Canon G11 – Viisi megapikseliä vähemmän kuin edeltäjässään G10!!

Nyt on pakko kirjoittaa ja melkein vetää rasti seinään! Joko ihmisten itku parku vinku netissä keskustelupalstoilla, emailit tai jotain on vaikuttanut, tai sitten Canonin pokkaripuolen hemmot ovat alkaneet miettiä tärkeitä asioita oikeasti! Sillä nyt näyttää suunta hyvältä!

Canon julkaisi juuri uudet pokkarinsa, joita tässä ei nyt enempiä käsitellä, mutta näiden muiden pokkarien seurassa oli uusi Canon G11 digitaalikamera! Ja poiketen mistään (mikä ainakaan itsellä muistuisi mieleen) edellisestä tapauksesta pokkaririntamalla, tässä kamerassa megapikseleitä on VÄHENNETTY edelliseen malliin nähden! Tätä uutuutta edeltävässä G10 kamerassa oli 14.7 megapikseliä, johon pompattiin G9:n 12.1 megapikselistä, ja sitä edeltävässä G7 mallissa oli 10.0 megapikseliä! Eli aika monta mallia ruuvattiin pikseleissä takasinpäin! Toivottavasti kuvanlaatuasiat olisivat vihdoin nostaneet päätään pokkarileirissä! Täysin järjen köyhää tuupata pienellä kennolle hirveitä pikselimääriä! Tietty moni järjestelee digikamerat paremmuusjärjestykseen sen mukaan paljonko niistä megapikseleitä löytyy, vähän sama kun videokameroiden digizoom kertoimien mukaan paremmuusjärjestykseen laittaminen. Hurjia pikselimääriä tärkeämpää pokkareissa olisi hyvä iso-herkkyys suorituskyky ja kuvanlaatu, koska tälläisillä kameroilla olisi kiva pystyä kuvaamaan muuallakin kuin kirkkaassa auringonpaisteessa. Surullista mutta totta, suurinosa pokkareista ei oikein sovellu mihinkään muuhun kuin kirkkaassa ulkoilmassa kuvaukseen, koska ainoa käyttökelpoinen (eikä edes sekään aina käyttökelpoinen) herkkyys on se matalin iso80 tai iso100. Pari poikkeusta tietysti on… esimerkkinä itseltänikin löytyvä Panasonicin LX3, pikkupokkari jossa kohinat ovat jo jotenkin hallinnassa, laajakulmainen valovoimainen objektiivi sekä kuvanvakaaja. Mutta tältä Canonin uutuudelta kyllä on mahdollista odottaa jo jotain! Kun g10 julkaistiin, ja näin 14.7 megapikseliä lukeman, en mainannut saada nauruani loppumaan… hyvä ettei mennyt ihan lattialla pyörimisen tasolle saakka… eikä Canon todellakaan ole ainoa joka noita älyttömiä pikselikorotuksia on männävuosina kameroihinsa tehnyt.

Pistetääs nyt vähän speksejäkin sitten!

– 10 megapikseliä!!!!!!
– 1/1.7″ CCD kenno
– Videon paras laatu 640×480 30fps
– Videon maksimi koko 4 gigaa (fat32 tiedostojärjestelmän max tiedostokoko) tai yksi tunti.
– JPEG sekä myös RAW
– 28-140mm (6.1-30.5mm), f2.8-4.5
– kuvanvakaaja (neljän aukon)
– lähin tarkennusetäisyys 1cm (ei mainintaa millä polttovälillä)
– ISO 80-3200 + auto
– Suljinajat 15s -> 1/4000s
– 1.1 kuvaa sekunissa
– 2.8″ TFT näyttö, 461k pikseliä + optinen etsin
– muistikortit : SD, SDHC, MMC jne
– paino 355g
– koko 112 x 76 x 48mm

Toivottavasti tämä kamera paljastuu todelliseksi menestykseksi ja uraa uurtavaksi laitteeksi ja pääsen sanomaan, ”NÄIN NIITÄ KAMEROITA KEHITETÄÄN! OTTAKAA MUUT MALLIA!”. Nikon etenkin voisi ottaa muutenkin Canonista mallia pokkaririntamalla! Nikonille terveisiä: Hei Nikon, nyt on maailmanlaajuinen rahakriisi menossa, hyvä sauma antaa kenkää pokkareiden kehitystiimille ja palkata asiansa osaavaa porukkaa töihin!! Pää pois p*rseestä! Teillä ei mee pokkareiden kanssa kovin hyvin!

Tässä vielä linkkiä -> Dpreview.com – Canon G11

Jälkikirjoitus : Mutta alkaako nyt rapakon takana hirveä itku ja parku kun pikselit eivät nousseetkaan kahteenkymmeneen megapikseliin?!?!

-Janne

10 thoughts on “Canon G11 – Viisi megapikseliä vähemmän kuin edeltäjässään G10!!

