Nikonin keulalle Canonin lasitavaraa

Tulipa ostaa pätkäytettyä Canonin lasitavaraa Nikonin keulalle. Jaa että miten tässä näin kävi? Nooh.. lue eteenpäin!

Onko tästä enää paluuta?

Myin Nikonin AF-S 300/4 Nikkorin pois jo joku aika sitten, vaikka se palvelikin oikein kivasti sudenkorentokuvauksissa. Hetkittäin mielessä on kuitenkin kolkutellut jonkun hitusen lähemmäs tarkentuvan objektiivin osto ja kyllähän se kuvanvakaajakin aika ajoin olisi oikein kiva. Sigman 150mm makro objektiivihän minulta jo löytyy, mutta jotenkin joku aina välillä kolkutteli, vaikka eihän tuolla makrolla ole aina pakko kuvata 1:1 suhteella… Enkä niin teekkään.

Joskus tuli katseltua Nikonin uutta AF-S 28-300 VR objektiivia joka tarkentuu aikas lähelle, mutta harmillisesti lyhentää polttoväliään aika huomattavasti aivan lähimmälle tarkennusetäisyydelle tarkennettuna. Toinen ihan mielenkiintoinen oli AF-S 70-300 VR Nikkor, joka ei tarkenna aivan niin lähelle, mutta tarjoaa kuitenkin vielä suuremman maksimi suurennoksen kuin tuo edellinen tsuumi.

En oikeastaan pistänyt tikkua ristiin tuon asian suhteen, ja ehkä takaraivossani ajattelin että mennään näillä mitä tällä hetkellä on. Mutta sitten Digicamera.net foorumin myyntipalstaa selatessani silmiin osui oikein mielenkiintoista väärän merkkistä lasitavaraa. No joo… onhan se Canon, mutta… No ehkä jos sitä vaikka teippaa tai jotain niin ei sitä tunnista? Uteliaisuus ja kokeilunhalu vei voiton, ja Canonia saapui postin mukana.

Pieni, söpö, 77mm suodinkierre, suht painava, ei punaista rinkulaa, ehkä jopa kaksi linssiä…

Ruuvasin uuden tulokkaan Nikonin keulalle ja suoritin tietenkin samantien ensimmäiset testit. AF toimii hyvin, ei vinjetoi normaalista poikkeavasti, ja tarkentuu tosi lähelle! Ehkä jopa liian lähelle suhteessa siihen mitä olin ajatellut!

Mutta joo, ei se Canon teksti välttämättä sittenkään häiritse… sillä voihan sen peittää vaikka Nikonin vastavalosuojalla.

Eli ostamani väärän merkkinen kampe on Canonin kahden diopterin lähilinssi, joka kantaa mallimerkintää 500d. Ylläolevassa kuvassa kyseinen lähilinssi koristaa Nikon AF-S 70-200/2.8 VR Nikkorin keulaa. Ajattelin että vaikutus ei olisi aivan niin dramaattinen, mutta kyllähän tuo aika huimasti lyhintä tarkennusaluetta tuo lähemmäs! Suoritin seuraavat mittaukset 200mm polttovälillä tuossa edellämainitussa objektiivissa.

 • Tarkennus äärettömässä -> 500d:n etulaidasta terävyys alueeseen n. 51cm
 • Tarkennettu minimi etäisyydelle -> 500d:n etulaidasta terävyys alueeseen n. 34cm

Eli kohtuu kauas alkuperäisestä noin puolestatoista metristä tultiin. Oikeastaan aletaan tulemaan jo tuon Sigman makrolinssin käyttöalueelle. Uskon kuitenkin että tuo lähilinssi puolustaa paikkaansa, sillä onhan se helpompi ja kevyempi kuljettaa mukana kuin toinen objektiivi. Pidemmän polttovälin objektiivissahan tuo lähilinssi vaikuttaa vieläkin enemmän. Joskin kauemmainen tarkennuspiste taitaa pysyä samana noin 50 sentissä johtuen lähilinssin polttovälistä, tuuppasitpa sen kaveriksi millaisen lasin tahansa.

Kokeilin lähilinssiä myös tuohon Sigman makro objektiiviini niin, että vielä 1.4x telejatkekin oli mukana. Eli 500d 72->77 step up ringillä Sigman kaveriksi ja tarkentelemaan! Vaikka polttoväli 210mm onkin lähellä tuota Nikonin tsuumin telepäätä, niin aivan yhtä hurjaan eroon ei päästy. Toki Sigma + lähilinssi yhdistelmä tarjosi enemmän suurennosta kuin Sigma ilman lähilinssiä, mutta aika pienestä erosta oli kyse… tai ehkä vaan olen niin ällistynyt tuon lähilinssin vaikutuksesta tuohon zoomiini, että tuo ero tuntui pieneltä.

