Vuoden luontokuva 2010 finalistit julkaistu!

Se on taas se aika vuodesta, että Vuoden luontokuva kilpailun sarjavoittajat, eli finaliin päässeet kuvat julkaistaan suurelle yleisölle. Totuttuun tapaan katselen kuvat läpi, ja kirjoitan niistä jokusen sanan. Saas nähdä millaisia tuomioita tänä vuonna irtoaa. ,) Edellisvuosina blogissani on vieraillut tässä kyseisessä kirjoituksessa kommentoimassa niin sarjavoittajia, kuin itse VLK-voittajakin… Saas nähdä ketä tänä vuonna tupsahtaa paikalle!

Jälleen kerran Tuomaristo on käynyt läpi suuren määrän kuvia ja valinnut sieltä suosikkinsa. Tänä vuonna tuomaristo koostui neljästä esituomarista, joista jokaisella oli koko kuva könttä arvioitavana. Esituomaristossa toimivat luontokuvaajat Jorma Luhta ja Timo Nieminen, kustannustoimittaja Aila Järvenpää sekä graafikko Seppo Alanko. Kaikki esituomareiden valitsemat kuvat pääsivät semifinaalivaiheeseen, ja näitä kuvia oli yhtensä noin 1000 kpl, joka on 11% kaikista lähetetyistä kuvista. Esituomariston jälkeen loppuvaiheen tuomareina toimivat luontokuvaaja Tapani Räsänen (puheenjohtaja) sekä luontokuvaaja Pauli Nieminen ja päätoimittaja Markku Lappalainen. Heidän jälkeensä vähintään kunniamaininnalle valittiin 40 kuvaa, joka on 0.4% kaikista kilpailuun lähetetyistä kuvista. Näistä neljästäkymmenestä kuvasta yhdeksän kuvaa on eri kuvakategorioiden sarjavoittaja kuvat, ja juuri joku niistä valitaan vuoden luontokuvaksi 2010. Vuoden luontokuva 2010 lisäksi valitaan vuoden luontokuva nettisivulla tapahtuvan äänestyksen perusteella myös yleisön suosikki 2010.

Valitut sarjavoittaja kuvat löytyvät täältä -> VLK sarjavoittajat 2010

Mutta sen pidemmittä turinoitta, käydäänpä asiaan…

– — — o — — –

KASVIT – Pekka Tuuri – Kohti valoa:
Lumpeenlehdet kukkineen veden alta kuvattuna. Jonkun verran kuvattu aihe, mutta toteutus kyllä selvästi tyylikkäimmästä päästä mitä itselläni on vastaan tullut. Syksyinen väriloisto yhdistettynä sinitaivaaseen, joka sopivasti pilkistelee pilviseltä taivaalta, TOIMII! Lumpeenkukatkin on sommiteltu juuri passeliin kohtaan, ja täydentävät kuvan hienosti. Myös pallomaisena piirtyvä veden yläpuolinen maailma on kiva yksityiskohta. Jälleen kerran voimme sanoa, että vaikka taivaalla pilviä onkin, niin silloinkin kannattaa kameraa ulkoiluttaa. Pelkkä sinitaivas olisi ollut tylsä, enkä usko että silloin kuvaa olisi sarjavoittajan paikalla nähty ,)

LINNUT – Antti Vuorela – Riekon varjo:
Riekko käpyttelemässä kalliolla, ryyditettynä varjolla ja vaivaiskoivulla. Positiivisesti erilainen lintukuva! Kuvaa jää katselemaan pidemmäksikin aikaa, eikä kuva ole mikään ”Tossa nyt on lintu, neeeext!”-kuva. Itse kohde on kivasti jemmattu vaivaiskoivun taakse, ja riekon varjo lankeaa hienosti kallioon kehistyen vaivaiskoivun rungolla ja varjoilla. Kaikki ei varmasti tykkää, mutta minä tykkään. =)

