Vuoden Luontokuva 2011 : Kai Fagerström – Kettu

Vuoden luontokuva 2011 kilpailun voittaja on julkaistu! Tänä vuonna yhdeksästä finalistista voiton vei yllä oleva, Salossa asuvan Kai Fagerströmin kuvaama kuva nimeltään ”Kettu”, joka edusti kilpailussa nisäkkäät sarjaa. Tuomarit luonnehtivat kuvaa näin:

Tuomaristo näki kuvassa piirteitä klassisesta muotokuvauksesta ja piti kuvaa virstanpylväänä pelkän toteavan luontokuvauksen matkalla kohti todellista valokuvausta.

Hurjasti onnea Kafalle! Usko kettukuvan pärjäämiseen oli kova! Ja veikkaan ettei jää kyisesen kettusarjan viimeiseksi palkinnoksi, sillä upeita kuvia kyseisestä sarjasta löytyy! Kettukuvan rinnakkaisruutuja voit ihailla Kain kotisivuilta täältä -> www.kafa.fi

Aiemmin arvioin läpi kaikki vuoden luontokuva 2011 finalistit, ja kirjoitin Kain kuvasta näin!

Komia kettuportraitti Kafalta! Pidän yksinkertaisista ja jossain tapauksissa hieman kliineistä, vai pitäisikö sanoa “häiritsevistä elementeistä vapaista” -kuvista, ja tämä kyllä menee hienosti siihen kategoriaan. Ja kun kyseessä on vielä hieman harvemmin nähdyn kaltainen kuva ketusta, niin ymmärrän kyllä miksi kuva on sillä paikalla johon se nyt on nostettu. Inan enemmän olisi saanut olla terävyysaluetta, jotta kuonon kärkikin olisi ollut skarppi, mutta tiedän itsekin kuinka toivotonta st-aluetta on seurata kun tilanne on päällä… eikä sitä etsimestä aina niin vaan erota. Hieno kuva, jota pieni terävyysalueen puute ei pilaa. Tälle voisin suoda vaikka VLK-voiton.

Muut arviointini tämän vuotisen vuoden luontokuva kilpailun finalisteista voit lukea täältä -> Vuoden luontokuva 2011 finalistit julkaistu

Vaikka kafan kettukuvaa olen nyt useamman kerran katsellut, ja kirjoitinkin aiemmin että ”kettu” on sellainen kuva jolle voisin Vuoden luontokuva 2011 voiton suoda, niin kuva kestää edelleen katselua ja tuntuu edelleen upealta kuvalta! Mutta kilpailun ohessa palkittiin kunniamaininnalla myös muita kuvia, joita mielestäni kuuluu nostaa esille. Omaan silmääni iskivät etenkin nämä kuvat!

-Kari Järviluoto – Kevään kiihkoa: Katso kuva
-Seppo Keränen – Talvi puree: Katso kuva
-Tomi Valtonen – Saaliin vaihto: Katso kuva
-Pekka Huttunen – Räntäsade rämeellä: Katso kuva
-Leena Miettinen – Jokioisilta: Katso kuva
-Benjam Pöntinen – Kina: Katso kuva
-Kari Westerholm – Sammakon Silmä: Katso kuva
-Pasi Relanto – Meduusa: Katso kuva
-Tero Makkonen – Rannan pöllö: Katso kuva
-Tapio Räsänen – Käpytikka: Katso kuva

Tällä setillä on palkintoja varmasti tulossa myös kansainvälisestä IWFP-kilpailusta johon kisaorganisaatio palkitut kuvat lähettää!

Onnea vielä kaikille kilpailussa palkituille!

-Janne

8 thoughts on “Vuoden Luontokuva 2011 : Kai Fagerström – Kettu

 1. ”Tuomaristo näki kuvassa piirteitä klassisesta muotokuvauksesta ja piti kuvaa virstanpylväänä pelkän toteavan luontokuvauksen matkalla kohti todellista valokuvausta.”

  Uskomaton perustelu valita vuoden LUONTOkuvaksi kuva joka yrittää mahdollisimman paljon olla muuta, kuin LUONTOkuva.
  Seuraavaksi mr. finland kisoissa valitaan mahdollisimman naismainen voittaja jotta päästään pelkästä mr. finlandista kohti todellisia missikisoja.

  Juotsenista otettu kuvakin oli paljon tätä parempi.

 2. Mielestäni tämä on aivan oikea luontokuva, ja ihan hyvä valintakin vuoden luontokuvaksi… selvästi erilainen kuin edellisien vuosien kuvat. Toki kunniamaininnan saaneiden, kuten myös finalistien joukossa oli hienoja kuvia jotka myös olisi voineet olla vuoden luontokuvia 2011, mutta vaikea olisi kuvia pistää järjestykseen. Onneksi MINUN ei sitä tarvinnut tehdä.

