Yhteenveto luontokuvausvuodesta 2011!

Niin ne vaan vuodet vierähtää! Vuosi 2011 oli kotisivujen päivittämisen kannalta aika hiljainen, suorastaan LIIAN hiljainen. En vaan löytänyt aikaa lisätä kuvia kotisivuille, ja eikä sitä aina oikein löytänyt kuvaamiseenkaan. Kotisivujen verkkainen päivitystahti näkyi myös statistiikoissa, ja edelliseen vuoteen verrattuna kasvua tapahtui varsin vähän. Pari rakenteellista muutosta kotisivuilla kuitenkin siivitti sivulatauksien määrän kasvuun vaikkei asiasisältö sivuilla juuri kasvanutkaan. Mutta ilman enempiä turinoita katsotaas tässä alussa taas perinteisesti mihin päädyttiin.

Statit vuodelta 2010:
-Kävijöitä: 162 171 kpl (444 päivässä)
-Sivulatauksia: 591 856 kpl (1622 päivässä)

Statit vuodelta 2011:
-Kävijöitä: 171 724 kpl (470 päivässä)
-Sivulatauksia: 781 566 kpl (2141 päivässä)

Eli hieman kasvua kuitenkin tuli. Kävijämäärä kasvoi noin 6% ja sivulataukset noin 32%. Jos tällä päivitysmäärällä päästiin tuohon, niin voidaan kuvitella ns.vakioliikennemäärän kasvaneen, ja ehkä reippaammalla päivitystahdilla päästäisiin jälleen hieman suurempiin kasvulukemiin. Niihin tähdätään vuonna 2012! Toki 32% on tästä nykyisestä sivulatausmäärästä enemmän kuin mitä se on vuoden 2010 sivulatausmäärästä, joten aikaa myöten prosentit laskee joka tapauksessa. Mutta pikku hiljaa se miljoona sivulatausta sieltä häämöttää. Tarkempiin kotisivu statistiikkoihin voit tutustua info/statistiikka sivultani joka löytyy täältä -> LINKKI

Mutta mitäs sitä tuli tehtyä luontokuvauksen saralla? Tammikuu oikeastaan alkoi valkoselkätikka yritelmällä. Tuttavani sijoitti vanhan valkoselkätikka haviksen perusteella läskin, ja yllätys yllätys tikka siihen ilmestyi kuin ilmestyikin! Jonkun kerran kuvausta yritettiin ja jokunen kuvakin syntyi, joskaan ei ehkä mitään esille pantavaa. Yhtäkkiä tikka hävisi ruokinnalta, eli todennäköisesti alkoi karttamaan paikkaa rengastuksen myötä. Myös jotain revontuli ja tähtitaivas yritelmiä tuli koitettua alkuvuodesta kelien salliessa, ja yksi ihan mieluinen revontulitähtitaivas syntyikin! Maaliskuussa kävin pitämässä Suomen luonnonvalokuvaajien talvipäivillä esitelmän sudenkorentokuvauksesta ja kieltämättä hieman jännitti, mutta kokemuksen myötä homma helpottuu. =)

Pikkuhiljaa huhtikuu lähestyi ja kun metsonsoidin oli kuumottanut jo lähes vuoden vaihteesta lähtien niskaan, niin sinnehän sitten suunnattiin jo hieman ennen huhtikuun puoliväliä. Vuosi 2010 oli mennyt metsokuvausten suhteen aikas surkeasti ja taisipa olla niin ettei kuvan kuvaa ollut Suomen metsoista syntynyt. Työmotivaatio oli kova ja töitä tehtiinkin, etsittiin uusia paikkoja ja keskityttiin myös vanhoihin potenttiaalisiin paikkoihin. Lopulta työ alkoi palkita uurastajaa ja sopiva paikka löyty! Lopulta sain kuin sainkin mieluisia metsokuvia! Ja nyt odotukset vuoden 2012 metsonsoitimelle ovat todella korkealla! Tarinoihini ja kuviini vuoden 2011 metsonsoitimelta voit tutustua täällä -> Metsopäiväkirja 2011.