Kaikenkaikkiaan aika mielenkiintoinen kapistus, ja kun vielä löytyi 77mm suodinkierteellä! Palaamme varmasti vielä astialle tämän Canonin 500d lähilinssin suhteen! Ehkä hieman tarkemman testin muodossa.

-Janne

6 thoughts on “Nikonin keulalle Canonin lasitavaraa

 1. Odotan mielenkiinnolla nähdä millaista tulosta se tekee! Monet kehuvat noita Canonin lähilinssejä ja ne on ilmeisesti parhaimmat lähilinssit mitä markkinoilla on tällä hetkellä.

  Olen itse pohtinut sellaista ongelmaa että miten saisin onnistumaan sekä maisema- että makrokuvauksen yhdellä opiskalla kun olen patikkareissulla. Jos otan pari painavaa linssiä reppuun niin patikointi ei ole enää lainkaan niin kivaa, joten yhdellä pitää pärjätä. Jos se on Sigman 150mm makro niin maisemakuvauksen voi samantien unohtaa… ja 24-105mm ei ole mikään makrolinssi vaikka se aika lähelle tarkentaakin. Joten olen pohtinut että jos just ton zoomin nokkaan saisi lähilinssin niin riittäisi yksi opiska eikä tarvitse aina valita että onko tämä reissu sitten ”maisemareissu” vai ”makroreissu”. Tietenkin sen verran realismia kuitenkin että en odota että zoom+lähilinssi tekisi samaa jälkeä kuin oikea makro, mutta kompromissi-makro on parempi kuin ei mitään makroa. 😀

 2. Parilla laskulla voi hieman hahmottaa sitä, kuinka lähilinssi tuon 24-105L:n kanssa toimisi.

  Lähilinssin polttoväli saadaan kun 1000mm jaetaan lähilinssin diopterimäärällä. Eli tässä tapauksessa kun kaksi diopteria niin 1000mm/2 = 500mm.

  Ilmeisesti tuo lähilinssin polttoväli on myös pisin tarkennusetäisyys kyseiselle lähilinssille. Ja aika hyvinhän tuo osuu yhteen tuon mittaamani 51cm kanssa, kun tarkennus oli äärettömässä.

  Suurennoskertoimen (ilmeisesti äärettömään tarkennettuna?) saa kun jakaa objektiivin polttovälin lähilinssin polttovälillä. Eli 24-105L:n ollessa kyseessä tuosta tulisi telepäässä 105mm/500mm = 0.21x

  Maksimi suurennos minimitarkennusetäisyydellä tuolla 24-105L:llä on aivan telepäässä ilman lähilinssiä 0.23x, joten uskon että tuolla Canonin 500D lähilinssillä päästään jonkun verran vielä lähemmäksi kun tarkennetaan äärettömän sijaan minimi tarkennusetäisyydelle. =)

  -Janne

 3. Mielenkiintoista matematiikkaa… taidan päästä lähemmäksi jos käytän lähilinssin sijasta loittorenkaita. Testasinkin jo niillä viime vuonna ja kyllähän se tavallaan onnistuu, mutta vaatii melkoista totuttelua kun fokus pitää tehdä melkein kokonaan zoomiringillä, itse fokusringistä ei ole käytännössä melkein mitään hyötyä. Mutta loittorenkaitten ongelma on tietysti että pitää irrottaa objektiivi kamerasta ja kesällä kun riittää pölyä luonnossa niin ei oikein houkuta sitä jatkuvasti tehdä. Että saan jatkaa pohdintaa vielä… yksi ratkaisu voisi olla että laitan Sigman makron kameran nokkaan ja otan maisemakuvat Canonin loistavalla (pokkariksi) Powershot S95:llä! 😀

 4. Loittorenkaat tietty aiheuttavat vinjetointia ja valohävikkiä, tuo lähilinssi taas ei oikein aiheuta kumpaakaan. Tietty ylimääräiset linssit saattavat aiheuttaa flareja.

  Lähilinssillä tsuumaamalla valittiin oikeastaan suurennos, ja sitten tarkentamalla normaalisti tarkennettiin. Automaattitarkennuskin tuntui toimivan kohtuu kivasti.

  -Janne

 5. lähilinssin ei tarvitse olla saman kokoinen kuin suodinkierre. itse olen kuvannut sigma 100-300:lla lähilinssin kanssa joka oli 62mm kierteelle, (sovitusrenkaan kanssa tietysti..) sigmassa on 82mm kierre! ainakaan kroppikennolla ei vinjetoinut. lähikuvauksessa on ilmeisesti etulinssin keskiosa vain käytössä.

  totesin, että lähilinssi ei juurikaan auta jos objektiivi tarkentaa itse lähelle.

 6. Moi Sami!

  Itse en ole noin päin noita päässyt testaamaan, mutta kiva kuulla että pienemmälläkin pärjää. Kyllähän siinä silloin ainakin euroja säästää!

  -Janne

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam control / Spämmi esto * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.