Nikon Lens Scope Converter – G objektiivista kaukoputki!

Nikon Lens Scope Converter, eli vekotin jolla kameran objektiivista saa tehtyä kaukoputken!

Kaukoputken ostaminen pyörinyt monesti mielessä, mutta sitten törmäsin Nikonin joskus muinoin valmistamaan ei-G-objektiiveille tarkoitettuun Nikon Lens Scope Converteriin (LSC)… yllätys yllätys, kiinnostus heräsi heti. Päälimmäisenä mielessä pyöri että kaukoputki kulkisi noin parinsadan gramman painon lisäyksellä aina kamerarepussa mukana! Ensin katselin hintoja, ja kun hinnat olivat siellä 200-400 euron kantturoissa, niin päätin alkaa kehittelemään omaa samanlaista.

Tilasin Dealextremestä loittosarjan (10 euroa) kyseisen DIY kapistuksen rungoksi ja sitten aloin katsella kääntäviä okulaareja… sellainenhan löytyi villenkellosta sopuhintaan (jotain 40e), mutta toimitusaika oli neljä viikkoa… törmäsin kuitenkin Saksalaisessa nettikaupassa käytettyyn sopuhintaiseen Nikonin omaan LSC:hen, joten se lähti tilaukseen ja DIY projekti unohtui sen siliän tien.

Tiedostin ennen tilaustani että kyseinen lens scope converter on tehty objektiiveille jossa on oma aukkorengas, eli G-objektiiveillä objektiivin himmenninaukko olisi pienimmässä asennossaan, eikä käyttö onnistuisi. Mutta kyseisen kapistuksen modifiointi G-objektiiveille ei olisi vaikeaa… Eikä se ollutkaan! Pienen artikkelin aiheesta olen nyt kirjoitellut ja artikkeli sisältää itse modifiointi jutun lisäksi hieman kommentteja laitteen toiminnasta ja jopa kuviakin… =)

Artikkeli löytyypi täältä -> Nikon Lens Scope converter – G objektiivista kaukoputki

-Janne

22 thoughts on “Nikon Lens Scope Converter – G objektiivista kaukoputki!

 1. Innokkaille tiedoksi.Ko. härpäke ei käyttökelpoisuudessaan ole ollenkaan oikean kaukoputken veroinen.Lähinnä on kyse ”hätävarasta” Siis vain satunnaiseen käyttöön. Katselumukavuus on surkea.

 2. Itselläni ei ole hirmuisesti käyttökokemuksia ”oikeista” lintuspudeista, joten en pysty kuvanlaatua tms vertailemaan, mutta voisin kallistua Pertin kannalle. Oikea kaukoputki on varmaan mukavempi katsoa, muttei missään nimessä mukavempi kantaa mukana kameran ohella =)

  Eli kuten Pertti tuumasikin, hätävaraksi kamerareppuun niihin tilanteisiin kun kaukoputkea tarvittaisiin…

  -Janne

 3. Kiintoksia Janne tuhannesti mielenkiintoisesta & hyödyllisestä modifiointi ohjeesta ! Itse olen miettinyt tekeväni jotain samaintapaista LSC:lle, mutta en ole vielä jaksanut ryhtyä puuhaan…Ohjeesi madalsi kynnystä kummasti, ja taidanpa tässä lähiaikoina ryhtyä urakkaan ;-D

 4. Ollos hyvä vaan! Kiva kun ”ohjeesta” on jollekkin hyötyä! Ei muutakun näpsäytät oman LSC:si G-yhteensopivaksi… Ei oo paha homma, eikä siinä montaa minuuttia mene!

  -Janne

 5. Janne, kiitos hyvästä linkkivinkistä! LSC:tä en sieltä löytänyt (vielä), mutta yksi asiallinen mesta lisää tehdä löytöjä .-)
  –Juha

 6. Kiitos artikkelista, onko Sigma 150mm + LSC:stä esimerkkikuvia missään, miten laatu? Pitikö tuo modifikaatio tehdä myös Sigman putkea varten?

