Upeat revontulet Keski-Suomessa vihdoinkin, mutta…

Vihdoinkin Keski-Suomessa oli upeita revontulia ja kun vielä pilvetkin loistivat poissaolollaan, oli olosuhteet kunnon revontulikuvien syntymiselle kasassa!

Touhuilin iltatouhujani maanantaina 27. päivän iltana kun puhelimeni piippasi tekstiviestin saapumisesta. Kun luin kaverini lähettämän tekstiviestin joka kertoi että taivaalla olisi revontulinäytelmää tarjolla, mieleni valtasi jonkin asteinen ketutus, ja saatoin jonkun ärräpäänkin huulieni välistä vahingossa lipsauttaa. Ketutukseni ei suinkaan johtunut siitä, että seuraavana aamuna olisi aikainen herätys töihin lähdön kunniaksi, koska yleensä kunnon revontulet sijoittuvat vasta puolille öille ja nythän kello kävi vasta alku iltaa revontulien hienosti leimuten jo taivaalla.

Pahaa mieltä aiheutti se, että olin juuri aiemmin päivällä vienyt Sigman 120-300/2.8 OS teleobjektiivini postiin ja samassa paketissa sattui olemaan kamerarunkoni. Eli lyhyesti todettuna ulkona jylläsivät parhaimmat revontulet mitä koko valokuvausharrastukseni aikana on tarjolla ollut, ja yllätys yllätys kamerani makaa postissa. Nooh, eihän tässä hirveesti ole lähiaikoina muutenkaan lykästänyt, joten tämähän tästä enää puuttui.

Jonkun aikaa päätäni pyöriteltyäni ajattelin että onhan tuossa tuo kotialbumipokkarin virkaa toimittava Olympuksen E-PM1 suht valovoimaisella Panasonicin 20/1.7 objektiivilla, kokeillaan sillä suhia jalustalta. Hienoja koko taivaan kattavia revontulia kuvaisi mielellään todella laajalla laajakulmalla, mutta tällä kertaa tarjolla oli vain kinovastaavat 40mm. Asetukset Penistä kohdalleen, kuten myös tarkennus kuuhun tarkentamalla ja ei muuta kuin eri pituisia valotuksia eri herkkyyksillä kuvaten. E-PM1:sellä en ollut koskaan valotellut pidempiä valotuksia, joten ei ollut mitään käsitystä kuinka se käyttäytyisi, mutta sanotaanko että odotukset eivät olleet kovin korkealla.

Ja kuten en hirveästi Olympuksen pitkän valotuksen suorituskyvyltä odottanutkaan, niin ei sitä myöskään Olympuksessa hirveästi ollut. 10-25 sekunnin valotuksissa kuviin pukkasi koko kuva-alalle aika paljon värillistä pistettä (vihreitä, punaisia ja sinisiä), jotka joutuisi käsittelemään yksi kerrallaan piiloon. Värittömäksi ne toki sai helposti, mutta poistamaan niitä olisi ollut hullu ruveta… oli ne sitten värillisiä tai valkoisia.

Tässä alla yksi Olympus E-PM1:sellä syntynyt revontulikuva, joka nyt nettikuvana juuri ja juuri kuvanlaatunsa puolesta menee, mutta muuhun siitä ei ole. Kuvaa klikkaamalla aukeaa hieman isompi versio kyseisestä kuvasta. Tämä kuva ISO1600 ja 10sek valotusta f1.7 aukolla.


Tässä vielä yhdestä ruudusta leikattu 100% kroppi värillisine pisteineen ja muineen, vähän niinkuin esimerkkinä millaisesta ilmiöstä oli kyse. Kuva siis täysin orginellina Lightroom 3.6:sesta ilman mitään kohinanpoistoja tai terävöityksiä. ISO1600, 15 sek ja f1.7.ps. Pitäisi ehkä ostaa joku vararunko joka istuisi hyvin D3s rinnalle eikä jäisi vaan suoriltaan hyllyyn istumaan… Ehkä Nikon D3200 voisi olla sellainen, jahka se julkaistaan? Halpa ja todennäköisesti 24 megapikseliä. Sillähän kuvailisi 1.6x kropin kanssa vaikka pönöjä. Ja toki DX-kameraan löytyisi halvalla myös ihan fiksuja kalansilmälinssejä.

LISÄYS: 1.3.2012 !!!

Kuten tuossa kommenteissa kirjoitinkin, selvisi että tästäkin kamerasta löytyy pitkän valotuksen kohinanpoisto. Ja selväähän oli, että se ei ollut päällä kuvatessani revontulia. Eli kävimpä tuossa kotipihassa räpsäyttämässä testiruudut niin että pitkän valotuksen kohinanpoisto oli päällä ja pois. Tässä alla samppelia aiheesta asetuksilla f4, iso1600 ja 15sek!

Kuvissa on taas Lightroomin kaikki kohinanpoisto nappulat nollilla, mutta kuten kuvasta huomaa häviää nuo siniset, punaiset ja vihreät pikselit kun kamerassa on päällä pitkän valotuksen kohinanpoisto! Ja sehän on tärkeintä, sillä tuon värikohinan kanssahan pärjää aina ja vieläpä helposti. Taisi tuo värikohina lähteä kesälaitumille jo silloin kun Lightroomin Color noise reduction nappula oli oletus kohdassaan kaksvitosessa.

