22 WMR – Patruunatesti – S&B 40gr JHP + Winchester SuperX 40gr JHP

_DSC2925Kun ennenkin on kaikkea testailtu, niin miksi poiketa linjasta. Eli testataan kameroiden tai objektiivien sijaan metsästykseen liittyviä juttuja!

Liikkeelle lähdetään patruuna testillä. 22 WMR ( Wincheter Magnum Rimfire ) tai kotoisammin magnum-pienoiskivääri on varustettu normaalia 22LR pienoiskivääri kaliiperia hieman pidemmällä hylsyllä. Tehoa on sen verran enemmän, että päästään metsästämään luokan 1 riistalajeja, joihin kuuluu esimerkiksi metso, jänis, kettu, supikoira jne. Eli yli 2,5 grammaisella luodilla tehoa 100m päässä on yli 200 joulea. Yleisimmin 22wmr patruunoiden lähtönopeudet pyörivät siellä 580-670 m/s luokassa. Noista 670m/s piipun jättävistä paukuista yleensä löytyy hieman alle 2 grammainen luoti, joka ei liian kevyenä nykylain varjolla kelpaa Luokka 1 riistaeläimille (kettu, metso, metsäjänis, supikoira, teeri jne), mutta täyttää tietenkin hienosti tehot luokassa 0 (pyy, kyyhky jne).

Testissä olleet patruunat olivat kuitenkin molemmat varustettu 40gr (2,59g) painoisella luodilla. Jyväskylän Armoriasta nämä molemmat laatikot jossain vaiheessa mukaan tarttui, ja nyt niitä testaillaan hieman tarkemmin. Hieman haaveilen josko kevyttä 22wmr-kivääriä joskus pystykorvan kanssa ulkoillessa mukana kantaisi. Luodin olisi siis syytä toimia joten kuten, koska syötävästä riistasta on kyse!

TESTIYMPÄRISTÖ:
Sekalaisia, mutta suht samanlaisia tuulilasinpesuneste pönttöjä, jotka on täytetty vedellä ja asetettu jonoon. Ampumamatka 22m, jotta nähdään luodin toiminta hieman kovemmassa kyydissä. Molemmille luodeille ensimmäisenä pönttönä täysin samanlaiset pöntöt.

ASE:
Pulttilukkoinen kivääri 42cm pituisella piipulla, jota vaimennin jatkaa vielä 10cm.

PATRUUNAT:
– Winchester SuperX 22WMR, 1910FPS (582m/s), 40gr (2,59g), JHP, X22MH
– Sellier & Bellot 22WMR, 560m/s, 40gr (2,59g), JHP, 355204

Tälläistä tuli, ja loppuluonnehdinnat kuvien jälkeen…

_DSC2917

 

_DSC2919Molempien patruunoiden luodit hajosivat jonkun verran. Mutta ero on selkeä, Winchester luopui ”siivistään”, ja S&B hajosi aivan kokonaan. Winchesterin luodin halkaisija ilman ”siipiä” on 7,3mm. Winsun luodin vaippa on taipunut aivan perään saakka luodin kupeeseen kiinni, ja luoti on hieman laajentunut alkuperäisestä leveydestään. Periaatteessa voisi linnussa kestää hyvinkin, varsinkin kun matkaa on hieman enemmän. Miten käy sitten luuosumissa, ainakaan ei mene ihan murusiksi. Sellieriä en kyllä syötävälle riistalle tarjoaisi. Voisi ehkä kestää kasassa 100m päässä… Paha sanoa testaamatta. Luut voi olla luodille kova koettelemus.

Maalivaikutus oli luodeilla myös erilainen. Winchester läpäisi kaksi, ja jäi kolmanteen vesipönttöön. Sellieri läpäisi yhden ja jäi toisen vesipöntön sisään, ymmärrettävästi kun luoti hajosi. Winchester halkaisi ensimmäisen pönttönsä kahdesta kohtaa pitkittäin ja pönttö oli samantien tyhjä vedestä, Sellierillä tuli vain nätit reijät ja alkoi veden lorotus. Winchesterin isku ensimmäiseen pönttöön ja pöntön pompahdus oli silminnähden kovempi verrattuna Sellieriin. Kyllä näistä Winchester jää käyttikseksi, joskin RWS:n monta kertaa kalliimmat suht samanlaiset panokset pitää kyllä vielä testata jossain välissä!

Lopussa vielä cropit noista luodin jäänteistä hieman lähempää.

PS.Mikäli oman 22wmr patruunasi suoriutuminen kiinnostaa, niin lähetä minulle pari kappaletta, niin paukautan pönttöön ja pistän tulokset näytille.

-Janne_DSC2919-2

_DSC2917-1

3 thoughts on “22 WMR – Patruunatesti – S&B 40gr JHP + Winchester SuperX 40gr JHP

 1. Mielenkiintoinen testi! Kiitos.
  Todella harmi vaan, että justiinsa tuo 40 gr S&B teki omassa CZ:ssa selvästi pienintä kasaa radalla amet 100 ja 150m (testasin myös Hornady, CCI, Remari, Federal). Ihmekös tuo, tsekkipyssy tietysti tykkää tsekkipaukusta 🙂 Ja sortaakin hyvin tuo reikäpää.
  Winsu ja RWS käynti jäi testaamatta. Nyt hommasin laatikollisen RWS reikäpäitä. Laita postia.

 2. Kannattaa käyttää kokovaippaluotia winsu teki ainakin ennen vanhaan luodin nopeus sitä luokkaa jotta osuessa sisukset sikin sokin silläkin. Hyvä turvallinen kaliperi lapis ampuvat tällä kuulemma naapuritokasta syöntiporonsakki. =)
  Winsun kokovaipoilla hyvä ampumamatlka rupee loppuun 120m jälkeen hidastuu, tippuu ja on sivutooliherkkä. Tuurilla osuu vielä 140m luodin putoama tosi rankkaa.

 3. Lyhyille matkoillehan tämä on erinomainen kaliiperi. Kuten myös rakennettuun ympäristöön, koska takavaara-alue on suht lyhyt.

  Itse en enää kokovaippaluoteihin tämän kanssa lähde. Nopeus on niin maltillinen, että mitään hydrostaattista shokkia ei esimerkiksi tule. Hitaan nopeuden ansiosta toimii reikäpäällä tosi nätisti eikä tee tuhojaan. Kunhan vaan luoti toimii, eikä ”räjähdä”. Sen takia tässä näitä hieman testataankin. Sain Wanhalta Kääkältä hienon lajitelman eri patruunoita lahjoituksena, niin aika kattavaakin testiä on tulossa kevään myötä.

  Reikäpäällä / softpointilla sortaa tosiaan huomattavasti paremmin kuin kokovaipalla. Kokovaipalla maalivaikutus voi osumasta riippuen jäädä tosi pieneksi. Toki luuhun osuessaan tekee omat temppunsa.. Eikä silloin ole merkitystä onko kyseessä sitten kyseessä reikäpää tai kokovaippaluoti.

  Täällä on aika hyvää juttua kuvineen, kun 22 Hornettia on käytetty puolivaippaluotien kanssa. Luoti on suht samankokoinen, ja nopeudetkin suht samalla tontilla Hornetin ollessa vähän vikkelämpi. -> http://koti.mbnet.fi/t20aaa/22HORNET.HTM

  -Janne

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam control / Spämmi esto * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.