Metsonsoitimen jälkeen meikäläinen siirtyikin parin vuoden tauon jälkeen todella lyhyellä varoitusajalla takaisin normaali arkeen ja työntekoon. Muut tehtävät hommat työnteon päälle, niin kummasti alkoi aika käymään kesällä vähiin. Muistikortille kuitenkin tallentui niin pohjantikkaa, valkohäntäkaurista, pöllöjä kuin sudenkorentojakin. Sudenkorentojen kuvaaminen jäi kesällä todella vähälle, joka ei ollut kyllä ihan suunnitelmissa. Muita kesän tapahtumia olivat lähialueelta löytynyt uusi lapinpöllöreviiri ja yksi ruuanpuutteesta kärsivä huuhkajan poikanen, joka tuttavien kanssa elvytettiin suikalelihalla ja pyydystetyillä hiirillä takaisin elävien kirjoihin. Kesän aikana pääsin myös ensimmäistä kertaa seuraamaan ja dokumentoimaan kulotusta kun tuttavani kulotti pari hehtaaria metsänpohjaa, kiitokset vinkistä! Tänä kesänä sain kuvattua myös ensimmäiset salamakuvani! Nämä salamakuvani ovatkin jo näytillä kotisivujeni galleria osiossa -> Ukkos- ja salamakuva galleria.

Osa kesän aikana syntyneistä kuvista syntyi omilla laitteilla, ja osa testissä olleilla. Kiitokset lainavehkeistä kuuluu FOKA Oy:lle, mutta yhtälailla kiitokset kuuluvat myös Mikolle ja Teemulle joiden Canon-runkoja sain FOKA:n lainaamien Sigman objektiivien kaveriksi lainata. Näistä lainassa olleista objektiiveistä vasta Sigma EX 120-300/2.8 OS artikkeli on julkaistu, mutta nyt joulun ja uuden vuoden aikana taistelin kasaan myös artikkelin Sigma EX 150/2.8 OS objektiivista, ja se julkaistaankin aivan näinä päivinä! Moni varmaan näin talven aikana miettii ensi kesän objektiivikuvioita ja toivottavasti katsaukseni tähän uuteen OS makroon helpottaa päätöksen tekoa.

Loppuvuosi olikin luontokuvauksen osalta suhteellisen hiljaista, joten suurimmat kuvamäärät tänä vuonna syntyivät asiakaskuvauksista jotka eivät luontokuvaukseen liittyneet. Toki syksyllä 2011 pidimme yhteisnäyttelyn ja luontokuva illan Hannu Hyvösen kanssa Toivakan kirjastossa, ja se saavuttikin ihan kivasti katsojia ja poiki jopa jonkun lehtijutunkin paikallislehtiin, vaikka aikapulan takia tiedotus näyttelystä jäi aivan retuperälle.

En voi sanoa että luontoKUVAUS vuosi 2011 olisi ollut älyttömän onnistunut, mutta joitain kuvia kuitenkin syntyi… toivottavasti ne ovat laadullisesti riittäviä. Mutta vaikkei kuvia roppakaupalla syntynytkään, niin jälleen sain kokea upeita kokemuksia, jotka säilyvät muistoissani varmastikin hautaani saakka. Oli upeaa vihdoin tavata ensimmäistä kertaa huuhkajapesua, antaa oma panoksensa huuhkajan pojan elämän jatkumiselle ja nähdä avun auttavan ja poikasen kasvavan. Toki on hienoa myös aina löytää uusi asuttu risupesä ja sen asukit jne. Näiden kokemusten rinnalla silloin tällöin saavutettu kilpailumenestys jää aika laimeaksi, eikä tarvitse miettiä minkä takia tätä harrastusta tekee. Niin kunniamaininta Wildlife photographer of the year 2011 kuin Nordic nature photo contest 2011 kilpailuissa ovat toki hienoja asioita, mutta eivät ne ainakaan itselläni toimi ns. moottorina, vaan kyllä ne ovat ne hienot hetket ja kokemukset mitkä luontoon ajaa ja houkuttaa… kuvat tulevat sitten siinä sivussa… jos tulevat.

