Vuoden luontokuva 2012 – Ajatuksia kuvista ja tunnelmia finlandia talolta.

Olen edellisinä vuosina perinteisesti kirjoittanut jonkun sanan vuoden luontokuva sarjavoittajista, mutta tänä vuonna kiireiden takia se jäi. Päätin sitten rustailla jotain näin jälkikäteen!

Tämä vuosi oli muutenkin poikkeus kuin vain tuon kirjoituksen pois jäännin suhteen, sillä päätin suunnata ensimmäistä kertaa finlandia talolle katsomaan siellä järjestettävän vuoden luontokuva festivaalin! Ensimmäinen kerta se oli, vaikkakin vuonna 2006 voitin kyseisen kilpailun lintusarjan koskikara kuvallani. En silloin päässyt paikalle palkintoseremoniaan.

Tällä kertaa paikalle oltiin siis menossa, vaikkei mitään palkintoa ollutkaan pokattavana. Olimme liikenteessä viidenhengen porukalla, ja tarkoituksenamme oli gaalan jälkeen vielä hilpaista susirajan väärältä puolelta takaisin kotia Keski-Suomeen. Kerkesimmekin paikalle noin puoleksi päiväksi, vaikka hieman seikkailimmekin parkkipaikkaa etsiessä ja lopulta myös hieman finlandia talon parkkiluolan uumenissa! Tuollaisessa hieman isommassa parkkiluolassa olisi toooodella kätevää olla hyvät opasteet! Ei tarvitsisi sitten arpoa mistä suunnasta sinne finlandia taloon sisälle kuljetaan!

Saavuimme siis parahiksi seuraamaan vuoden luontokuva 2012 kilpailun semifinalistien parhaimmistoa! Lintusarja kerkesi mennä ohi, mutta upeita kuvia katsellessa ei voinut välttyä miettimästä sitä, kuinka niin moni upea kuva jää rannalle, ja kuinka sarjavoittajiksi päätyy joskus aika mitäänsanomattomia kuvia. Mielestäni sarjavoittajan pitäisi olla upea! Ei vain ”ihan ok”-kuva. Tietenkin tämäkin on ns. tuomari laji, ja valinnat muodostuvat tuomareiden mukaan… ja kun mielipiteitäkin on vielä miljoona ja yksi erilaista. Mutta olisi todella mielenkiintoista päästä seuraamaan tuomarointia ikäänkuin kärpäsenä katossa, että kuinka se lopulta menee… ja kuinka mikäkin kuva paikkansa saavuttaa!

Tänä vuonna vuoden luontokuva 2012 kilpailuun lähetettiin noin 11000 kuvaa yli tuhannelta kuvaajalta, ja kuvien tuomarointi meni jokseenkin seuraavalla tavalla! Esituomarit, joihin kuuluivat Monica Nordling, Janne Nurminen, Eero Venhola ja Heikki Willamo kävivät kuvat läpi, ja he antoivat kuville puolto ääniä. Jos kuva sai yhdenkin äänen joltain tuomarilta, pääsi se jatkoon!

Jatkoon pääsi kaikenkaikkiaan 9% koko potin kuvista, eli 944 kuvaa 435 kuvaajalta. Loppu tuomareina kilpailussa toimivat Paavo Hamunen, Eero korva ja Hannu Vallas. He valitsivat finalistien seasta 40 palkittua kuvaa. Tämä 40 kuvaa sisälsi kilpailun voittajan, sarjavoittajat, runner-upit, sekä kunniamaininnan saaneet kuvat. Suosituimmat sarjat tänä vuonna olivat Linnut, Maisemat sekä uusi Taidetta luonnosta sarja. Jokaiseen näihin lähettiin noin kaksituhatta kuvaa.

Sarjavoittajathan menivät tänä vuonna seuraavaan tapaan!

