Maailman paras aine objektiivin etulinssin puhdistukseen!

Jokunen sana linssinpuhdistusaineista! Olen jokusta tököttiä ajansaatossa testannut, mutta joudun toteamaan että paras linssinpuhdistus aine löytyy jo valmiina lähes jokaisesta taloudesta!

Onnistun jotenkin kummallisesti aina tahrimaan teleobjektiivien etulinssit! Joku päivä takaperin kävin metsonsoidinpaikkoja katselemassa ja etenin hangessa lumikengillä kameraa käsissä pidellen. Lumen alla lumikengän kärki lipsahti jonkin oksanpätkän alle, ja siitä meikäläinen tietenkin rähmälleen hankeen. Ja tietenkin sillä seurauksella, että Nikon AF-S 200/2 VR:n vastavalosuoja hörppäsi aimo annoksen lunta kitusiinsa. Lumi oli aika vetistä kiitos lämpöisen kelin, ja käsipelissä sitä korvessa kauhoin etulinssin pinnalta pois. Selvää tietenkin oli, että kun tämän operaation jälkeen kotona etulinssiä tutkaili, niin hirveältähän se näytti! Oli kuivumisjälkiä, rasvaa ja mitähän kaikkea…

Työpöytäni ääressä kun istuskelin, niin ensimmäisenä pöydänkulmalta etulinssille tarjoilin Eclipse puhdistusainetta yhdessä Pec-pad puhdistuslappujen kanssa. Tulokset olivat aika laihoja, ja mieleen tuli aivan leikit isopropanolin ja haavalappujen kanssa. Eli homma ei vaan toiminut niin kuin pitäisi! Aikani jaksoin leikkiä ennenkuin hilpaisin objektiivi ojossa keittiöön. Fairyä, eli maailman parasta objektiivin etulinssin puhdistusainetta pikku tippa etulinssille! Serlalla tippa koko etulinssille levittäen ja kevyttä hankaavaa liikettä! Uusi serlanpala kouraan ja pieni kostutus tiskipöydön hanan alla. Kosteilla serlapapereilla etulinssiä useamman kerran pesten ja etulinssi oli sitä luokkaa kuin objektiivi olisi kaivettu ensimmäistä kertaa paketistaan!

Aivan uskomatonta ainetta! En osta enää koskaan mitään ihme tököttejä, sillä Fairy hakkaa ne 100-0!

**HUOM !!! LUE KOMMENTIT ALTA, JA KÄYTÄ OMAA HARKINTAA**

-Janne

17 thoughts on “Maailman paras aine objektiivin etulinssin puhdistukseen!

 1. Fairyssa on väriaineita ja siksi linssiin voi tulla aikaa myötä vivahde vihreätä väriä. Sama aine ilman väriaineita on MV-filminkehityksessä käytettävä loppuhuuhteluaine. Ainakin Ilfordilla on Ilfotol WTG -kostutusaine joka oikeasti on samanlaista putsaavaa pesuainetta kuin Fairykin muttei sisällä väriaineita.

 2. Kiitokset kommentista ja vinkistä!
  Vihreätähän Fairy tosiaan on, mutta loppujenlopuksi puhdistus kertoja tulee kuitenkin aika vähän. Mutta täytyy seurata, ja ehkä välistä on ihan hyvä Fairyn jälkeen pyöräyttää vielä isopropanolilla linssi ”puhtaaksi”, jospa se vaikuttaisi mahdollisiin väriainejäämiin.

  -Janne

 3. Sain emaililla vielä vinkin, että paperia ei kannattaisi käyttää objektiivien tai silmälasien puhdistukseen, koska se sisältää paljon savea, joka naarmuttaisi linssiä! Eli jälleen yksi asia harkittavaksi tässä puhdistusasiassa! Ehkä joku kangas voisi olla paperia parempi!

  -Janne

 4. Itse käytän linssin puhdistukseen säämiskää. Hönkäys linssiin ja sitten vaan pyörittämistä säämiskällä. Hyvin lähtee rasva.

 5. Säämiskä ja mikrokangas parhaita putsaukseen, ei nukkaa eikä naarmuta. Pitää tietysti isommat sorat puhaltaa pois ennenkuin hankailee.

  Fairysta senverran että kojun ikkunoiden huurteenesto-aineena tullut käytettyä, siinä ei pieni viherrys haittaa…..