  MUTTA asia jota en ymmärrä on tuo tuomariston kommentti! ”…matkalla kohti todellista valokuvausta.”!!! Tuon pystyy lukemaan aikalailla niin, että luontokuvaus on tälläistä arvostamatonta puuhastelua, eikä sillä ole mitään tekemistä oikean VALOKUVAUKSEN kanssa. Mielestäni aika roisi lausunto tuomaristolta jotka edustavat kilpailua ja jossain määrin myös itse Suomen luonnonvalokuvaajat ry:tä. Olkoonkin ehkä ns. sammakko, joka on vaan pompannut suusta ilman ihmeemmin asiaa ajatellen. Mutta ei näin, ei todellakaan näin…

  -Janne

 3. Aika platku tuo kettukuva, kerran katsottu ja nähty. Ei luonnossa näkymät ole noin siistin kliinisiä. Ei herätä mitään ajatuksia. Vain teknistä veitsenterävyyttä nykypäivän malliin.

 4. Mielenkiintoisinta tämän kuvan kohdalla on ehkä siitä käyty keskustelu.
  Jos keskustelussa käytetään nimeä tai tunnistettavaa nimimerkkiä ovat kommentit lähes pelkästään kehuvia tai tyhjää lässytystä täynnä.

  Heti jos kommentit kirjoitetaan anonyymisti ovat kommentit enemmänkin kritisoivia eivätkä läheskään yhtä ylistäviä, kuin nimellä tai tunnistettavalla nimimerkillä kirjoitetut.

  Jokainen voi itse miettiä miksi näin on mutta vastaus on yllättävän yksinkertainen ja selvä.

 5. Monikaan ei varmaan uskalla/kehtaa kritisoida/haukkua omalla nimellään. Mikä sen taustalla sitten on, varmaankin vaihtelee ihmisten kohdalla…

  Onko se sitten leimautumisen pelkoa, kateutta jonka takia halutaan aiheuttaa pahaa mieltä, tms… Tiedä häntä, meitä on moneksi.

  Mä edelleen tykkään tästä kuvasta. =)

 6. Kyseessä taitaa olla ihan pienillepiireille tyypillinen tapa eli toisten kuvia ei uskalleta arvostalla kriittisesti omalla nimellä, kun pelätään tämän toisen kuvaajan sitten antavan takaisin heti, kun tilanne tulee eteen.

  Foorumeilla ja tapahtumissa pyörivät lähinnä samat naamat jolloin ei uskalleta kritisoida toisen toimia vaan on parempi olla hiljaa, kun pitäisi antaa kritiikkiä ja sitten käyttää omaa nimeä, kun on kehuttavaa.

  Otetaan mielikuvitus esimerkki jossa yksi henkilö pitää kuvablogia jossa ei uskalla kritisoida nimekästä kuvaajaa sillä tämä nimekäs kuvaaja saattaa olla seuraavassa kilpailussa tuomaristossa jolloin on parempi olla se kehuva nimi, kuin se joka kritisoi nimekkään nyt tuomaristossa istuvan kuvaajan kuvaa.

  Arvostaisin kyllä huomattavasti enemmän henkilöitä jotka uskaltavat sanoa mitä kuvista ajattelevat, kuin näitä pakko kehua jotta toi tykkää minusta henkilöitä.

 7. Toki joillain voi tilanne olla noinkin.

  Itse kuitenkin kirjoitan mitä kuvasta ajattelen oli sitten nimimies tai ei. Suoranainen aiheeton haukkuminen tai epäasiallisuudet eivät kuitenkaan kirjoituksiini kuulu, enkä moiseen rupea sen takia että saisin respektiä tai arvostusta joiltain ihmisiltä.

  Ja toki ihmisten mielipiteet vaihtelee, jonkun mielestä kuva voi olla ihan p*ska, ja toisen mielestä hyväkin… se riippuu niin katsojasta. Kritisoin myös ystävieni kuvia mikäli siihen aihetta näen, ja usean ystäni/tuttuni kanssa pistämmekin kuvia toisillemme esille aivan arvostelu/mielipide mielessä.

  Jos rehellinen mielipiteeni ei kelpaa, niin sille en mitään mahda.

  -Janne

 8. En tarkoittanut sinua esimerkissäni olleena henkilönä sillä kuten kirjoitin oli esimerkkini mielikuvitusta.

  Haukkuminen tai epäasiallisuudet eivät saisi kuulua kenenkään kirjoituksiin.
  Mielipiteethän voi yleensä esittää ilman haukkumista tai epäasiallisuuksia vaikka kritisoisikin jotain asiaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam control / Spämmi esto * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.