Linnut: Kari Auvinen
”Valkoposkihanhet kohti tundraa” – LINKKI KUVAAN

 • Mielestäni raikas tuulahdus lintusarjaan, sillä niitä kaikenlaisia äksönkuvia on vaan nähty niin paljon ajansaatossa. Annan mielelläni tilaa hieman taiteellisemmalle näkemykselle! Kuvan ehdoton plussa on mielenkiintoinen vesi ja se tekeekin kuvasta sen mikä se on. Aivan perus vedellä kuvan paikka ei mielestäni olisi semifinalistien joukossa. Hieman harmitusta kuitenkin aiheuttaa hutaistu lopputulos, sillä kuvan horisontti on vinossa, eikä kuvasta ole poistettu edes kameran pölypalloja!!! Joku nämä ONNEKSI oli kuitenkin korjannut finlandia talolla olevaa vedosta tehdessään! Painotan tarkkuutta kuvankäsittelyyn! Muut lintusarjan kuvat olivat aika perinteistä linjaa. Juha Sajantin Aamutanssi (Linkki kuvaan) oli ihan kiva, mutta saman tyyppisiä tiirakuvia on nähty jo aika paljon…
 • Kasvit: Lasse Niskala
  ”Koralliorakas” – LINKKI KUVAAN

 • Tämä kuva pysäytti heti alkuun, sillä en koskaan ole tuollaista kasvia nähnyt, saati tiennyt Suomessa olevan! Mietin ensin jopa että onko tämä vedenalaista kuva, mutta hetken päästä sieni herätti tähän päivään. Alla oleva samansävyinen sieni vielä hienosti tukee asetelmaa! Mielestäni myös tämä ansaitsi sarjavoiton näiden palkittujen kasvikuvien seasta. Mutta muistaakseni rannalle jäi jokunen aika upea kuva… Niitä nyt on vaikea kuitenkaan alkaa enää muistelemaan.
 • Maisemat: Pasi Relanto
  ”Rantajäät” – LINKKI KUVAAN

 • Täytyy myöntää, tästä kuvasta en liiemmälti pitänyt. Joku siinä ei vain iske… ehkä se tulee mustavalkokäännöksen värikanava painotuksista, taustan puun hurjasta halosta tms… En tiedä, joku siinä ahdistaa. Maisemat sarjasta itseeni kolahti eniten Ville Tsurkin Maapuut (Linkki kuvaan), sekä erillaiset yksittäisiä puita sekä hieman taiteellisempaa näkökulmaa edustavat kuvat kuten Petri Volasen Talvimyrsky (Linkki kuvaan). Semifinalistien joukossa oli myös yksi toinen upea hieman tuon Talvimyrskyn omainen, mutta ”ei myrskytön” puukuva joka itseeni upposi.
 • Nisäkkäät: Hannu Mänty
  ”Pikku purtavaa” – LINKKI KUVAAN

 • Teknisesti vaikea ja hienosti onnistunut kuva, joka nousee palkittujen nisäkäskuvien joukosta esiin hieman harvemmin nähtynä kuvana. Muuten nisäkäs sarja tarjosi tänä vuonna aika perinteistä settiä. Toki Antti Siposen Runopiiri (Linkki kuvaan) tarjosi hieman uudenlaista sommittelua ja tilannetta. Ehkä itsekin olisin myöntänyt sarjavoiton tälle lepakkokuvalle, vaikka joku siinä hieman tökkii. Tekeekö sen taustan kirkkaat heinät vai mikä, en osaa sanoa.
 • Muut eläimet: Jukka Lehtonen
  ”Kirva” – LINKKI KUVAAN

 • Jukka esitti todella upeita ötökkäkuvia vuoden luontokuva festivaalin iltapäivä ohjelmassa, mutta tässä aika keskisommitellussa kirva kuvassa en kuitenkaan onnistu mielestäni näkemään sitä sarjavoittajan hienoutta. Pieni kohde, suurennoksensa takia teknisesti vaikea kuva ja vaikka onkin todella yleinen niin on varmasti aika vähän kuvattu kohde! Tästä huolimatta olisin nostanut sarjavoittajaksi Sami Karjalaisen 5×2:sen (Linkki kuvaan). Ikäväkseni joudun taas tuumaamaan että en muista oliko semifinalistien seassa mitään sick oossomia joka sarjavoittajaksi olisi ollut parempi, mutta Samin kuvassa taas se ”taiteellisuus” viehättää. Sopivana mustavalkokäännöksenä tuo 5×2:nen voisi olla todella! Muistaakseni Sami kuvaa Canonilla, joten varjoalueiden kanssa jälkikäteen kikkailu ei välttämättä ole fiksua, mutta mikäli kuva sen maltilla kestäisi, pystyisi sieltä vielä hieman taikomaan jälkikäteen ruutia tuohon mv-kuvaan. Olisi mukava testata!
 • Taidetta luonnosta: Antti Harkko
  ”Luonnon kristallia” – LINKKI KUVAAN

