Canon 50D – Paniikkipäivitys?

Kuten aiemmin jo huhuissa 50D speksejä on saatu ihastella, julkaisi Canon tänään virallisesti uuden kymppisarjan 40D digirunkonsa jatkajan… Canon EOS 50D:n. Edellinen 40D malli ei kauaa kerennyt markkinoilla vanhentua! 50D tuntuukin ns. paniikkipäivitykseltä, että kisassa pysytään mukana… Harmi Canon käyttäjien kannalta että kisaan mukaan palaaminen tehdään pikseleillä. Onhan siinä tosin perääkin, yllätävän moni tavantallaaja ajattelee ”mitä enemmän pikseleitä – sitä parempi kamera”. Aika moni on tuntunut lisä pikseleiden sijasta toivovan parempaa dynamiikkaa, pienempiä kohinoita jne…

Mutta tässäpä hieman uutukaisen speksejä…

 • 15,1 Megapikseliä, uudelleen suunnitellulla CMOS kennolla.
 • 6,3 kuvaa sekunissa. Maks 90 JPEG bufferiin.
 • DIGIC IV prosessori.
 • Maksimi herkkyys ISO12800 (joka on HI-2), suurin ”oikea” herkkyys ISO3200.
 • 3″ liveview näyttö, 920k pikseliä (vihdoinkin!)
 • 9 tarkennuspistettä, joista kaikki ristikkäisiä (ilmeisesti sama tarkennusjärjestelmä kuin edellisessä 40D rungossa).
 • Magnesium runko
 • Kennonpuhdistus
 • Automaattitarkennuksen säätö +20/-20 askelta

Joitain kommentteja uudesta rungosta osui silmään nettiä selaillessa. Dpreviewin hands-on artikkelissa mainittiin että Canonilta olisi suullisesti saatu tieto että sääsuojaukset uudessa mallissa olisi paremmat, johtuen uudesta rakenteesta ja tiukemmista tiivistyksistä. Yrittävät kaivaa lisätietoa asiasta… Canonin Chuck Westfall oli kai myös sanonut Rob Galbraithin foorumilla, että uudesssa 50D:ssä olisi iso3200 herkkyys parempi, mitä entisen 40D:n iso1600 herkkyys. Jos homma pitää paikkaansa, niin täytyy kyllä nostaa Canonille hattua… Aika kova megapikselien lisäys ja vielä että herkkyydet olisi parantunut yli aukolla… kova juttu jos kuvanlaatu/yksityiskohdat säilyvät!

Yhdessä 50D rungon kanssa esiteltiin myös  EF-S 18-200mm f/3.5-5.6 IS Zoom linssi, josta ei paljon kirjoitettavaa ole… ihme kuitenkin että kyseessä olevaa linssiä ei ole varustettu USM-tarkennusmoottorilla. Mutta onhan hinta saatu niin pysymään alhaalla. Varmasti löytää paikkansa ihmisten matkatavaroista yhdessä digirungon kanssa.

Pistetääs vielä hieman katsausta miten Canonin kymppisarjan runkoja on ulos tullut… Ja perään vielä että kuinka vanhaksi ne on eläneet…

 • 10D – 27.02.2003 – 18kk
 • 20D – 19.08.2004 – 18kk
 • 30D – 21.02.2006 – 18kk
 • 40D – 20.08.2007 – 12kk
 • 50D – 26.08.2008  – ??

Onhan se positiivista kuluttajan kannalta että valmistajat päivittävät runkojaan, saas nähdä toistuuko sama kaava myös ammattimalleissa? Mutta ihme että paljon ihmisten toivomaa 5D:n jatkajaa ei markkinoille tuotu… 5D on kuitenkin julkaistu jo 22.08.2005 ja on tällä hetkellä 32kk vanha runko! Toisaalta, ei ole ollut kilpailua… Jospa se sieltä joskus tulisi…

Hieman vielä linkkejä aiheesta…

Suomen Canon – EOS 50D
Dpreview hands-on 50D
Dpreview hands-on EF-S 18-200

-Janne

7 thoughts on “Canon 50D – Paniikkipäivitys?

