Panasonic LX3 : Vähemmän kohinaa sisätiloihin…

Joku aika sitten tuli vaihdettua Panasonic DMC-TZ3 pokkarimme, hieman paremmin sisätiloissa tapahtuvaan kuvaukseen sopivaan Panasonicin LX3-malliin. LX3:sesta löytyi mm. seuraavat asiat jotka saivat kupin sen suuntaan kallistumaan : f2-valovoimainen linssi, 24mm laajakulmapää, hieman normaalia isompi kenno, RAW, kuvanvakaaja, hyvin toimiva auto-ISO, esiin pompsautettava salama (ei räpsähdä vahingossa), suht maltillinen määrä pikseleitä ja suht näppärä koko. Optista etsintä kamerassa ei ole, mutta jostain joutuu aina tinkimään. Mukava ominaisuus on myös kameran tarkentuminen laajakulmapäässä noin yhteen senttiin, jolloin erinäiset kohteet alkaa täyttää ruutua jo ihan kivasti. Telepäässä lyhin tarkennus etäisyys on jo hieman pidempi ja yhtä hyviin suurennoksiin ei päästä.

Nyt kun Adobe photoshopin Camera Raw sai päivityksen 5.2, jossa mukana tuli tuki LX3:sen RAW-tiedostoille, niin olen päässyt tutkailemaan kyseisen kameran RAW-suorituskykyä. Ja oikein hyvältä kuvanlaatu vaikuttaa verrattuna edelliseen TZ3-digipokkariin! Entisellä kameralla sisätiloissa kuvaus oli objektiivin pienen aukon takia aika pitkälle salaman kanssa kuvausta… ja alkuperäinen salama oli kohtuu tehoton, joten mistään nautinnosta ja hyvästä kuvanlaadusta ei voinut oikein puhua. LX3 valovoimaisen linssinsä, hyvin toimivan auto-ISO:n ja käyttökelpoisten herkkyyksiensä kanssa soveltuu sisätiloissa tapahtuvaan kuvaukseen yllättävän hyvin! Uskallan ehkä jopa sanoa että paremmin kuin uskalsin odottaa!

Eilen innostuin ottamaan pieniä kohinan vertailusarjoja hämärässä huoneessa, käyttäen apuna takan tasoa, jalustaa ja joulukoristetta. Tässä ensimmäisessä sarjassa on kuvattu sama kuva aukon esivalinnalla, pelkkää herkkyyttä vaihtamalla siinä rajoissa missä se oli kamerassa mahdollista… eli hyvät naiset ja herrat! Herkkyydet ISO80 -> ISO3200 100% croppeina, kohtuu isona 2800 x 800 px kuvana… Eli klikkaamalla isompi! HUOM! Kuva saattaa skaalautua näytölle tullessaan koska on niin iso, eli kliks kliks originaaliin kokoon!


(746Kt , 2800×800 px)

Kuten kuvasta käy ilmi, kohina alkaa lisääntymään selvästi ISO800 herkkyyden kohdalla. Omaan silmään ISO800 on vielä täysin käyttökelpoinen! ISO1600 kuvassa alkaa näkyä jo esiin puskevaa värikohinaa ja ISO3200 on jo aika huimaa puuroa. Seuraava askel olikin kokeilla mitä kuvista saa jatkojalostettua kohinanpoisto-ohjelmalla. Testiin valitsin herkkyydet alkaen ISO800:sta, koska siinähän kohina alkoi pikkuhiljaa esiin hiipimään. Homma kävi seuraavasti… kuva muutettiin photoshopissa LAB Modeen ja kohinaa poistettiin A-, B- ja Lightness-kanavista. A- ja B-kanavat sisältävät ns. värikohinan, yksityiskohtien ja monokromaattisen kohinan löytyessä pääosin Lightness kanavasta. Eli A- ja B-kanavat saivat aika hurjaa kyytiä Neat Image kohinanpoisto ohjelmalta ja Lightness kanavaa sipaistiin vain ihan vähän… Seuraavassa isossa kuvassa on kuvaparit herkkyyksillä ISO800, 1600 ja 3200, joissa kohinaa ei ole poistettu ja on poistettu (NR). Klikkaamalla isompi!

