Tietokoneeseen uudet sisuskalut kuvankäsittelyä silmälläpitäen!

Kesällä salama rikkoi kaverini tietokoneen keskusyksikön ja hän alkoi puhua uuden tietokoneen hankinnasta. Järjestelmäkameran ulkoiluttaja kun hänkin on, niin koneen tulisi kuvankäsittelyynkin soveltua. Aloin sen pohjalta monen monen vuoden jälkeen katsella hieman hintoja ja tietoa sen hetkisistä tietokoneen osista. Lähinnä että mikä on hyvä, mistä ei kannata maksaa ja mitä ei todellakaan kannata hankkia. Keskusyksikön hinnaksi oli kaavailtu noin 500 euroa.

Ensimmäinen valinta oli oikeastaan tehtävä siinä, että minkä prosessorin ympärille konetta lähdetään kasaamaan. Vaihtoehtoina tietenkin Intel ja AMD. Selvää oli että prosessorin tuli olla neliytiminen ja kohtuu uutta arkkitehtuuria ihan päivitettävyydenkin kannalta. Vaihtoehtoina olivat siis Intelliltä i5 ja i7 prosessorit, sekä AMD:ltä x4 phenom II:set AM3-kannalla. Kaikennäköisiä nettitestejä tuli plärättyä ja hinnankin puolesta valinta kallistui AMD:n phenom II prosessori perheeseen… olivat huomattavasti halvempia (myös emolevyjen osalta) eivätkä kuitenkaan kovinkaan paljoa hitaampia esimerkiksi Adobe photoshop kuvankäsittelyohjelmassa. Lopullinen valinta kallistui AMD Phenom II x4 810 prosessoriin, joka oli hinnaltaan oikein kilpailukykyinen ja uudella AM3 prosessori kannalla.

Emolevyinä olen lähes aina käyttänyt Asuksen tuotteita… ne ovat olleet laadukkaita, nopeita ja vakaita emolevyjä… ja ovat yleensä olleet vielä aika hyvillä ominaisuuksilla varustettuja. Emolevyn tuli olla AM3-kannalla varustettu, silmälläpitäen hieman tulevaisuuden prosessori päivityksiä. Koska ainakaan alustavasti tästä koneesta ei oltu tekemässä ns. pelikonetta, niin päädyimme AMD:n 785G-piirisarjalla olevaan emolevyyn. Tälläisestä G-mallin piirisarjan emolevystä löytyy integroitu näytönohjain joka sopii oikein passelisti kuvankäsittelyyn. Vaikka uusin CS4-photoshop osaakin käyttää jo hyväkseen näytönohjaimen grafiikkapiiriä, niin ilman suurempia todistuksia emme uskoneet tehokkaan ja kalliin näytönohjaimen tuovan niin suurta muutosta normi kuvankäsittelyyn, että panostus kannattaisi. Jos pelit alkaa enemmissä määrin maistua ja 3d-suorituskyky nousee pääosaan, niin uusi näytönohjain on helppo lisätä sitten jälkikäteen. Nykyisissä integroiduissa näytänohjaimissa 2d-kuvanlaatu on samalla täysin samalla tasolla erillisten näytönohjaimien kanssa, joten sitäkään ei tarvinnut murehtia. Näiden myötä emolevyksi valikoitui Asus M4A785TD-V Evo, joka on hintaansa nähden (alle 90 euroa) todella rautainen paketti, kaikkine HDMI-lähtöineen jne…

Muistiksi valkkasimme DDR3 1333Mhz muistia kaksi 2gb kampaa, eli yhteensä neljä gigatavua. Kuvankäsittelyssä muisti on aina tervetullutta, mutta päätimme vielä jäädä neljään gigatavuun, koska koneen käyttöjärjestelmänäkin tuli alkuun toimimaan 32bit Windows XP, joka ei osaa yli neljää gigaa muistia edes käyttää. Näiden lisäksi koneeseen tietysti tuli uusi kotelo, dvd-asema, kovalevy jne jne pikku tilpehöörit. Virtalähteeksi koneeseen tuli itseni jo aiemmin hyväksi toteama ja muropaketissakin kehuttu Corsairin 400 wattinen. Kaikenkaikkiaan koneen hinnaksi tuli jotakuinkin jonkun euron yli 500 euroa. Eli budjetissa kuitenkin pysyttiin!

Kun sain koneeseen ohjelmat sisään ja pääsin hieman testailemaan kuvankäsittelyohjelmien toimivuutta, niin ällistyin täysin eroa sen hetkiseen omaan koneeseeni (Pentium 4 3.4ghz, 2gb ddr2 jne). Tottakai tiesin että eroa on, koska oma koneeni oli iäisyyden vanha, mutta että noinkin paljon! Päätin ajaa digicameranetistä löytyvän radial blur testin (linkki alla) kaverini uudella koneella. Omalla sen hetkisellä antiikkisella koneella, jolla olin kuvankäsittelyni hoitanut siihen saakka enemmillä tai vähemmillä tuskastumisilla, kyseiseen testiin meni aikaa 1 minuutti ja 21 sekuntia. Olin pudota penkiltä kun kaverin kone pyyhkäisi kyseisen testin läpi 14 sekunnissa! Ero Adobe Lightroomin käytössäkin aivan huima! Säätö namiskat liikkuivat niin maar jouheasti, tasomaskien teko oli naurettavan helppoa ja kursori ei jäänyt hetkeksi ”päälle” kun hiiren napin vapautti. Noin pienellä rahalla niin älytön ero!