MAISEMAT – Tomi Valtonen – Huuhkaja:
Maisema huuhkajalla ja tähtitaivaalla, voiko enempää enää pyytää? En yhtään ihmettele ettei omat tähtitaivas juttuni päässeet semifinaalia pidemmälle, sillä kyllähän tämä on aivan omaan luokkaansa! Hitusen violetti tms purppura sävy kuvassa häiritsee, mutta sommittelu ja kuvan elementit ovat kyllä kohdallaan! Huuhkaja helposti tunnistettavana istuu hienossa kelossa tähtitaivaan alla… Tuollaisesta tilanteesta voi vain unelmoida! Vaikka Tomi onkin paljon huuhkajaa kuvannut, niin uskon että fiilikset on ollut kohdallaan kun tätä kuvaa on otettu!

NISÄKKÄÄT – Esko Pitkänen – Täysillä:
Hieman harvinaisempi tilanne luonnossa, Jänis juoksee polkua pitkin suoraan kuvaajaa kohti. Heti tulee mieleen että noinkohan ajokoira tulee jonkun ajan päästä perässä, mutta tuskin asia kuitenkaan on näin. Hienosti valkoinen metsäjänis erottuu ruskealta polulta! Oikein hyvin onnistunut, hymyn suunpielille nostava kuva! Saattaa olla kova sana yleisö äänestyksessä.

MUUT ELÄIMET – Jukka-Pekka Tikkanen – Ninja:
Rupisammakko kelluu veden alla ninjana. Hauska kuva tämäkin kaikkine heijastuksineen, mutta jotain lisää vielä kuvaan kaipaisin. En kuitenkaan osaa sanoa mitä… eli ehkä se on ihan hyvä näin =)

SOMMITTELU JA MUOTO – Kai Fagerström – Metsähiiri:
Metsähiiren varjo pilkistää autiotalon pullonvarjojen välistä. Tämän kuvan olen nähnyt ennenkin, ja edelleenkin kyseinen kuva on oikein hieno ja ajatuksia herättävä! Erilainen, mutta hyvin kafamainen kuva, jos näin voidaan sanoa! Kaikenkaikkiaan Laatua!

LUONTO JA IHMINEN – Vesa-Pekka Heikkinen – Lähikuva:
Kurre vastavalosuojassa. =D Kun tuolla aiemmin tuli mainittua hauskasta ja hymyn suunpielille nostattavasta kuvasta, niin tämä myös on sellainen! Ruokaahan se kurre sieltä salettiin hakee, mutta sekään ei hymyä saa laskemaan! Hyvä esimerkki siitä, että jotkut oravat yleisillä syöttöpaikoilla voivat olla hyvinkin tuttavallisia. =)

NUORET ALLE 15V – Aapo Pärssinen – Orava:
Orava vaahterassa. Hyvin sommiteltu kokonaisuus hyvällä taustalla, ja sopivasti etualaakin kadottamassa istumaoksan terävyyttä. Oikein nätti ja kesäinen oravakuva!

NUORET 15-18V – Niko Pekonen – Peilipinnalla:
Kahlaaja (näitä ei kykene tunnistamaan) peilityynellä vedenpinnalla. Kuvassa oikein komea heijastus, ja mielestäni taustakin kunnossa. Oikein onnistunut ruutu!

– — — o — — –

Tänä vuonna taso on kyllä hyvä, eikä tuomareiden valinnoista voi olla kuin tyytyväinen. Eli ei paljon haukuttavaa tänä vuonna löytynyt =) Jos vuoden luontokuvaa pitäisi miettiä, niin mitään yhtä kuvaa en osaa toisten yläpuolelle nostaa. Mutta veikkaan että vuoden luontokuva löytyy kasvit, linnut, maisemat tai sommittelu sarjasta. Ja toisaalta, on minulla pieni idea voittajastakin, mutta jätän sen nyt sanomatta. Joka tapauksessa paljon onnea kaikille finaaliin päässeille! Etenkin Tomille, Kafalle, Nikolle ja Antille!! Paras kuva voittakoon!