 1. Parku on jo alkanut, ”mutku panasonicissa on hoodee video, en osta, canon petti mut taas” 😉

 2. Joo viime vuonna ostin G10:n ja suurin ongelma sen kanssa on just ne älyttömät megapikselit, kun näin G11:n speksit niin heti alkoi harmittamaan. 😀 Mutta Canon julkaisi myös muita pokkareita, mielenkiintoisin niistä on PowerShot S90 joka näyttäisi olevan juuri tuon LX3:n kilpailija, joten mietin tässä nyt että pitäisikö vaihtaa G10 S90:een. Saas nähdä kuinka hyvin (vai lainkaan) Canon on onnistunut nostamaan kuvanlaatua tällä pikselivähennyksellä!

 3. Juu s90 on vähän lx3 tyylinen. Hieman pienempi joka suhteessa, joten varmastikkin kulkee vieläkin paremmin taskussa kun panasonicin ”vastaava”. Specsit ja jutut lukeneena en itse omaa lx3:sta tuohon pystyisi kuitenkaan vaihtamaan. Jotenkin lx3:sessa kaikki kontrollit on niin hyvin hollilla… Joystickillä pystyy näpsäkästi vaihtamaan aukot, valotuksen korjauksen… erillinen nappi tarkennuspisteen vaihtoon jne jne. Siihen on jotenkin jämähtänyt =) Ja onhan siinä 24mm laajakulmapää (vrt s90 28mm), joka on sisätiloissa tosi näpsäkkä… telepää Canonissa tosin parempi, joten ehkä istuu paremmin useammalle henkilölle kun ei ole tuota lx3:sen rajoittunutta telepäätä.

  Jos vaihtoa haikailet, niin ehdottomasti G11 ,) Nyt vasta katsoin tuon uuden Geen hinnan, eikä se oikeastaan ole edes paha… 589e Englannista tilattuna varmaan saa tosi kilpailukykyiseen hintaan! Eikös edelliset mallit ole olleet kalliimpia? Täytyy melkein hieman seurailla millainen vekotin se on! Optinen etsin kun olisi niiiin kiva =) Toisaalta ahtaampi laajispää ja huonompi valovoima… nooh… kattellaan =)

  -Janne

 4. Suunta on tosiaan oikea. Ilmeisesti Canonin johdossa on joku, jolla on kanttia tehdä kovia päätöksiä. Myös järjestelmäkameroissa pitäisi muistaa, että 10-12Mp riittää useimpiin tarkoituksiin. Ammattilaisten mallit ovat sitten täysin toinen asia. Jos megapikselikisa unohdettaisiin, niin kameroiden laatu nousisi ja hinnat laskisivat, mikä olisi kaikkien etu.

 5. En usko että hinta hirveästi laskisi, rahaa tuhlattaisiin sitten eri asioihin… joka olisi kyllä hyvä juttu… Entistä parempia automaattitarkennuksia, kehitystä muuhun kennoteknologiaan kun pikselien lisäämiseen, enemmän käyttökelpoisia herkkyyksiä jne…

  Mielestäni noin kameroilla mahdollistuisi sellaiset asiat jotka eivät ole ennen olleet mahdollisia… esimerkkinä todelliset hämärähommat. Pelkkä pikselien lisääminen ei lisää hirveästi kameran käyttömahdollisuuksia kuitenkaan…

  -Janne

 6. Hyvä juttu G11:sta!
  Täyttä asiaa. Itse olen miettinyt paremman ”pokkarin” ostoa, mutta G10 ei vielä innostanut. Luin keskiviikkona tuosta G11:sta ja heti alkoi into nousta. Raw -tallennuksen lisäksi hyvänä asiana on makrokuviin yms. kääntyvä näyttö. Hyvää joka matkan kameraa todella tarvittaisiin. Lisänä kohtuulliset hämäräominaisuudet kuvauksiin. Tilannekuvissa pokkari ei häiritse ihmisten käyttäytymistä läheskään samassa mitassa kuin iso järkkäri.

  T: Markku

 7. Tuo häirintä ero on todella selvä. Pokkarin äänettömyyteen kun lisätään vielä mahdollisuus kuvata ilman salamaa niin alkaa juhlissakin kuvaaminen saamaan ihan eri ulottuvuuksia. Kukaan ei huomaa kun pokkarilla räpsyttelee kuvia. Olen ollut tuohon LX3:seeni todella tyytyväinen juuri tuosta syystä… hurja ero järjestelmään verrattuna. Toivottavasti uusi G11 pääsee samaan tai jopa parempaan!

  -Janne

 8. G11:n ainoa miinus – pokkariksi siis, on video kuvauksen resoluution vaatimattomuus. HD resot still-kameroiden videossa ovat yleisiä joten vähintää DVD tason kuvaa toivoisi. H.264 videoformaatti toki on parannusta aikaisempaan tallennus formaattiin. Kyllähän tuo varmaan syrjäyttäisi nykyisen Canon S5 IS:n kuvanlaadun ansiosta, mikä minulla on nyt on.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam control / Spämmi esto * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.