Aivan väkisin mieleen hiipi ajatus omankin tietokoneen päivityksestä. Enhän tarvitsisi oikeastaan kun uuden prosessorin, emolevyn ja muistit. Ja näiden lisäksi tietysti jokunen vanha kovalevy (ide-liitännällä) jäisi ylimääräiseksi ja DVD-asema pitäisi vaihtaa uudemmalla SATA-liitännällä olevaksi. Päätin hieman tehdä tutkimusta ja ostin astetta järeämmät palikat. Prosessoriksi valikoitui AMD Phenom II x4 965BE. Emolevyksi olisin ottanut saman kuin kaverillani, mutta saatavuus ongelmien takia päädyin jonkun verran kalliimpaan ja ”nopeammalla” AMD:n 790GX-piirisarjalla varustettuun Asus M4A78T-E emolevyyn, joka on myös uudemmalla AM3 prosessorikannalla. Muistia päätin pistää samalla kaikki muistipaikat täyteen, eli neljä kahden gigatavun DDR3 1333Mhz muistikampaa… eli yhteensä 8 gigatavua. Pointtina oli, että halusin nähdä kuinka paljon lisää tehoa saavutetaan noilla kalliimmilla palikoilla. Samaan syssyyn tuli vielä ostettua uusi kovalevykin… sama kun kaverinkin koneeseeen, eli Samsungin yhden teratavun F1 spinpoint kovalevy, jota netissä on kehuttu (joissain pienemmissä ollut jotain ongelmia tosin), ja joka oli hinnaltaan, välimuistiltaan ja nopeudeltaankin oikein mainio.

Joku euro koneeseen meni, mutta prosessori oli yllättävän halpa, vaikka kyseinen prosessori oli kyseisellä hetkellä AMD:n tehokkain tarjolla oleva, niin se ei maksanut kuin 180 euroa… verrokkina että Intellin suosittu i7 920 (halvimpia i7:ja) prosessori oli sillä hetkellä 270 euroa. Vihdoin ja viimein kone kasaan ja testaamaan… oikein lupaavalta vaikutti! Sitten oli vuorossa tuo aiemmin mainittu photoshopissa suoritettava Radial blur-testi. Samat asetukset koneeseen kun kaverin koneessakin oli ja 9 sekuntia myöhemmin testi oli suoritettu onnistuneesti läpi. Eli kalliimmilla osilla saatiin noin viiden sekunnin hyöty… ei kovin ihmeellinen. Käytännössä aivan mitätön ero, jos verrataan siihen kuinka paljon nämä molemmat uudet koneet parantivat testin tulosta verrattuna tuohon aikaisempaan antiikin aikaiseen tietokoneeseeni. Käytännössä lähes mikä tahansa uudempi neliytiminen prosessori, on merkittävästi noita vanhempia prosessoreja nopeempi kuvankäsittelyohjelmissa, kunhan vain ohjelmat tukevat useampia suorittimia. CS4 photoshop osaa myös käyttää hyväkseen noiden integroitujen näytönohjaimien prosessoreja… Silmään ei ole kuitenkaan osunut mistään minkäänlaista testiä miten eri näytönohjaimet käyttöä nopeuttavat.

Uudella koneella kuvankäsittely on kyllä yhtä juhlaa! Softat toimii niin paljon nopeammin kuin ennen! Suosittelen! Pienellä rahalla, paljon hyötyä! Koskaan kuvankäsittely ei ole ollut mitään pakkopullaa, mutta nyt sitä tekee jopa ihan huvikseen!

Linkki tuohon radial blur testiin ja tuloksiin eri koneilla -> LINK

-Janne

6 thoughts on “Tietokoneeseen uudet sisuskalut kuvankäsittelyä silmälläpitäen!

 1. Hei, mukavaa lukea samaa mitä olen suunnitellut kuukauden päivät joululomaksi. Itse otin lähestymistavaksi Photoshop-nopeuden lisäksi vielä energiansäästön eli vähemmän kuluttavat prossun, alemmalla jännitteellä toimivat muistit ja ssd-kiintolevyt.

 2. Moi!

  Itse en hirmuisesti tuohon energiansäästöön kiinnittänyt huomiota, ehkä olisi kuitenkin pitänyt… on tämä laatikko siihen tahtiin päällä. AMD:hän julkaisi tuosta 965BE:stä juuri uuden C3 steppingin, joka on 125W tämän vanhan 140W sijaan.

