Etusivu Galleria Artikkelit Blogi Info Vieraskirja Linkit
 
Nikon Lens Scope Converter G-objektiiveille
Objektiivista kaukoputki!

Artikkeli päivitetty 29.03.2009
HUOM! Jos pilaat näiden "ohjeiden" perusteella oman lens scope convertterisi, en ota vastuuta tapahtumista. Teet muutokset omaan LSC:si omalla vastuulla! Jos tunnet epävarmuutta kyseiseen modifiointiin niin jätä tekemättä!

Mikä ihmeen Nikon Lens Scope Converter (LSC)?
Lyhyesti - Objektiivin perään telejatkeen tavoin kiinnitettävä vekotin, josta löytyy 10mm polttovälillä oleva kääntävä okulaari. Eli tämmöisellä vekottimella Nikoniin käypäisestä objektiivista saadaan tehtyä kaukoputki! Nikon Lens Scope Convertereiden valmistus on lopetettu ja hinnat ovat nousseet pilviin verrattuna alkuperäisiin myyntihintoihin. Hintojen nousun takia jotkut ovatkin innostuneet rakentelemaan omia versioitaan objektiivin suojatulpista ja kääntävistä okulaareista. Itsellänikin oli ensin tuo DIY-ratkaisu ensimmäisenä vaihtoehtona, mutta kun tarpeiden toimitusajat oli tyyliin neljä viikkoa kotimaassa ja kun silmiin osui suht edukas alkuperäinen Lens Scope converter niin...


Klik isommaksi! - Lowepro 1M & Nikon LSC
Historiaa!
Kyseinen objektiivista kaukoputkeksi muunnin on sellaiselta aikakaudelta, jolloin Nikonin objektiiveissa oli vielä aukkorengas jolla objektiivin himmennintä pystyi kameran automatiikan lisäksi säätämään. Koska uusissa Nikon G-objektiiveissä ei ole aukkorengasta ja himmenninaukko on pienimmillään kun objektiivi ei ole rungossa kiinni, joudutaan LSC:tä hieman modifioimaan jotta objektiivistä saadaan himmenninaukko auki. Onneksi Nikonin objektiiveissä himmentimen säätö tapahtuu edelleen manuaalisesti, jos himmeninaukon säätö olisi sähköinen, tätä artikkelia ei olisi todennäköisesti koskaan kirjoitettu... Mutta tarvittavasta modifioinnista enemmän artikkelin seuraavilla sivuilla!

Tekniikkaa!
Vielä hieman lisää tietoa kyseisestä kapistuksesta! Kaukoputkien suurennoskerroin määräytyy itse kaukoputken polttovälin ja okulaarin polttovälin suhteesta... ja samanlailla se toimii objektiivinkin kanssa. Eli objektiivin polttoväli jaettuna okulaarin polttovälillä on suurennoskerroin... Eli 300mm objektiivillä ja Nikon Lens Scope Converterilla lasku menee näin... 300mm / 10mm = 30... Eli käytettäessä Lens Scope converteria 300mm objektiivin kanssa saavutetaan suurennokseksi 30x. Vastaavasti 70-200mm objektiivilla käytössä on 7-20x kaukoputki.
Takaisin: Artikkelit Lue/Kirjoita Kommentteja Sivu 2: Modifiointi!