Eli mitä tästä opimme? Kannattaa opetella käyttämään kameraansa ja olla selvillä sen ominaisuuksista!!!

-Janne

11 thoughts on “Upeat revontulet Keski-Suomessa vihdoinkin, mutta…

 1. Tiedän täsmälleen miltä tuntuu. Luontokuvauksessa tuuri on pitkällä tähtäimellä aina vakio, mutta lyhyellä tähtäimellä voi mennä kaikki pieleen. Esimerkiksi sää voi olla parhaimmillaan juuri kun pitää istua toimistolla tai on muuta menoa.

  Minulla on koju vuokrattuna Utajärvellä 10 – 12. maaliskuuta ja jännitän jatkuvasti millaiset kelit ovat tiedossa. Se voi mitä hyvänsä sakean lumisateen ja auringonpaisteen välillä.

 2. Ymmärrän harmituksen määrän.Minulla kävi kerrankin tsägä 🙂 Lähdin ajelemaan merenrantaa kohti vaikka näytti jo että tilaisuus meni ohi.Perille päästyäni(klo21)huomasin että onhan täällä jotain kajoa.Siitä puolisen tuntia niin oli täysvalaistus…sanoin kuvaamaton kokemus!

 3. Juu kyllähän sitä huonoa tuuria on, mutta kun itse vienyt sen kameran sinne postiin niin se tuntuu niin omalta mokalta. =D

  -Janne

 4. Digicameranetissä joku vihjaisi että löytyykö E-PM1:sestä pitkän valotuksen kohinanpoistoa, enkä kyllä tiedä onko siellä sellaista. Täytyypä illalla tutkia asiaa ja mikäli siellä sellainen on… niin täytyypä räpsäistä vertailuruutua ja laittaa näytille että kuinka Olympuksen ”värikartalle” kävi.

  -Janne

 5. No joo. Ostit edukkaan Sigman, mutta maksat tätä väliä nyt menetetyillä fotoilla. Ne ilmaiset lounaat…

  Ennen kuin ostat kalansilmän revarikuvia varten, kannattaa katsoa muutama esimerkki netistä. Kalansilmärevarit on aika erilainen maailma.

  Nikonin halvat DX-rungot ovat loistavia kameroita. Omien käyttökokemusten pohjalta suosittelen maksamaan muutaman satkun enemmän D5XXX-sarjalaisesta ja sen lisäominaisuuksista. Suosittelen myös testaamaan näiden kameroiden tiedostoja ennen ostoa: D300:n ja D5000:n sama kenno ei ylläri ylläri tuota samantasoista jälkeä kokemusteni perusteella, kun niitä oikein joutuu puukottamaan: D300>D5000.

 6. Moi Antti, ja kiitokset vinkeistä!

  En lähtisi Sigman syyksi laittamaan, ennemminkin itseni kun sain Sigman vasta nyt postin kuljetettavaksi enkä silloin samantien lokakuussa. Tosin yhtälailla se olisi voinut olla Nikkori jonka mukana runko postissa makaisi, niitäkin kun on tullut käytettyä huollossa. Eikös sinunkin zuumi jassilla käynyt?

  Kalansilmät ovat juu hieman erilaisia, olen niitä useampaa tarkoitusta silmälläpitäen katsellut, en siis pelkkiä revontulia ajatellen. Ei oikein hirviä mitään pelkkiä revontulia silmälläpitäen ostaa, koska niitä on täällä meillä kuitenkin niin harvoin.

  Juu noista halppissarjan kameroista löytyy varmaan suht kattavasti ne ominaisuudet mitä yleensä tarvitsee. Nappejahan niissä on vähemmän ja menusurffausta voi joutua harrastamaan, mutta eiköhän niilläkin näitä minun yksinkertaisia kuviani saisi aikaiseksi. Täytyy katsella sitten tarkemmin mitä sieltä tulee ja millaisia ovat. Mitään kääntyvää näyttöä en välttämättä tarvitse mikä esmes D5100:sessa on, vaikka toki siitä voi joissain tilanteissa olla suuri apu.

  -Janne

 7. Kävi toi meitsin tsuumi JASsilla, mutta se ei ollu sen vika vaan rungon ja näiden uusien jatkeiden. Enkä mä vakuuttunu JASsin tekemistä säädöistä. Mut se on jo eri maailma, ei mennä sinne.

 8. Minun alko tekeen mieli kalansilmää ja aivan pelkästään repojen kuvaamista varten…vaikka ei tarvis kuin kerran 11 vuoteen.

  Onko kukaan kuullu tai tietääkö tästä ”aktiivisen revontuliajan toistumisesta n.29 päivän kuluessa”
  Liittyy auringon pyörähdysaikaan joka on noin 27 päivää.

 9. Ja voihan sille fisulle keksiä sitten muitakin kohteita ajansaatossa. Eihän ne hirmu rahoja sido kuitenkaan itseensä kun jonkun Samyangin ostaa.

  En oo moisesta kyllä kuullut, mutta kuukauden välein passaa kyllä mulle. Toki tiheemminkin vois olla… ,)

  -Janne

 10. Martti Rikkosen kirjassa Revontulet on tuollainen maininta.Tammikuun loppupuolellahan oli repoja…24.1. oli joitain hienoja otoksia esillä Luontotuvassakin.Nyt oli 27.2…pistä muistiin 27.3. 😉

  Tuo Samy minua lähinnä kiinnostaakin.Muut on liian kalliita…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam control / Spämmi esto * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.