Sigma APO Macro 180mm F2.8 EX DG OS HSM julkaistu!

Hieman jälkijunassa ollaan taas päivitysten suhteen, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan! Aloitetaan postaus uutuuden kuvalla, ja lopusta löytyy lisää kuvia esmes MTFää, linssikonstruktiota ja lähikuvaa tarkennusalueen rajoittimesta. Sigma julkaisi tämän uuden EX 180mm f2.8 EX DG OS HSM APO Macron objektiivinsa CES 2012 messujen yhteydessä. Entiseen Sigman EX 180mm f3.5 DG Macroon verrattuna uutukainen on saanut mm. kuvanvakaajan sekä lisää valovoimaa, kokoa ja painoa.

Tämä uutukainen Sigma EX 180/2.8 OS Macro on muuten maailman ensimmäinen f2.8 valovoimalla oleva 180mm makro-objektiivi joka tarkentuu 1:1 suhteeseen, ja se sijoittuu suhteellisen mielenkiintoisesti Sigman makro rintamaan. Edellisen f3.5 non-OS-version myyntiä varmasti söi erinomaisena tunnettu Sigma EX 150/2.8 Macro, ja etenkin sen uusittu OS-versio. Nyt tämän päivitetyn 180mm myötä nämä molemmat pitkät kuvanvakaajalla varustetut makrot ovat monilta osin aika lähellä toisiaan. Uusi 180mm on ominaisuuksiltaan aika pitkälle yhtenevä 150mm makron kanssa. Molemmissa on neljän aukon vakaaja, sama f2.8 valovoima, kolme asentoinen tarkennusalueen rajoitin jne. Polttoväliero näiden välillä on kuitenkin vain 30mm ja 1.4x telejatketta käytettäessäkin polttoväliero säilyy suhteellisen maltillisena (210mm vs 252mm).

Vaikka tämä uusi 180mm tarjoaakin hieman pidemmän työskentelyetäisyyden 150mm makroon verrattuna, niin aivan 9 senttiä se ei kuitenkaan ole, vaikka lähimmästä tarkennusetäisyydestä niin voisikin äkkiä päätellä (47cm vs 38cm). Lähintä tarkennusetäisyyttä kun ei mitata objektiivin etulinssistä, vaan se on työskentelyetäisyys joka siitä mitataan! Lähin tarkennusetäisyys taidetaan mitata kennolta tms. Eli koska uusi objektiivi on 5,5cm pidempi kuin 150mm OS, niin lopulliseksi saavutetuksi työskentelyetäisyyden lisäksi objektiivin etulinssistä mitattuna jää 9cm – 5,5cm = 3,5cm. Jos uuden 180mm OS:n vastavalosuoja on vielä pidempi kuin 150mm versiossa, syö se työskentelyetäisyyttä entisestään.

Mielestäni tämä 180mm olisi pitänyt ehdottomasti julkaista 200mm polttovälillä ja tehdä selvä pesäero tuohon 150mm versioon. Tuollainen 200mm versio olisi saattanut saada omaankin rahapussiini liikettä, nyt tämän uuden tarvitsee tarjota jotain spekseistä näkymätöntä erikoisuutta että se saisi ns. sukat pyörimään jalassa myös 150mm OS omistajilla. Mielestäni bisneksen kannalta 200mm versio olisi ollut parempi, sillä se olisi saanut suuremmat määrät ihmisiä liikkeelle ja selvän pesäeron myötä 150mm OS:ään myös hintaa olisi voinut viilata selvästi ylöspäin. Nooh, kai tätäkin on joku suuressa viisaudessaan jossain miettinyt, mutta aina ei käy nämä ratkaisut kyllä omaan järkeen… Tulee olemaan kuitenkin mielenkiintoista nähdä kuinka tämä uusi 180mm kuvanvakaaja makro on hinnoiteltu!

En ole kovinkaan luottavainen siihen että pelkällä 30mm pidemmällä polttovälillä sekä hieman isommalla painolla ja koolla saadaan ihmisiä maksamaan hirmuisia välirahoja 150mm versioon verrattuna. Jos ja kun hinnat ovat suhteellisen lähellä toisiaan, niin näiden kahden välillä puntaroivan katseet saattaakin kääntyä polttoväli eron myötä enemmänkin objektiivien koko- ja painoeroon. Hieman kokoerosta jo paljastaa se, että tämän uuden kaveriksi käy 86mm suodinkierteellä olevat suotimet, kun taas 150mm makron suodinkierre on 72mm. Myös pituudessa on eroa, sillä kun 150mm makro on pituudeltaan 150mm, venyy uusi 180mm n.204mm saakka. Myös paksuudessa on eroa noin 15mm (79.6mm vs 95mm). Eihän nuo nyt hirmuisia eroja ole, mutta saa nähdä mikä ero painossa on. Tästä uudesta 180mm f2.8 OS macro Sigmasta ei painoa vielä ole julkaistu, joten painovertailun tekeminen jää hamaan tulevaisuuteen.

Mielenkiintoista on nähdä kuinka tämä uutuus alkaa myydä. Jos itse olisin puhtaalta pöydältä makroa ostamassa, niin en voi kieltää ettenkö todennäköisesti päätyisi Sigma EX 180mm f2.8 OS ostamaan mikäli hintaero ei olisi suuri. Mutta näin 150/2.8 OS makron omistavana, en todennäköisesti makroa lähde vaihtamaan, mikäli en sitten saisi suorastaan törky hyvää vaihtodiiliä. Mutta toki jos tässä uudessa AF toimii esmes 2x telejatkeella, mitä 150mm AF ei tee, niin se muuttaisin asetelman kyllä oleellisesti! Nähtäväksi jää!

