Vuoden Luontokuva 2009 finalistit julkaistu!

Taas on Suomen suurimman luontokuvakilpailun – Vuoden luontokuva 2009 kilpailun finalistit julkaistu! Voit osallistua yleisön suosikin äänestykseen ja katsoa sarjavoittajien kuvat täällä -> http://www.vuodenluontokuva.fi – Finalistit

Ensimmäisenä täytyy todeta, kyllä nyt kelpaa blogikirjoitusta kirjoittaa, sillä tällä kertaa tuomaristo on hoitanut hommansa mielestäni oikein mallikkaasti ja sarjavoittajista löytyy oikein komeita ruutuja ja mikä tärkeintä LUONTOkuvia! Mutta ilman sen enempiä mutinoita, aletaas parsia itse kuvia! Nämä sitten vaan minun mielipiteitäni, ja vaikka en jostain kuvasta pitäisi niin tulee muistaa että tuomaristo siitä kuitenki on pitänyt!

— ~~ o ~~ —

Kasvit : Esa Mälkönen
Esa on jälleen sarjavoittajien joukossa, eikä turhaan! Tunturissa on jälleen käyty, onkohan sama tunturi kyseessä kuin edellisessä sarja/VLK voitossa ,) Itse tykkään tälläisistä laajakulmaisista kuvista, mutta hieman tässä itseäni tökkii sommittelu. Eli olisin kaivannut myös maata näkyviin… tietysti maa on voinut olla ”ei niin kuvauksellinen”. Olisikohan kuva otettu telellä, kohtuu pienellä aukolla jotta myös taustaa ja hieno maalauksellinen sateenkaari on saatu mukaan… tällöin myös kasvien yksityiskohdattomuus selittyisi. Sarjavoitto ansaittu, mutta tällä kertaa en koko kilpailun voittoa myöntäisi…

Linnut – Kari Leo
Karilta jälleen todella upea kuva, tältä mieheltä ei tosin muunlaisia näykkään ,) Kuva oikein huokuu Metsän tunnelmaa! On kuukkeli, naavaa, nokipannu kahvit ja VALO!! Sommittelu TOIMII! Lyhyestä virsi kaunis! Ehdottomasti toinen Vuoden Luontokuva suosikeistani! Tällä kuvalla voisi jo VLK-voitto irrota Lintusarjan kuvalle!

Maisemat – Ari-Matti Nikula
Hienoa pelkistystä, todella komeita aaltoja ja juuri sopivalla valotusajalla! Veden muoto säilyy hienosti, mutta samalla myös liike välittyy! Montakohan ruutua tilanteesta on otettu että homma on natsannut! Pientä valotusajan haarukointia näissä yleensä saa tehdä =) Piristävän erilainen maisemakuva, joka varmasti jakaa mielipiteet. Itse kuitenkin pidän!

Nisäkkäät – Asko Hämäläinen
Asko ”the hirvimies” Hämäläinen komeasti korjannut nisäkässarjan sarjavoiton komean usvaisella hirviruudulla! Hieman tuo taustalla oleva peltikatto hakee katsetta sinne, mutta annetaan anteeksi kun hirvellä on niin komea siluetti ja taustametsässä komean syksyisiä värejä! Komea kuva, ei tiedä vaikka voittaisi koko kilpailun!

Muut eläimet – Petri Jauhiainen
Mukavan piristävä uutuus myös Muut eläimet-sarjaan! Ei ollut taas kurkistava sudenkorento ,) Komea vastavalo pläjäys jossa on paljon katsottavaa! Surinan ja ininän pystyy lähes kuulemaan kuvasta! ,) Hieman olisin kuitenkin rajannut ylhäältä pois… iihan karvan verran että tuo ihan ylälaidassa, vasemman puolen puolessa välissä oleva isompi epäterävä tupla ötökkä olisi lähtenyt pois. Nyt siihen hakeutuu katse ikävästi…

Sommittelu ja Muoto – Pekka Lankia
Aika jännä ja kysymyksiä herättävä kuva! Vettä tai jäätä siinä on, mutta minkä kautta kuvattu? Joku lasi missä halkeama? On kyllä jännä! Mutta sama kun edellisessä, vähän napsauttaisin ylälaidasta pois, että tuon kirkkaan valopallon olisi saanut pois häiritsemästä ja varastamasta katsetta!

