Wildlife photographer of the year 2012 voittajat julkistettu!

Se on taas se aika vuodesta kun maailman suurimman ja arvostetuimman Wildlife photographer of the year luontokuvakilpailun voittajat julkistetaan. Tänä vuonna onnea koetettiin 48000 kuvalla, ja niitä lähetettiin kilpailuun 98 eri maasta! Eli aika isoista karkeloista on kysymys! Hieman ennakko-odotuksia Suomalaisille luotiin, sillä joku lintukuvaaja oli kuulemma saanut finaalissa kuvia viiteen eri kategoriaan! Suht hyvinhän suomalaiset tuolla ovat joinain vuosina pärjänneetkin, mutta joukkoon on mahtunut toki niitä huonompiakin vuosia!

Tänä vuonna kilpailun voitti Kanadalainen biologi ja valokuvaaja Paul Nicklen. Voittaja kuva on otettu kuvattu veden alla ja siinä keisaripingviinit ovat nousemassa pintaan jättäen kuplavanoja peräänsä.


Photographer: Paul Nicklen

Kyseinen herra on muuten aivan suvereeni kuvaaja ja suosittelen ehdottomasti tutustumaan hänen tekemäänsä ”Polar Obsession”-kirjaan, sillä se on aivan todella upeiden kuvien tykitystä kannesta kanteen! Pakko liittää tähän vielä video, jossa Paul kertoo tapauksesta joka kirjan teon yhteydessä tapahtui. Aivan käsittämätön tapahtuma, mutta ehkä hienoimpia asioita joita luontokuvaaja voi työnsä/harrastuksensa parissa kokea. Kannattaa ehdottomasti kuunnella Paulin kertoma tarina!

Voittokuva on jälleen upea ja ennennäkemätön, mutta erittäin upeita on myös muut kilpailussa palkitut kuvat! Kyseinen kilpailu onkin tunnettu siitä että palkittut kuvat ovat erittäin korkealaatuisia sisällöltään, ja ehkä sen takia kilpailun kuvista kootun kirjan nimi onkin ”Maailman parhaat luontokuvat”. Ja niitä ne todellakin ovat! Kuvat kestää useamman katselun peräkkäin, sillä niissä on sisältö enemmän kuin kohdallaan!

Vaikka meille suomalaisille olikin hieman ennakko-odotuksia hieman maalailtu, niin ihan mahdottomasti suomalaisia ei palkintosijoilla kuitenkaan nähty! Kai Fagerström voitti komealla autiotalo-orava-kuvallansa ”Urban wildlife”-sarjan. Alle 10 vuotiaiden sarjassa Liisa Heikkinen sijoittui toiselle sijalle närhi kuvallaan, ja toisen sijan saavutti myös Kimmo P Pöri nisäkkäiden käyttäytymis sarjassa sumuisella karhu kuvallaan. Paljon onnea kilpailussa menestyneille!

Eli etukäteen hehkutettua viiden sarjan suomalaista lintukuvaajaa ei palkinnoilla taidettu kuitenkaan nähdä, mikä sinänsä on ikävää… koska olisihan noita suomalaisia tuonne enemmänkin kuin kolme mahtunut. Mutta pitää kuitenkin muistaa, että kilpailun taso on erittäin korkea ja sinne ei niin vain palkittujen joukkoon päästä! Kuvissa ei riitä pelkkä action, vaan kuvissa pitää olla näkemystä, taiteellisuutta, harvinaista käyttäytymistä tai muuta merkillepantavaa! Kuvan pitää olla yksinkertaisesti aivan pirun hyvä!

Joskus aina mietin että miksi Vuoden luontokuva kilpailun sarjavoittajissa ei useinkaan näe niitä tooodella hyviä suomalaisia kuvia, sillä kyllä niitä sinne lähetetään! Olisi joskus mielenkiintoista olla kärpäsenä katossa seuraamassa tuomarointia, että missä vaiheessa ne kuvat pois tippuvat, ja mistä syystä? Toki vlk-sarjavoitajistakin tosi upeita kuvia löytyy, mutta tiedät varmaan mitä tarkoitan! Tänä vuonna en ole millään meinannut keretä kirjoittaa arviointeja vlk-sarjavoittajista, joten kun huomenna poikkeuksellisesti olen menossa Finlandiatalolle palkintoseremoniaa seuraamaan, niin ajattelin kirjoittaa niistä sitten jälkikäteen! Eli vielä juttua tuleman pitää!

Ja tokihan minä itsekin onneani WPY:ssä kokeilin, sillä jos et veikkaa.. et voi voittaa. Mutta eipä ollut tuohon porukkaan kyllä mitään asiaa. Finaaliin jokunen kuva taas meni, mutta siitä on vielä piiiitkä matka palkittuihin. Ero minun ja palkittujen kuvien välissä oli aika iso, eli tarvitsee vain ottaa parempia kuvia. =D

Kilpailussa palkitut kuvat löytyvät täältä! -> WPY Online Gallery

Hyviä katselu hetkiä komeiden kuvien parissa toivottaa…
-Janne

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam control / Spämmi esto * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.