-Janne

8 thoughts on “Vuoden luontokuva 2010 finalistit julkaistu!

 1. Ensivilkaisulla sarjavoittajia kun katsoo ja vertaa kirjoituksiisi, niin ehken hivenen kriittisemmin olisit voinut mielestäni kirjoittaa muutamankin kuvan osalta. Nyt kun kehut vähän jokaista kuvaa niin tulee sellainen tunne että päätavoite on ollut olla astumatta kenenkään varpaille.. mikä ei sinänsä ole huono asia, mutta itselleni sarjavoittajien kokonaisuus jättää hieman vaisun maun tänä vuonna.

  Veikkaisin että Esko Pitkäsen ”Täysillä” (Nisäkkäät) vie kokonaisvoiton.

 2. No todellakin olisit voinut olla kriittisempi. Itse lähestulkoon järkytyin kuvien heikosta tasosta. Vaisua vaisua.

 3. Aamulla pikaisesti nuo silloin kommentoin kun olivat ilmestyneet. Onhan siellä pari peruskuvaa, ja ehkä parempiakin olisi ollut tarjolla. Mutta kuinka näitä sitten olisi pitänyt haukkua? ”Vittu mikä paska, mistä vitusti tuomarit tämänkin on löytänyt??”-tyyliin vai? Itseäni pikemminkin ihmetyttää se, kuinka jotkut näitä kuvia ovat kommentoineet.

  Sarjana tämä ei yllä ehkä aivan viime vuoden tasolle, mutta ehkä takaraivossani kolkuttaa edelleenkin vuoden 2008 järkytys, ja siihen nähden tämä on tooodella hyvää settiä =)

  Mutta jotta keskustelua saadaan aikaiseksi, niin auttaa jos jos kohdennetaan kommentteja joihinkin kuviin… Pystyn avaamaan sitten näkökantaani =)

  -Janne

 4. Niin.. ”kriittisempi ote” ei pakosti kyllä tarkoita ”haukkumista” ja v*ttumitäpaskaa -puhetta, kyllähän Janne varmasti tiedät ettei maailma ole ihan niin mustavalkoinen että vain ääripäät olisivat vaihtoehtoina 🙂

  Kun kaipasit jotain konkretiaa, niin esimerkiksi ”Linnut” sarjavoittaja ”Riekon varjo”.

  ”positiivisesti erilainen lintukuva!”
  – erilainen kyllä, mutta mitenkä positiivisesti? Jos voisit jotenkin perustella tuon positiivisuuden, erilainen se kyllä on.

  ”Kuvaa jää katselemaan pidemmäksikin aikaa, eikä kuva ole mikään “Tossa nyt on lintu, neeeext!”-kuva.”
  – itselleni se on valitettavasti juuri sellainen ”neeeext” -kuva.

  ”Itse kohde on kivasti jemmattu vaivaiskoivun taakse”
  .. jemmattu? Todellakin jemmattu, ja veikkaisin että vieläpä vahingossa. Mielestäni tämä on sellainen vahinkokuva, josta enemmän tai vähemmän keksitään myöhemmässä vaiheessa ruudulla tarkasteltuna jotain syvempää olemusta ja tarkoitusta. Ja joskus sitä löytyy ja joskus ei, mielestäni nyt ei.

  ”Kaikki ei varmasti tykkää, mutta minä tykkään. =)”

  Tässä olet oikeassa. Ja toki, subjektiivisista asioista kun puhutaan niin on 100%:n ok että joku tykkää ja toinen ei, mutta kun ajattelee suomalaisen lintukuvauksen huimaa kansainvälistä tasoa niin näkisin mielummin finalisteina ennemmin niitä komeita ”perinteisiä” ammattilaislintukuvaajien lento- yms kuvia kuin nyt nähdyn ”erilaisen” kuvan (varsinkin kun se taatusti on omiaan jättämään suuren osan yleisöstä aika kylmäksi), puhutaan kuitenkin Vuoden Luontokuvasta ja tietyllä tapaa samalla ”vuoden lintukuvasta”.