Uskon että tällä mentaliteetillä on hyvä jatkaa vuoteen 2012:stakin, uskon sen tuovan jälleen uusia hienoja kokemuksia, ja ehkä joskus jonkun kuvankin. Jonkinlaisena uuden vuoden lupauksena voisin luvata koittaa pysyä paremmin aikataulussa ettei ihmisten tarvitsisi katsella vuoden vanhojen kuvien lisäystä kotisivuilleni.

Hyvää luontokuvaus vuotta 2012 toivottaen, ja ystäviä ja yhteistyökumppaneita edellisvuodesta kiittäen!
-Janne

4 thoughts on “Yhteenveto luontokuvausvuodesta 2011!

 1. Itse olen pitkään harkinnut osallistumista eri kilpailuihin ihan vain mielenkiinnon vuoksi. Yksi asia vain ihmetyttää: Voiko samalla kuvalla osallistua useaan kilpailuun? Luin nopeasti esimerkiksi European Wildlife Photographer of the Year (GDT) kilpailun tulokset enkä löytänyt selkeää mainintaa siitä voiko kuvan lähettää myös muihin kilpailuihin.

  Rehellisesti sanottuna minulla ei ole kuin muutama kuva, joita voisin edes harkita, mutta ainakin oppisin tuon prosessin kilpailuihin liittyen. Deadlinet ovat lähes kaikissa kilpailuissa tammi-helmikuussa.

 2. Moi!

  Jos ei veikkaa, ei voi voittaa. Eli rohkeasti vaan kuvia liikenteeseen! Samaa kuvaa voi käyttää eri kilpailuissa mikäli sitä ei minkään niiden kilpailujen säännöissä ole kielletty.

  Esmes kotimaisen VLK:n säännöt sanovat näin.

  ¤ Kuvat tai niiden samassa kuvaustilanteessa syntyneet rinnakkaisruudut eivät saa olla aikaisemmin muissa kilpailuissa palkittuina julkaistuja lukuun ottamatta kerhojen/yhteisöjen pienimuotoisia sisäisiä kilpailuja.
  ¤ Kilpailukuvilla ja rinnakkaisruuduilla ei saa samanaikaisesti osallistua muihin suomalaisiin kilpailuihin, joiden tulokset julkistetaan yleisölle ennen 31.10.2012 , eikä sellaisiin ulkomaisiin/kansainvälisiin kilpailuihin, joiden tulokset julkistetaan yleisölle ennen 30.6.2012

  -Janne

 3. Eli joitakin rajoituksia on selkeästi olemassa. Pitääkin lukea noiden kaikkien kilpailujen säännöt läpi erittäin tarkkaan. Noiden päivämäärien kohdalla pitää olla tarkkana, että ei tule ongelmia mahdollisen voiton tai kunniamaininnan osuessa kohdalle. Kiitokset tiedosta.

 4. Osallistuin lopulta Suomen luontokuvakilpailuun. Veolia, GDT ja Nordic olivat erittäin kiinnostavia, mutta minulla ei ollut juuri kilpailuun sopivia kuvia ja kilpailuihin oli osallistumismaksu, joten päätin jättää ne seuraavaan vuoteen. Suomen luontokuvakilpailu oli meikäläiselle ilmainen, koska olen järjestön jäsen.

  Kuluvalla kaudella pitää yrittää napata kuvia, jotka sopisivat sisällön puolesta kilpailuihin. Perinteiset pönöt eivät kilpailuissa ikinä menesty. Ehkäpä seuraavana vuonna voisi sitten osallistua vaikka kaikkiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam control / Spämmi esto * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.