 • Heh… en varmasti ole ainut joka voi näin sanoa, mutta minäkin kuvasin tälläisiä viime talvena. =D Pelkistetty hieman taiteellinenkin näkemys joka niin sarjavoittajana, kuten etenkin vuoden luontokuvana 2012 jakaa mielipiteet! Joudun kuitenkin myöntämään että pidän kuvasta ja jollain tasolla tunsin myös helpostusta kun tämä vuoden luontokuvaksi valittiin! Sillä sanotaanko että huonompiakin oli tyrkyllä! Samasta sarjasta löytyy myös Olli Aallon Palloja ja Piikkejä kuva (Linkki kuvaan) josta pidin.
 • Luonto ja ihminen: Antti Partanen
  ”Surf” – LINKKI KUVAAN

 • Oikeastaan ihan mukava kuva tämäkin. Jotenkin tietysti aina toivoisi niitä todella upeita kuvia mitä esmes wildlife photographerissa on, joten ”ihan ok” ei tunnu aina joka hetki riittävältä. Mutta kuten sanoin, niin kyllä minä tästä ihan tykkään, enkä tälläistä ennen ole kyllä nähnyt. Aallot on upeat ja purjelautailijakin siellä sopivasti ilmassa. Kyllähän tässä kuvaaja on osannut oikean tilanteen hienosti tallentaa! Jotenkin kuva hieman tuntuu tunkkaiselta, mutta menisikö se sitten huonompaan vai parempaan suuntaan pienellä säädöllä… Kyllähän tuo ”mood” luo fiilistä rankemmasta kelistä. Samasta sarjasta Seppo Härmälän Naakat (Linkki kuvaan) on myös upea ja vaikuttava. Toimisi varmasti upeana ja vielä hieman yksinkertaisempana kuvana mustavalkoisena, mutta kyllä kirkko on ainut ja oikea rakennus mikä tähän kuvaan kuuluu! Sillä se luo juuri tietynlaisen tunnelman kyseiseen kuvaan. Myös Kirsi Mackenzien Luonnontieteellinen museo (Linkki kuvaan) oli hienosti nähty ja toteutettu kuva. Puu, lintu ja rakennuksen muodot toimivat hienosti!
 • Nuorten sarja: Markus Auno
  ”Sinisorsa” – LINKKI KUVAAN

 • Vaikka minulle ei ole kuvassa esiintyvällä lajilla juurikaan hirveää merkitystä, niin siitä huolimatta tämä sinisorsa kuva vaan jättää kylmäksi. Onhan siinä hienosti haettu sommitelmaa sorsasta, mutta itseäni häiritsee ehkä nuo sulkien katkeilut. Väkisin tulee mieleen että olisiko alalaidan saanut rajattua jotenkin hienommin jotta siiven rukea osa olisi jäänyt leikkaantumatta. Ja olisiko kuvaa voinut hitusen vielä venyttää vasemmalle jotta sulkien päiden leikkaantuminen olisi voitu välttää… Ja se suuri kysymys, miltä kuva sitten olisi näyttänyt? Pitää kuitenkin muistaa että kyseessä on nuorten sarja! Mutta todella hienoja teknisiä onnistumisia sarjasta löytyi, joten vaikka nuori mieli on monasti malttamaton ja vikkelä, niin silti kuvan ottoon oli hienosti paneuduttu eikä vain hutaistu! Hieno ominaisuus nuorissa kuvaajssa! Sillä pääsee pitkälle!
 • Nyt joillekin salettiin tulee mieleen että mitä tuokin taiteellisuudesta höpöttää, kattois omia pönöjään. =D Mutta minulla on aina hieman kytenyt tuolla pinnan alla tuollainen pikkuinen taiteellinen kipinä joka sieltä aina aika-ajoin nostelee päätään. Yksinkertaisuus ja yksinkertaistaminen, graafisuus, rajaukset jne… ne jotenkin kiehtoo vaikka usein olenkin niitä huono toteuttamaan. Jokunen idea vai pitäisikö sanoa visio on kuitenkin mielessä, mutta katsottavaksi jää kuinka niitä pystytään toteuttamaan…

