Sudenkorennot saalistaa ja ketoheinäsirkat sirittää…

Tuossa joku aika sitten oli illalla tarkoitus lähteä nostamaan autosta kansi pois paikaltaan, mutta kun pääsin ulos, pysähdyin jo heti verannalle seuraamaan sudenkorentojen järjestämää upeaa näytelmää. Etupihallemme oli jostain tupsahtanut paljon lentomuurahaisia ja niiden perässä pitkästi toistakymmentä sudenkorentoa. Sudenkorentojen saalistusta oli upea seurata illan matalalta paistavassa auringon vastavalossa. Sekä lentävät muurahaiset että sudenkorennot olivat todella helposti nähtävissä, koska pehmeä vastavalo sai molemmat lajit upeasti hehkumaan tummaa metsää vasten. Jämähdin niin seuraamaan kyseistä näytelmää että kannen vaihto jäi heti toiseen iltaan. Aivan kokonaan sudenkorennot eivät muurahaisia syöneet, vaan jättivät muurahaisten päät ilmeisesti aina syömättä. Jossain vaiheessa näytelmää kävin hakemassa kamerani sisältä, tallentaakseni juuri noita syömättä jääneitä osia… Tässä yksi lentomuurahaisen pää, autovanhuksen pesemättömällä helmiäisvalkoisella nokkapellillä lähes 100% croppina. Olisihan sen isompanakin mielellään kuvannut, mutta kun on vaan niin pieni että 1:1 macrolla ei lähemmäs ilman apulaitteita päässyt.

Pikkuhiljaa muurahaiset alkoivat käydä vähiin ja sudenkorennotkin alkoivat vähentyä. En kuitenkaan malttanut auton kannen vaihtoon enää lähteä, koska korviini kantautui talomme päädystä heinäsirkkojen siritys. Talomme ympäristössä tuntuu olevan vaikka minkälaisia heinäsirkkoja ja vieläpä montaa eri kokoista on tullut nähtyä. Harvemmin kuitenkaan tullut niitä kuvattua, kun kamera on ollut lähes poikkeuksetta sisällä. Seurailin sirkkojen ääntä ja paikansin sen talomme päädyssä olevaan jonkun neliön suht tasaiseen sepeli kasaan. Pötköttelin kasan vieressä ja välillä itse kasassakin… Kasaa tutkiessa hämmästyin kuinka paljon heinäsirkkoja siitä löytyi! En varmastikkaan nähnyt edes suurinta osaa sirkoista, mutta todella monta erilaista yksilöä löysin! Veikkaan että kyseessä on saman lajin edustajat, mutta lajia en kuitenkaan osaa sanoa. Saa vapaasti nimetä jos lajin tunnistaa =) EDIT : Kiitokset avuliaille ihmisille! Heinäsirkat ovat ilmeisesti kaikki ketoheinäsirkkoja (Glyptobothrus brunneus), ei kuitenkaan kaikki aikuisia, vaan myös toukkia mahtuu mukaan.


Kuvaa klikkaamalla aukeaa isompi 1400px leveä kuva


Kuvaa klikkaamalla aukeaa isompi 1400px leveä kuva


Kuvaa klikkaamalla aukeaa isompi 1400px leveä kuva

Kaikenkaikkiaan makroilu oli pitkästä aikaa oikein leppoisaa… ehkä siihen vaikuttaa sekin ettei tarvitse käyttää jalustaa, vaan voi kuvailla ihan huoletta käsivaralta pieniäkin kohteita. Käsivarakuvailuun merkittäästi auttaa uusien käyttökelpoisien herkkyyksien mukanaan tuomat nopeammat valotusajat. Kerkesin tuossa jo miettiä tuon Sigman 150mm EX APO DG (ja mitähän niitä olikaan) macro objektiivin myymistä, mutta eiköhän se vielä itsellä pidetä =)

-Janne

2 thoughts on “Sudenkorennot saalistaa ja ketoheinäsirkat sirittää…

  1. Ehtiipäs tännekin nyt hieman kurkkaamaan 🙂 Luulisin ettei tuossa murkun päässä ole paljoakaan syötävää ja lie mokoma varsin hyvin panssaroitukin vielä. Ei sudarillakaan ole järkeä ihan kaikkea syödä kun ruokaa on runsaasti, napsivat parhaat päältä kun on yltäkylläistä aikaa. Tuo alimmainen on mukava kuva, hienosti näkyvät nuo jalat ja niiden yksityiskohdat.

  2. Alimmaisesti itsekkin diggasin, tosin galleriassa siitä uudemman kerran käpistelty versio, joka on vielä hieman parempi =)

    Ja onhan tuo ”päänpoisto” hyvä tapa varmistaa että ruoka on varmasti kuollut eikä ala jyystämään sisältäpäin =D

    -Janne

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam control / Spämmi esto * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.