 6. Tjoo, fairy on tehokasta, sitä käytetään mm. öljyynyneiden vesilintujen pesussa.

  Itse käytän silmälasien pesuun puhtaasti Fairyä – muut kokeilemani pesuaineet tehottomampia rasvan poistossa. Tiputan pari pisaraa Fairyä tommoseen pieneen silmälasien puhdistuspulloon ja sillä suihkaus kummallekin puolelle lasia ja silmälasisäämiskällä pois. STalouspaperi, pitkäaikaiskäytössä selkeesti raapii.

  Samalla metodilla olen likaiset optiikat kiikareista & kameroista putsannut.

  Jossain ikivanhassa Lintumies-lehdessä oli muistaaksein Paul Segersfjärdin ohje linssinpuhdistusliuoksen tekoon. Litkussa oli tislattua vettä, isopropanolia ja ripaus ammoniakkia, apteekista ostettuna hinta oli / litra olematon. Väitti turvalliseksi – yrityksistä huolimatta en ole ohjetta enää löytänyt. Putsas kyllä kirkkaaksi…

 7. Optikot varoittavat, että silmälasien pesussa astianpesuaine pitää laimentaa, muuten lasien pinnoitteet ovat vaarassa.

 8. KIITOS VINKISTÄ, Fairy todella toimi, arvokkaan kiikaritähtäimeni kalvoitettuun linssiin tuli sormenjälki. Lantrasin muutaman tippan fairia korkilliseen kraanavettä ja tupsutin nestettä kevyesti puuvillakankaalla linssin pinalle ja tupsuttamalla huutelin vedellä ja kuivasin, sitten reunoilta viimeinen jälki pois vanupuikolla ja katso, kristallin kirkas kauttaaltaan.

 9. Kostutin lämpimällä vedellä (puhtaasta) mikrokuituliinasta kulman tai pari ja 1 iso tippa fairya, kunnes se kyllästyy hieman sillä. Mielestäni parempi välttää ruiskuttamasta nestettä suoraan linssiin.

  Sen jälkeen vaan ensin varovaisesti muutama kierros liinalla irtoroskan poistamiseksi ja sitten kulman toisella puolella kiertävillä liikkeillä hinkaten.
  Sitten linssin kuivaus kuivalla osalla.

  Näin sain todella pahat rasvaläiskät pois.

  Liinassa tämä näkyi myös.. Monta mustaa pistettä.

 10. Sallikaa heittää epäilys mikrokuituliinan käytöstä linssien puhdistukseen. Se on niin tehokas kaikessa siivouksessa, että eikö se naarmuta pintaa? Pehmyt säämiskä kuulostaa paremmalta.

 11. Fairya pitää todellakin laimentaa aika lailla ennen käyttöä. Suoraan ei pidä fairya laittaa millekkään optiselle pinnalle, ei silmälaseille eikä objektiivien liseille. Kuivaa linssiä ei myöskään koskaan saa hangata, sillä mahdollinen hiekkapoly naarmuttaa linssin.

  Silmälasien puhdistuksen osalta on todettu seuraavaa: ”Jos silmälasien pesuun käyttään mietoa tiskiainetta, ei tiskiainetta saa missään tapauksessa kaataa suoraan lasin päälle. Tällöin tiskiaine jää kalvoksi linssin pinnalle, mikä taasen aiheuttaa linssiin laikkuja. Oikeaoppista on kaataa tiskiaine ensin märän peukalon päälle. Sen jälkeen tiskiainetta pyöritellään etusomen ja peukalon välissä, kunnes pesuaine miedontuu ja vaahtoutuu. Sen jälkeen sen voi käyttää linssien pesuun.”

 12. Paul Segersvärdin reseptillä teetin parisen kymmentä vuotta sitten apteekissa puolen litran pullollisen nestettä, toinen puoli vielä jäljellä.
  Etiketissä lukee:
  2,5 dl isopropanol
  2,5 dl aq. purif.
  2 ml ammiak 25%
  M.d.s.
  Eli puolikas teelusikallinen 25% ammoniakkivettä ja muita nesteitä kahvimukillinen

 13. Optikon antama resepti silmälasien puhdistukseen: puolen litran suihkepulloon 4 cl sinolia, 10 tippaa fairya ja loput vettä. Toimii lasien puhdistuksessa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam control / Spämmi esto * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.