Vuoden Luontokuva 2009 : Kari Leo – Metsän emäntä!

Vuoden Luontokuva kilpailun tulos on jälleen kerran julkistettu Finlandia-talolla! Heti julkistuksen jälkeen Tuomas Heinonen tuuppasi tuloksia tulemaan kännykkääni, keskelle autoremonttia. Eikä kyllä olisi parempi kuva voinut voittaa! Sekä vuoden luontokuva voitto, että yleisön suosikkikuva menivät samalle kuvalle! Kari Leon ”Metsän emäntä” kuukkeli kuvalle, jossa kuukkeli tulee vierailemaan hienossa valossa retkeilijän nokipannukahvitulille pirkanmaalaisessa korpikuusikossa! Tässä kuvassa on valoa, sisältöä, oikeaa metsää ja tunnelmaa! Ja mikä tärkeintä! Tässä kuvassa ei ole asfalttia, sateenvarjoa, muovikasseja, eikä tätä ole kuvaa ole väännetty luontokuvaksi pelkällä nimellä! Tämä on LUONTOKUVA!

Hitsi että olen kyllä tyytyväinen valintaan! Ja meni kyllä oikealle miehelle, ei voi muuta sanoa kun että tälle kilistetään kun seuraavan kerran törmätään! Ja lisätäämpä vielä, että Karin ”Metsän emäntä”-kuvan myötä Vuoden luontokuva-arvonimi myönnettiin monen vuoden jälkeen Linnut-sarjan kuvalle! En edes muista miltä vuodelta edellinen Linnut-sarjan vuoden luontokuva löytyy.

Vuoden luontokuva tuomaristo arvioi Karin kuvaa näin!
”Taigametsän tunnelma osuu heti ensisilmäyksellä suomalaiseen sielunmaisemaan. Taitavasti hallittu vastavalo lankeaa ratkaisevalla hetkellä hämärään metsään ja paljastaa laskeutuvan kuukkelin siivet ja pyrstön kuin röntgenkuvassa. Nuotiosta leijuva savu korostaa taustan korpikuusikon sadunomaisuutta. Metsän emäntä on perinteistä eräkulttuuria korostava kuva, joka vie katsojan omien muistojensa pariin. ”

Kari Leon kotisivut ja paljon hänen upeita luontokuvia löydät täältä!
-> Nature Photography by Kari Leo
Tästä miehestä kuullaan vielä!

Lisäys 11.10.2009 klo 22 ja rapiat : Kuukkelikuvan voiton myötä kuukkelien suojelu nousee otsikoihin! Hyvä hyvä! Karilla on hyvä sauma tehdä kuukkelien suojelutyötä kuvansa menestyksen ansiosta! Linkki -> YLE.fi – Luontokuvaajat ottavat kantaa suojelukiistoihin

Lisäys 12.10.2009 klo 08 : Nyt vihdoin luontokuva.fi sivusto on ylhäällä ja pääsin katsomaan muutkin palkitut. Niin johan on muuten paljon tuttuja nimiä kunniamainittujen joukossa! Enempiä nimiä luettelematta, onnea heille kaikille! Tietävät kyllä jos tunnetaan =) Tosi upeita kuvia löytyy kunniamaininnan saaneidenkin kuvien joukosta! Mutta mikä pisti silmään, ei ensimmäistäkään suurpetokuvaa tänä vuonna! Pääsin samalla tarkastamaan tuon edellisen Linnut-sarjasta ponnahtaneen vuoden luontokuva-kuvan, ja sehän löytyi vuodelta 2003! Ja kuvahan oli Pentti Härkösen upea ”Kaakkurin lento”-kuva.

Lisäys 12.10.2009 : Luontokuva.org ja vuodenluontokuva.fi sivustot takkuavat edelleen, mutta voittajat ja kunniamainitut kuvat voit käydä katsomassa uudessa Kuvalo.com sivustossa! Jos ihastuit johonkin teokseen, voit ostaa sen sieltä myös itsellesi Canvas tms tauluna, suoraan seinälle ripustettavana!
Tässäpä linkki kuviin -> Kuvalo.com – Vuoden luontokuvat 2009

-Janne

4 thoughts on “Vuoden Luontokuva 2009 : Kari Leo – Metsän emäntä!

 1. ihmeellistä sinällään, että tällä kertaa kuvan lavastusta ei pidetä lainkaan huonona asiana, vaikka viime kierroksella se tuntui olevan suorastaan häpeällistä 🙂

  mutta ei siinä mitään, on varsin kaunis kuva kyllä tämä voittajakuva.

  tosin ei niin mieleenpainuva kuten viimeksi, vaikka se ei monia mielyttänytkään sen luontokuvamaisuuden puutteen vuoksi.

 2. Mielestäni kyseessä on hieman erilainen ”lavastus”.

  Viime vuoden kuvassa puhelimella ohjeistettiin ihmistä, joka tekee tietenkin juuri niin kuin sille sanot. Henkilökohtaisesti voisin ajatella vastaavaksi tilanteeksi eläinten kohdalla sitä, että käytetään ns. koulutettua eläintä. Esimerkiksi afrikan reissuilla koulutettua leopardia joka kiipeää sinne puunoksalle minne ohjaaja käskee… ja kuvaaja sitten tästä räpsii kuvat.

  Eli käskettäessä ei ole sitä eläimen omaehtoisuutta mukana, kuten Karin kuukkelikuvassa. On kuukkelin omassa harkinnassa on tullakko jauhelihan perässä vaiko ei… Hieman sama kuin muussakin haaskakuvauksessa. Eli toimitaan eläinten ehdoilla.

  Pääasiassahan hieman pidemmälle viety, sekä ammattimainen luontokuvaus on pitkälle lavastusta. Pyritään saamaan kohde tiettyyn paikkaan tms… Tähän tietysti auttaa kohteen tunteminen jne.

  Vaikkei lavastusta olisikaan, niin yleensä ainakin itsellä ns. suoralla toiminnalla hyviä kuvia tulee todella vähän, vaan aina hieman jotain työtä tarvitaan.

  Kun tätä kaikkea miettii kaikkine rajoituksineen, väkisinkin mieleen pamahtaa tuttavani sanat, jossa hän tuumasi jotenkin niin että ”on paljon helpompi olla vain valokuvaaja kuin luontokuvaaja. Luontokuvaajat asettavat itselleen niin paljon hölmöjä rajoituksia”. Ei voi kieltää etteikö itsekkin olisi tullut joskus mietittyä…

  -Janne

 3. ”On kuukkelin omassa harkinnassa on tullakko jauhelihan perässä vaiko ei… Hieman sama kuin muussakin haaskakuvauksessa. Eli toimitaan eläinten ehdoilla.”

  on toki näinkin, mutta mitä Luontokuva-lehdestä jutun luin, niin kyllä se kuukkeli kyllä aika hyvin tuli juurikin minne kuvaaja halusi, sillä jutun mukaan he löysivät Klingan kanssa metsästä kuvauksellisia sieniä, ja kappas vaan, seuraavassa kuvassa kuukkeli olikin juuri niillä sienillä poseeraamassa 🙂

  Tietenkin vapaaehtoisesti, mutta täysin kontrolloidusti 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam control / Spämmi esto * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.