 1. Mielenkiintoisinta tuossa uudessa Canuunassa on ehdottomasti tuo uusi Digic IV -prosessori. On se hyvä että menee tekniikka eteenpäin, joutuvat kilpailemaan hinnoillakin tässä jossain vaiheessa ja sehän on kuluttajien etu. Simpskatti sentään kun himottais tuo D700 päivitys 😀

 2. Speksit on aika kovat, lukuisia muutoksia parempaan. Harkittu kokonaisuus, ei paniikkirykäisy mielestäni. Ja hinta edullinen,tämä hyvä kaikille kilpailun kannalta. Odotan innolla kohinatuloksia, lunastaako uusi kennodesign lupaukset. Itse en oo lämmeny Nikonin bruteforce ohjelmalliselle kohpoistolle. Kennosta sen pitää lähteä. Samoin af testit kiinnostaa, ettei ykkössarjan af-sekoilu vaan saa jatkoa. Vaihtaisin 20d:ni viimein tähän, mutta haluan täyskennon. 5d2 sais alkaa tulla jo…

 3. Megapikseli lukema on kova ainakin jos ei muut… Hyvin Canonmainen runkohan tuo on, eli ei mitään järisyttävää uutta ominaisuutta. Tuttua turvallista kymppisarjaa, vanhan kaavan mukaan… ja se varmasti joitain Canon käyttäjiä sylettää. Hinta on joo ihan ok… taitaa olla siinä 1200 euron kieppeessä jo heti näin alkuun. Brutus Östling oli kehunut 50D:n AF nopeutta jopa 1d3:sta nopeammaksi… jos pitää paikkaansa niin tosi jees!

  Rellu tilaisuuksissa oli hehkuteltu vähän että loppuvuodesta olisi tulossa vielä paljon odotettu ”jatkaja”. Ehkä se voisi olla se 5D2… Pidetään peukkuja…

  Vanhat käsitykset elää vahvana… ja se on selvimmin nähtävissä varsinkin Canon puolella ,) Viitaten juuri tuohon ”Nikonin hirmuiseen ohjelmalliseen kohinanpoistoon”. Aika on ajanut jo sen ohi… Niin sanottua mennyttä CCD-aikaa. Esmes D3 kenno on jo tosi näpsäkkä vehje!

 4. Bruteforce my pylly! Nikonissa on tietty (kuten kaikilla valmistajilla omansa) kohinanpoistoalgoritmi kennolta tulevan datan käsittelyssä, mihin käyttäjällä ei ole koskemista, mutta kaiken muun kohinanpoiston saa pois/päälle missä tahansa jälkikäsittelyvaiheessa kun käyttää Oikeita (TM) työnkulkuja ja ohjelmia 😉 (Kuvaus RAW:na, Capture NX2)

 5. Vanhat käsitykset näyttävän elävän tosiaan, kun puhutaan paniikkipäivityksistä. Olen nyt käyttänyt 50D-paniikkirunkoa muutaman viikon. Verrattuna 40D:hen resoluutio on selvästi parempi. Tiedostokoot vaativat kuvankäsittelyssä enemmän vääntöä. Luontokuvauksessa vanhat säännöt pitävät edelleen paikkansa, läheltä saa parempia kuvia kuin kauempaa, ja hyvässä valossa on parempi kuvata liikkuvia kohteita.
  Jotenkin kyllästyttää tämä merkkiuskollisten nokittelu. Minun puolestani Nikonin vastaavalla paniikkirungolla D90 saa kuvata miten paljon vaan ja kehua tuloksiaan sitten.

 6. Kyllä merkkiuskollisuus joskus päätään nostaa, mutta alkuperäisessä kirjoituksessani sitä ei ollut kyllä pätkääkään. Huomaa että kehuikin 50D, mutta se sinulta uudelta 50D käyttäjältä taisi jäädä lukematta ja takerruit vain otsikkoon.

  Mutta asiaan… jos kyseessä ei ollut paniikkipäivitys, niin normaalia nopeammin se joka tapauksessa on markkinoille tungettu. Dpreviewin testi julkaistiin eilen ja sen mukaan kameraa olisi kyllä kannattanut vielä hieroa se 6kk. Jos Nikon D300 ja Sony A700 vetävät vähemmillä pikseleillä paremmat detailit, yksityiskohdat katoaa voimakkaan kohinanpoiston takia ja jne jne niin jotain ois vielä pitänyt tehdä… Kenties vähentää pikseleitä ja tuupata runkoon muuta päivitystä ,)

  Dpreviewin testi löytyy siis täältä -> http://www.dpreview.com/reviews/canoneos50d/

  -Janne

 7. No, näitä testejä tulee ja menee. Paniikkirungolla 50D olen nyt kuvaillut muutaman sata ruutua. Resoluutio on edelleen edeltäjiä parempi. Minulla ei ole eri merkkejä käytössä, joten en tee erikoisia vertailuja ja arvioita niiden kesken. Kannanotot näyttävät menevän yleensä antimainonnan puolelle niiltä, jotka kehuvat ja uskovat omaan merkkiinsä ja haukkuvat sitten ns. kilpailijan. Odotan lähinnä käytännön kokemuksia enkä näitä paniikkispekulaatioita.
  Kohinan parempi hallinta 50D:ssä olisi kyllä toivottavaa, vaikka ohjelmistopäivitysten kautta tai sitten kuvankäsittelyssä.
  jv

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam control / Spämmi esto * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.