  -> http://plaza.fi/muropaketti/uusi-artikkeli-amd-phenom-iin-uusi-c3-stepping

  SSD-kovalevy olisi kyllä ihan vekkuli käyttiskovonakin. Nooh… kuvan hinnat isommissa laskee niin täytyy sitten katsella uudestaan.

  -Janne

 3. Mielenkiintoista. Kokeilitteko testiä myös niin, että virusskanneri oli poissa päältä? Ehkä se tärkein osa tuosta kuvankäsittelykeskustelusta ja konepaketista puuttui. Mikä näyttö on kysymyksessä? Kunnollinen ja kalibroitu näyttö on kaikista tärkein lopputuloksen kannalta. Harvoin noita gaussian bluureja tarttee normaalissa kuvankäsittelyssä, lähinnä kikkailussa. Tuplaydinprossulla pärjää aivan mainiosti kuvankäsittelyssä. Videon muokkauksessa ei taida sitten prossuteho riittää missään koneessa. Neliydinprossu on silloin ehdoton minimi.
  Itse siirryin n. 20 vuoden wintoosakauden jälkeen syyskuussa Mac-kantaan ja täytyy sanoa, että olen enemmän, kuin tyytyväinen. Eipä ole tullut winwodsia ikävä. Velipojan kanssa vertailtiin viikonloppuna hänen poikansa synttärilahjaksi saamaansa HP:n läppäriä, jossa win7. No siinähän se tökki heti aluksi, niin kuin windows kuunaan. Koneen herääminen lepotilasta kantta nostamalla kesti ikuisuuden, verrattuna omaan MacBook Prohon verrattuna. Samoin win7:ssa hd-traileleita katsottaessa huulisynkka ei toiminut. Kyseessä olivat siis vastaavan tehoiset koneet. Sitä vaan ajattelin, että jos näyttökin menis uusille, niin todella hyvä ratkaisu kuvankäsittelyyn olisi iMac 21.5″ kone. Se on 3 GHz tuplaytimellä, 500G 7200 kovolla, 4G muistilla, led-taustavaistulla näytöllä, jossa IPS-paneeli. Toki 4-ydin on vääntävämpi, mutta photoshoppailuun riittää täysin. Pääsee kertaheitolla windows ongelmista eroon. No ohjelmavaihtoa joutuu tekemää photarin suhteen. Eikä tarvitse sitten kärsiä joka toinen päivä win-päivityksistä, kovalevyn eheytyksistä, virus ja haittaohjelmien siivoamisesta yms. Kone on samalla täysin äänetön ja piuhat loistaa possaolollaan.

 4. >Kokeilitteko testiä myös niin, että virusskanneri oli poissa päältä?

  -Virussoftia ei ollut vielä asennettuna. Palomuurikin on rautapohjainen.

  >Ehkä se tärkein osa tuosta kuvankäsittelykeskustelusta ja konepaketista puuttui. Mikä näyttö on kysymyksessä? Kunnollinen ja kalibroitu näyttö on kaikista tärkein lopputuloksen kannalta.

  -Kaverilla sekä itselläni oli jo näyttö valmiina. Itseltäni löyty 26″ NEC 2690wuxi IPS-paneelilla, joka on ominaisuuksiltaan Eizon coloredgejä vastaava… eli rautatason kalibroinnit jne.

  >arvoin noita gaussian bluureja tarttee normaalissa kuvankäsittelyssä, lähinnä kikkailussa.

  -Sillä vähän kirjoitinkin että lähes kaikilla nykyaikaisilla useamman ytimen prossuilla pärjää. Tuo blurri testi on tosiaankin sen verran vaativa väännöltään, että tuollaisia tarvitsee normi kuvankäsittelyssä todella harvoin, jos ollenkaan. Vähän ehkä kuitenkin huonosti sanottu, koska mikä kenellekkin on ”normi” kuvankäsittelyä.

  Itsekkin mietin mäkkiin siirtymistä, mutta kyllä hinta vaikutti. Nyt selvittiin jollain hassulla satasella… Mäkkiin meno oisi maksanut tonneja. Vanhana XP käyttäjänä Windows 7 on tuntunut tosi kivalta… Vistasta taas en tykännyt yhtään.

  -Janne

 5. Tunnettu ilmiö, että uudella koneella homma pelittää aina hyvin, nopeutta tuntuu riittävän. Kumma kyllä ei aikaakaan, kun vauhti hiipuu, kun koneeseen alkaa kertyä kaikkea ”tietoa” ja vähemmän tärkeätä ”moskaa”. No tottapuhuen kyllä uudet koneet aina vanhoja nopeampia ovat.

 6. Käynnistyshän aikaa myöden hidastuu kun kaikkea kertyy. Esmes rekisteriä kannattaa puhdistaa silloin tällöin siihen tarkoitetuilla softilla.

  Nooh.. tästä nykynopeudesta voi vaikka vähän tinkiä… silti ollaan paljon edellä tuota vanhaa pentium 4 kokoonpanoa =)

  -Janne

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam control / Spämmi esto * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.