Sigma EX 180/2.8 DG OS HSM APO MACRO Speksit!
– 19 linssiä 14 ryhmässä
– 9 pyöristettyä himmenninlehteä
– Suurin aukko: f2.8
– Pienin aukko: f22
– Minimi tarkennusetäisyys: 47cm
– Suurin suurennos: 1:1
– Suodinkierre: 86mm
– Mitat: 95×203.9mm
– Paino: Julkaistaan myöhemmin
– Varusteet: Jalustapanta, laukku ja vastavalosuoja + sen jatke croppikameroille

Tässä vielä hieman kuvaa tarkennusalueen rajoittimeta, MTF:istä ja linssi konstruktiosta liittyen uuteen Sigma EX 180/2.8 OS Macroon!

-Janne

8 thoughts on “Sigma APO Macro 180mm F2.8 EX DG OS HSM julkaistu!

 1. Juu tämä on mielenkiintoinen uutuus, mutta tosiaan hieman ihmetyttää miksi Sigma katsoi järkeväksi jäädä 180 milliin. 200mm makro saisi takuulla makrokuvaajat innostumaan mutta 30mm:n ero on melkein vain marginaalinen. En saanut aikaiseksi vaihtaa vanhaa 150mm makroa OS-versioon mutta jos se tulevaisuudessa tulee ajankohtaiseksi niin harkitsen kyllä ottaa tämän 180mm version kuitenkin, toki hinnasta riippuu paljon. Marginaalisesta polttovälin erosta ei halua maksaa kuin marginaalisesti enemmän. 😉

 2. Ei aiheuta toimenpiteitä tämä uutuus.Vanhoissa vakaajattomissakin valitsin 150 pidemmän sijaan.En enää muista silloista valinta perustetta,mutta ehkä silloin vaikutti kehut 150 makrosta ja 180 makron valovoima.Nyt ei tosin enään ole valovoima eroa…

 3. Käsittääkseni tuo vanhempi 180mm f3.5 ei ollut kovinkaan ihmeellinen optisesti. Kai ihan hyvä, muttei ns. loistava kuten 150mm. Tosin makro kuin makro on yleensä riittävä kuvanlaadultaan.

  Hinnan lisäksi on myös mielenkiintoista nähdä milloin tuota uutta Sigma EX 180/2.8 OS Macroa alkaa saamaan kaupasta. Mielestäni 150 millisellä OS:lle meni jonkun aikaa ennenkuin se kauppoihin asti kerkesi.

  -Janne

 4. Itselleni on muodostunut kokemuksen myötä mielikuva taas vanhimmasta 180 millisestä Sigmasta, että sen laatu vastaa jotakuinkin täsmälleen Canonin 180 millistä. Tätä tukee myös juzaphoto-sivuston testit. Itse en päässyt (vakaajattomalla) 150 millisellä Sigulla 180 millisen tasolle täydellä aukolla tai himmennettynä. Liekö kyseessä sitten defektikappale vai kuinka. Vai onko tuo 180 millinen joku huippuyksilö. Huonoon makroon en ole kyllä törmännyt kertaakaan millään valmistajalla.

  Toimitusajat jää nähtäväksi, tuon 150 os version toimitus tuntui kestävän.

  Pitää ottaa kantaa rautakeskusteluun, kun kerrankin on jotain käyttökokemuksia.

 5. Kiitos Paccio kommentista! Kommentit on aina tervetulleita!

  Itse tosiaan kommentoin vain sen mukaan millainen kuva testeistä tuosta vanhemmasta 180mm oli jäänyt, eli ilman omakohtaista kokemusta. On mukava kuulla aina käyttäjäkokemuksia!

  Tokihan aina voi olla yksilöeroja ja yksilöiden välisiä kuvanlaatu eroja syntyy varsinkin jos kuvataan AF:ää käyttäen. Onneksi nykyään pystytään kuitenkin hienosäätämään tarkennusta ja saamaan ns. kaikki irti mistä on maksettukin.

  Mutta kuten totesitkin, huonoja makroja on vaikea löytää!

  -Janne

 6. Jep olis ollut kyllä parempi se 200mm kuvakulmakin on bauttiarallaa samaa luokkaa 200mm yleensä 12 asteen luokkaa ja 180mm 13astetta joten ei mitään merkittävää eroa siinäkään, miksei muuten tosta ole ilmoitettu kuva alaa lainkaan???

 7. Kommenteissa valitellaan, kuinka ero 150mm ja 180mm välillä on niin olematon (30mm) ettei siitä ole mitään hyötyä mutta tekstissä valitellaan, kuinka olisi pitänyt tulla 200mm eikä 180mm (ero 20mm) eron ollessa kauhea.
  Miksi 30mm ero ei ole ratkaiseva mutta 20mm ero on ratkaiseva?

 8. Moi!

  Nuo vertaukset on tehty 150mm objektiivin pohjalta. Eli 180 millisen 30mm ei anna vielä syytä harkita vaihtoa vs 150mm, mutta 200 millisen 50 lisämilliä olisi ehkä voinut sen syyn antaa. Vielä kun 1.4x jatke sotketaan mukaan, niin oltaisiin päästy 150 millisen 210mm polttovälin sijaan 280mm polttoväliin 200mm objektiivin kanssa.

  -Janne

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam control / Spämmi esto * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.