  Mutta palataan vielä hetkeksi finlandia talolle. Olin siis ekaa kertaa paikanpäällä ja loppu tulema oli ihan positiivinen, vaikkakin olin ehkä ajatellut homman olevan vielä enemmän isollaan. Olihan siellä Canon, Nikon, Rajala Camera, yhdistyksen kauppa, näyttelyitä jne. Mutta aika äkkiä ne oli kuitenkin kierretty läpi. Canonin ja Nikonin ständillä en käynyt lainkaan hipelöimässä, ei vaan jotenkin kiinnostanut pätkääkään… mutta kyllä niissä näytti porukka viihtyvän. Ehkä suurinta antia oli ohimennen törmätä tuttuihin ja vaihtaa jokunen sana. Myös jokunen ääni sai kasvot ja pääsin lyömään kättä ihmisten kanssa joita en aiemmin livenä ollut tavannut. Yllätys oli että gaalaa ei oltu myyty loppuun, vaan oikea puoli katsomosta ammotti tyhjyyttään. Mieleen jäi myös finlandiatalon parkkimaksu joka oli 4 euroa tunnilta… mielestäni suhteellisen suolainen hinta. Finlandia talolta ei myöskään saanut nälkäinen matkamies riittävää apetta kupunsa täytteeksi, vaan sitä joutui lähteä etsimään kaupungilta.

  Toki messujen ja vuoden luontokuvan julkaisun lisäksi paikalla oli muutakin ohjelmaa! Oikeastaan kaikki esitykset olivat oikein katsomisen arvoisia ja virikkeitä antavia, vaikka yhden esityksen olin aiemmin jo nähnytkin. Päälimmäisenä mieleen esityksistä jäivät Lehtosen Jukan huimat ötökkämakrot, Tuomo Björkstenin esityksen Gospel kuoro jota huomasin seuraavani useasti kuvien sijaan, Keräsen Sepon upeat ”kukat maisemassa”-kuvat, Kolibrin siivet lyövät jopa 6000 kertaa minuutissa, Jorma Luhdan retket, Mauri Leivon kuvien uusi parempi/hienompi suunta, José B. Ruizin yksinkertaiset puukuvat.

  Eli lopputulema oli ihan ok, mutta lähdenkö ensi vuonna? En osaa sanoa. Mutta seura oli kuitenkin hyvää! Kiitokset matkaseurasta Maria, Keke, Make ja Rami!

  Linkkejä vuoden luontokuva 2012 kilpailuun liittyen!
  -Sarjavoittaja kuviin voit tutustua täällä! -> Sarjavoittajat
  -Kaikki palkitut kuvat löytyy täältä -> Palkitut

  Sori että postauksessa ei ole kuvalinkkejä kummempia, eikä ensimmäistäkään kuvaa. Kamera oli kyllä matkassa, mutta kuvasin vain yhden kuvan ja se on saletisti tuleva vuoden luontokuva, joten en tohdi sitä tässä yhteydessä esittää! ,D

  -Janne

  2 thoughts on “Vuoden luontokuva 2012 – Ajatuksia kuvista ja tunnelmia finlandia talolta.

  1. Olen aikalailla samaa mieltä noista kuvista. ”Rantajäät” -kuva ei ole niin huono maisemakuva kuin mitä aikaisempina vuosina on noussut kärkeen. Olisin kaivannut siihen kuitenkin pidemmän syväterävyysalueen.
   Etenkin maisemakuvauksessa Suomen taso tuntuu olevan jotenkin jäljessä kansainvälistä tasoa.

   Lepakkokuva kaipaisi paremman kuvankäsittelyn, nyt kuvaa ei ole taidettua paljoa säätää.

  2. Selasin vuoden luontokuva kilpailun maisemasarjan sarjavoittajia takaisinpäin, ja viimeiset viisivuotta ovat voittajat olleet ns. telemaisemia.
   Eli kuvista on puuttunut kokonaan etuala, joka tässä tämän vuotisessa kyllä oli. Tämän vuotisessa kuvassa terävyyalue vielä mielestäni oikeaoppisesti alkoi suoraan kuvan laidasta saakka… joskaan se ei riittänyt kovin pitkälle. Toki tuo ”lyhyehkö” terävyysalue keskittää katseen tuohon etualan jäähän.

   Toki Suomen maisematkin on suurilta osin puutteelliset verrattuna ulkomaiden huikeisiin paikkoihin. Mutta sillä pitää mennä mitä on saatu.

   -Janne

  Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Spam control / Spämmi esto * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.