  Jos jotain, niin minusta tuntuu (viime vuosien VLK finalistien perusteella) että tämä kilpailu on menossa yhä enemmän sellaiseksi ”kaiken kansan” -kisaksi, johon ei välttämättä enää edes ne parhaimmat lintu- yms kuvaajat osallistu. Jos näin on/olisi asian laita niin se olisi harmillinen juttu, sillä aika monelle tavalliselle pulliaiselle tämä kisa ja nämä kuvat edustavat sitä ehdotonta eliittiä ja huippua mihin tämä ~5 milj. kansa pystyy.

 5. Meinasi vallan unehtua vastata!

  Joo kyllähän minä tuon mustavalkoisen tiedostan, mutta piti vähän tökkiä että saa varmemmin vastausta =)

  Tuo positiivisesti erilainen omalla kohdallani kumpusi siitä, että olen nähnyt noita joka tuutista tulevia lento, pönö jne kuvia niin paljon että jo korvista tursuaa. Mielestäni on positiivistä että välillä erilaisetkin kuvat nousevat palkinnoille. Mielestäni tuo ei välttämättä ole vahingossa jemmattu tuonne vaivaiskoivun taakse, vaan kuvaajalla on voinut olla visio että pääkohde tuonne, varjo näkyy kivasti jne. Toki on mahdollista että on vahinko kuvakin.

  Joillain kuvaajilla on upea kyky kokoajan lukea etsinkuvaa ja saada villejä ajatuksia kuvan sisällön ja rajauksen suhteen. Joskus ne toimii, joskus ei… Riippuu tietty myös katsojasta.

  Kaikenkansan kisahan tästä tuli kun kilpailu avattiin kaikelle kansalle, ja samana vuonna kilpailun vielä ”vahingossa” voitti nuori koululainen ja vielä kaiken kansan kameralla. Oli se sitten vahinko tai tarkasti pelattu juttu Suomalaistuomaristolta, mutta osallistujamäärä ampaisi taivaisiin…

  -Janne

 6. Sellainen tarkennus vain, että puu riekko-kuvassa ei ole vaivaiskoivu, vaan tunturikoivu, joka on hieskoivun alalaji. Vaivaiskoivu on paljon hentoisempi varpumainen kasvi.

 7. Eksyinpä tänne Jannen sivuille tuolta netin syövereistä. Mukavaa pohdiskelua Jannelta VLK 2010 kuvista. Toki kuten tuossa joku mainitsikin tiukempi kritiikki ei ikinä ole pahitteeksi, se kuitenkin taitaa loppujenlopuksi kuitenkin olla se asia joka kehittää.

  Jannen kanssa olen ehdottomasti samaa mieltä siitä, että paljon mielummin tuommoinen erilainen lintukuva kuin tuttu lento, tahi muu alan stantardi kuva. Silloin tietenkin asia on eri, jos lentokuvasta löytyy joku erityinen jippo.

  Riekko kuva vaikutti ensisilmäykseltä sekavalta, eikä saanut välitöntä ihastumisreaktiota aikaiseksi. Nyt kuitenkin pidempään tarkasteltuna olen alkanut entistä enemmän pitää kyseisestä kuvasta, se suorastaan tihkuu jonkinlaista luonnon mystiikkaa. Syynä saattaa olla kallioon piirtyvät varjot, ne luovat mukavaa rytmiikkaa, itselleni tulee jopa hieman luolamaalaukset mieleen. Muutoinkin kuvan eri elementit ovat sangen mielenkiintoisia katseen vangitsijoita, kuten vaikkapa tuo tunturikoivu jonka määritelmän Harri ansiokkaasti kertoili.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam control / Spämmi esto * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.