Uutuus Zeissiltä! Distagon T* 3,5/18

Jokunen päivä sitten dpreviewin foorumilla joku käyttäjä kertoi saaneensa tiedusteluunsa vastauksen Zeissiltä, että paljon kysytty 25 millistä laajempi objektiivi olisi tulollaan… ja tänäänhän se sitten tulla putkahti pihalle! Uutta 18/3.5 Distagonia saa Zeissin kotisivujen mukaan Nikoniin (ZF) ja Pentaxiin (ZK). Kyseessähän on muidenkin ZF Zeissien tapaan manuaalitarkenteinen objektiivi! Mielenkiintoista nähdä miten uusi Distagon suoriutuu, koska Zeiss on tunnetusti osannut tehdä laajakulmat viimeisen päälle… josta hyvänä esimerkkinä 21mm millinen f2.8 Distagon, jota maailman terävimmäksi laajakulmaksi ”haukutaan”.

Hieman uutukaisen speksejä:

 • Polttoväli 18mm.
 • Aukot f3.5->f22, puolen aukon välein.
 • Lähin tarkennus etäisyys 0,3 metriä.
 • Linssi elementtejä 13, 11 ryhmässä.
 • Suodinkierre 82mm.
 • Paino 470 grammaa.

Tässäpä vielä linkki Zeissin sivuille uutukaiseen Distagoniin -> Linkki

-Janne

8 thoughts on “Uutuus Zeissiltä! Distagon T* 3,5/18

 1. Mietityttää, miten käytännöllinen manuaalitarkenteinen laajakulma oikein on. En usko, että tuo kovin hyvin sopii ainakaan nopeisiin tilanteisiin. Tai siis oikeastaanhan tämä ihmettely johtuu siitä, että mä en osaa tarkentaa hyvin kuin automaatilla.

 2. No jaa, laajakulmat on periaatteissa ainoita optiikoita missä ei tarvita autofokusta minun mielestäni 😀 Niinno, makrot on toinen ryhmä. Laajiksessa on niin hyvä syväterävyysalue, että jopa sinne päin -tarkennus usein riittää. Teleitten kanssa sitten AF on syytä olla nopea ja hyvä.

  On kyllä todella mielenkiintoinen tämä uutukainen, voisi jopa harkita tuollaisen himoitsemista, mikäli se vain piirtää hyvin eikä tuota CA:ta.

 3. Ranen kanssa samoilla linjoilla! Tälläisillä laajiksilla harvoin kuvataan äksöniä, joten manuaalitarkennuksella kerkeää ihan passelisti! Alustavia hintoja on näkynyt siellä vähän päältä tonnissa… eli kyllä pistää jo miettimään sitten AF-S 14-24:sta jonka hinta on tullut sinne vajaaseen 1600 dollariin…

 4. Zeiss 18mm f3.5 ja 50mm f1.4 olisivat todella upea yhdistelmä FX-formaatissa. Manuaalinen tarkennus ei haittaa, jos rungossa on iso ja kirkas etsin. Laajakulmassa valovoima tuppaa olemaan toissijainen kriteeri, sillä 18mm polttovälillä on turha unelmoida kapeasta syvyysterävyydestä oli valovoima mitä hyvänsä.

  Typerä kysymys tähän väliin: Toimivatko nämä Zeissit manuaalitarkennusta lukuunottamatta samalla tavoin kuin Nikonin objektiivit? Toisin sanoen tarkennettaessa on aina käytössä suurin mahdollinen aukko ja runko himmentää painettaessa laukaisinta?

 5. Photozone kirjoitteleepi aiheesta näin…

  ”By today´s standards the Zeiss ZF 50mm f/1.4 is a bit of weirdo – it is a brand new lens yet it doesn´t feature AF nor an electronically controlled aperture. Reads: the lens has an automatic aperture but you have to stop down via the aperture ring on the lens (1/2 stop steps) which means that it is not compatible to the consumer-grade Nikon DSLRs a la D40 or D70. However, it works just fine e.g. in aperture-priority mode on the D200.”

  Eli eli… Voisko tuo automatic aperture kieliä siitä että himmennys tapahtuu laukaisun yhteydessä kuten uudemmissakin objektiiveissä?

 6. Photozonen tekstistä saa sellaisen käsityksen, että aukon säätäminen ei onnistu valintakiekon avulla, vaan se pitää tehdä manuaalisesti objektiivin himmentimen avulla. Muuten objektiivi vaikuttaisi toimivan kuten normaalisti.

  Pakkohan sen näin on muuten oltava, sillä eihän kukaan voi tarkentaa, jos aukko on vaikkapa arvossa f16. Eihän etsimestä näkisi juuri mitään.

 7. Mielestäni tuossa yksinkertaisesti tarkoitetaan sitä, että aukko säädetään objektiivin aukkorengasta kääntämällä -ei valintakiekolla kuten (nykyään) normaalisti. Jos teillä on D-laseja, niin heittäkääs sieltä se aukkolukitus pois ja kamerasta valintakiekko pois käytöstä, niin voitte demota tuota Zeissin tekniikkaa. Kyllä niissä täydellä aukolla tähystellään, eli himmennys on automaattinen, ei ne sentään mitään 50-lukua ole 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam control / Spämmi esto * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.