(817Kt , 2654×800 px)
 
Pienen kohinanpoiston jälkeen ISO1600 herkkyys tuli lähes sellaiseksi mitä ISO800 herkkyys oli ennen kohinanpoistoa… Hieman yksityiskohdissa tosin eroa. Mutta omaan käyttööni täysin käyttökelpoinen. Printeissä ja etenkin kymppikuvia tehdessä kohina häviää todella tehokkaasti, eikä siitä muodostu ongelmaa vielä ISO1600 herkkyydellä. Kannattaa joskus kokeilla, terävöittää kohinaista kuvaa vaikka ihan älyttömästi ja vertaa printtiä ja näytöllä olevaa originelliä… ero on aika iso. Kuvapareissa herkkyys ISO3200 säilyy edelleen aika hirveänä eikä kohinanpoistokaan sitä pysty pelastamaan.

Tässä vielä näytille kuvasarjan ISO1600 kuva rajaamattomana ja pienennettynä suurinpiirtein kokoon josta kymppikuva syntyy…


(482Kt , 1416×945 px)

Kuten kuvasta huomaa, itse pienennyskin hävittää kohinaa aika tehokkaasti. Tämän takia nettikoossa toimiikin lähes kuva kun kuva. Mutta näin loppupäätelmänä voisin tuumata, että oikein tyytyväinen olen uuteen kotialbumi-räps-räps-pokkariin.

-Janne

7 thoughts on “Panasonic LX3 : Vähemmän kohinaa sisätiloihin…

 1. Oikein mukava testi! Itse olen pikku hiljaa nostanut LX3:n ISO-ylärajaa, ja hyvin näissä pimeissä talviolosuhteissa on pelannut.

  RAW-muotoa en ole käyttänyt kun kuvia tuppaa kertymään melko paljon (yli 15 000 tähän mennessä LX3:lla) ja jpegien laatu on ollut itselleni riittävä.

  Ongelmia on aiheuttanut lähinnä valkotasapaino keinovalossa, mihin RAW:n jälkikäsittely periaatteessa tepsisi. Onneksi 15.12.2008 on tulossa firmware-päivitys jonka pitäisi parantaa valkotasapainon toimivuutta.

 2. Kiitokset!

  Itse kuvaan pääasiassa RAWia, mutta mielenkiinnolla odotan tuota uutta firmware-päivitystä, jospa sieltä löytyisi jotain muitakin kivoja päivityksiä.

  -Janne

 3. Tässäpä kaikkien ruutujen valotusajat… käytössä oli aukko f2.8

  ISO80 – 1,3s
  ISO100 – 1,0s
  ISO200 – 0,5s
  ISO400 – 1/4s
  ISO800 – 1/8s
  ISO1600 – 1/15s
  ISO3200 – 1/30s

  Eli tuollainen normaali hämärä huone. Hieman tuli valoa toisesta huoneesta ja vastakkaisessa huoneen nurkasta olevasta lukulampusta… muuten olohuone pimeänä. En ihan noihin sun lukuihin päässyt =) Kokeilitko muuten poistaa värikohinaa tuosta kuvastasi? Kokeilin hieman tuosta JPEGistä, mutta paremman tuloksen voisi saada kun kohinaa kokeilee poistaa aiemmassa vaiheessa. Monokromaattinen kohina ei itseäni niin haittaa… värikohina on vaan rumaa!

  -Janne

 4. Konvertterissa (SilkyPix) on 5 eri asetusta, ”False color control” -säätimellä sain parhaiten värikohinaa pois. Lopuksi lisää ”tavallista” kohinanpoistoa ”noise reduction” -toiminolla. Tasaisille pinnoille jäi heikosti erottuvia isoja ”väriläikkiä”. Photarin noise filtterillä tulee eri tulos, riippuen asetuksista (esim LAB moodissa)…

 5. Kokeilepa ISO 4001/4s, (eli –2 EV alivalotus) samassa valossa ja ”prässää” PhS:ssa +2 EV, veikkaan, että yllätyt

 6. Voisihan tuota kokeilla tuossa illansuussa… Laittelen kuvan vaikka tänne sitten näkymään. Periaatteessahan tuon pitäisi vastata noin iso1600 herkkyyttä…

  -Janne

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam control / Spämmi esto * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.