin eihän kameralla olisi kuvaamaan edes pystynyt… Jonkun ajan kuluttua otin kameran pois lämpimästä pussista ja pyyhin sulaneet huurut pois. Kovinkaan häävejä kuvia soitimelta ei syntynyt… noinkohan yhtään kehtaa edes esille laittaa… Harvennetut metsät ovat kyllä hirveän näköisiä! Jos tämän viikon lopulla kävisi korpi metsässä olevalla metsonsoitimella (sama missä kävin viime vuonna). Kaikenkaikkiaan soitimella oli kuusi kukkoa, viidestä sain näköhavainnon ja yhdestä pelkän äänihavainnon… kukkojen lisäksi paikalla kävi yksi koppelo. kaksi kukoista keskittyi vain toistensa takaa-ajamiseen puusta puuhun lentelemällä… kolme kukkoa soi ihan oikeaoppisesti. Tosin vain ”valkopyrstö” pyöri tiiviisti pienellä alalla ja teki loikkia ilmaan, muut vaeltelivat soimisen lomassa suuremmalla alueella. Ehkä ”valkopyrstö” on soitimen Pomo! Valkopyrstö myös lopetti soimisen viimeisenä, noin kello 11. Paikalla saattoi olla enemmänkin lintuja, mutta vain nuo pystyin havaitsemaan teltastani.

ps. Aina kannattaa olla kamerarepussa teippiä matkassa… ja kamera kamerareppuun yön ajaksi.

Edit:

Ottamiani teeri kuvia löydät täältä -> Teeri – Tetrao tetrix galleria

Ottamiani Metso kuvia löydät täältä -> Metso – Tetrao urogallus galleria

-Janne

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam control / Spämmi esto * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.