Luonto ja Ihminen – Jorma Mylly
Oikeastaan aika hieno kuva! Luonto ja ihminen sarjassa on totutusti ollut aika kirjava taso, mutta tämä menee kyllä yläpäähän! Niukkasävyinen talvikuva jossa ihmisen järjettömyys tulee hienosti esille jokeen heitettyjen polkupyörien muodossa. Sommittelukin toimii oikein hyvin! Valokuva! Hjyvä Hjyvä!

Nuoret 92-94 – Eeva-Reetta Erkkilä
Sitä sanotaan että Nuorissa on toivo ja viitataan tulevaisuuden toivoihin, ja kyllä se näyttäisi pitävän paikkansa! Eeva-Reetalta tosi komea hämähäkkikuva! Seittiä ja vastavaloa, mutta siltikin hämyhäkissä yksityiskohtia eikä pelkkää siluettia! Ehdottomasti toinen suosikkini koko kilpailun voittaja kuvista! Tälle annan ääneni myös yleisönsuosikki kilpailussa! uskon että Kari Leo ei pahoita mieltään, koska kyllähän nuoria pitää tukea ja Karin komealla kuvalla on kuitenkin muitakin äänestäjiä! Eikä se varmasti jää yhdestä äänestä kiinni!

Nuoret 95-02 – Mikko Mäntylä
Komeat ja pitkät kuikan loikat on Mikko päässyt tallentamaan! Taustakin toimii, eikä kesämökit pomppaa silmille rannoilta! Kyllä näissä nuorissa on potenttiaalia!

Sitten pientä yhteenvetoa kuvista! Mukava oli kuvat katsella läpi viime vuotisen jälkeen! Myönnän, hieman kyllä jännitin että millaisia valintoja tuomaristo on tällä kertaa tehnyt, mutta komeita kuvia olivat valinneet! Juuri niinkuin pitääkin! Omilla kuvillakin yritin, se on katsos niin, että jos ei veikkaa, ei voi voittaa! Mutta kyllä sen näitä kuvia katsellessa ymmärtää miksei omat räpsyni pärjänneet! Toivottavasti taso säilyy ensi vuonnakin! Meinasi nimittäin mennä jo usko näihin kotimaan kisoihin =)

-Janne

4 thoughts on “Vuoden Luontokuva 2009 finalistit julkaistu!

 1. Hyviä pointteja, melko samalla linjalla minäkin. Päästelenpä siis hiukan ajatuksia valloilleen tänne perään niistä mitä meinasin äänestää, ja minne ääni lopulta meni.

  Kasvit-sarjan kuvassa häiritsi minua lievästi sommittelun lisäksi taustan outo bokeh, en tosin osaa sanoa onko vika kuvan pakkauksessa vai missä. Mutta todella hieno kuva, melkein äänestin.

  Linnut-kuva oli erittäin hyvä, mutta Karilta on samantyylisiä jo nähnyt useita joka vähensi hiukan kuvan wow-arvoa, mutta ei tietenkään tee kuvasta yhtään huonompaa. Olin jo äänestämässä tätä.

  Mutta loppujen lopuksi Eeva-Reetan hämähäkki oli senverran vakuuttava kuva nuorelta kuvaajalta, että minultakin meni ääni samoilla perusteilla kuin Jannella hänelle. Kuvan lähes mustavalkoinen värimaailma, jossa hämähäkin ruskeat sävyt ja yksityiskohdat tulevat esiin teki siitä voittajan! Tuli sellainen ”hämähäkki hakeutuu valoa kohti/karkuun sitä” -fiilis kuvan pimeän kulman ja valoläiskän ansiosta.

  …ja omien räpsyjen osalta tunne oli myös sama kuin Jannella omistaan. 🙂

 2. Kiitos kommenttien kirjoittamisesta! Mukava lukea muidenkin ajatuksia kyseisten kuvien suhteen! Yleisesti ottaen mitä nettikirjoituksia seurannut, niin ihmiset ovat olleet suht tyytyväisiä valintoihin. Oikeastaan ensimmäistäkään kovin ”valivali”-viestiä en ole nähnyt…

  -Janne

 3. Hirvikuva suosikkini, sitten kuukkeli kakkosena. Hämppy tosiaan mukavasti kuvattu myös. Noissa kuvissahan on pakkauksen takia taustat ihan mössöä, viime vuosina olleet monet täyttä kuraa.

 4. I visited the LuontoKuva exhibition today and loved the winning photo, and also ’Hirvimies’, the fish bursting into the water, the spider. All but two of the photos were amazing, wonderful photos. I couldn’t understand why the turquoise unfocussed wave photo was in the finals at though, or the one of the 2 moons. The were not of the same standard as the others, though they won prizes.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam control / Spämmi esto * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.