 7. Moi Saapas!

  Artikkelin vitos sivulla oli kuvia Sigman 150mm makrossa yhdessä tuon lens scope converterin kanssa. Ja juu, kyllä Nikon mount Sigman 150mm kanssa myös vaaditaan tuo sama ”kikkailu”, koska aukkoahan tuossa vaihdetaan samaan tyyliin kuin Nikonin omisssa laseissa.

  Ainoat jonka kanssa tätä modifikaatiota ei tarvitse tehdä, on objektiivit joista löytyy aukkorengas.

  Kuvanlaatu on ihan hyvä tuon Sigman kanssa ja tarkentuu tosi lähelle =)
  En ole koskaan ”oikeaan” kaukoputkeen verrannut, mutta hyvin tuolla on tultu toimeen!

  -Janne

 8. Hyvä että artikkelille on käyttöä.

  Kovasti on noiden LSC:eiden hinnat alkanut nousta Suomessa. Ei ole enää näkynyt niitä 50-100 euron myynti-ilmoituksia, mitä löysin useamman silloin joskus kun noita katselin. Harmi ettei osunut itselle moista ”tarjousta” silloin kohdalle =)

  -Janne

 9. Tuolle omalle hankinnalleni tulee hinnaksi postikuluineen pyöreät 150 € vähän riippuen siitä millä punnan kurssilla laskee. Saatavuus ja kysyntätilanne huomioonottaen hinta on vielä mielestäni järjellinen. Odottelen nyt, että saan sen sovittimen, niin pääsen sitten kierretappitöihin. Löysin 3 mm kierretapin pakistani. Sitä ajattelin tarjota kylkeen. Kunhan työ on tehty, niin laitan kommenttini kokemuksista. t. jukka

 10. Kiitos infosta.

  ”Kuvanlaatu on ihan hyvä tuon Sigman kanssa”

  Eli onko ”ihan ok” julkaisulaatua tai edes lähelle?
  Kutkuttaisi kyllä kokeilla 🙂

 11. En ihan ymmärrä mitä haet ”julkaisulaadulla”. Eihän tämän kanssa ns. kuvia kameralla oteta, vaan tämän kapineen kanssa kamera heitetään reppuun. Sillä tällä vekottimella objektiivista saadaan kaukoputki.

  Kuvanlaatu on ihan kiva, mutta kapea st-alue tuottaa joskus murhetta. Tosin tämähän on alunperin tehty objektiiveihin jossa on aukkorengas.

  -Janne

 12. Lukaisinpa artikkelin vähän hätäisesti 🙂
  Onkohan tuota kuitenkaan mahdollista sovittaa millään adapterilla kameran runkoon kiinni? Onhan noita kaikenlaisia reverse macro jne. virityksiä olemassa, joten onko mitään varsinaisia optisia esteitä sovittaa tuota eye peace:a runkoon ?

 13. En tiedä kyllä tuosta. Mielestäni fiksumpi ratkaisu voisi olla kääntörenkaalla laittaa joku vanha halpa objektiivi runkoon väärinpäin. Säästää rahaa, ja todennäköisesti saa paremman kuvanlaadun.

  Ulkomuistista : 24mm objektiivillä pääsee sinne 3:1 suurennoksien kieppeille, 28mm objektiivilla vähän yli 2:1 jne…

  -Janne

 14. 81 eurolla postikuluineen löysin LSC:n Ruotsin eBaysta. Vähän noita liikkuu, mutta etsivä löytää.

 15. Näyttäisi LSC:den saatavuus olevan huono ja hinnat tapissaan, mutta onnistuin kuukausien etsimisen jälkeen tilaamaan uudenveroiselta vaikuttavan yksilön postituksineen hintaan 334 USD…Kiireessä joutuu maksamaan. Nyt odotetaan pakettia…

  Vehkeen idea on juuri siinä, että kaukoputken jäädessä repusta pois tilaa ja painoa säästyy, vaikkakin käytettävyyden kustannuksella.

  Kiitos muunto-ohjeesta, modaajalle arvokasta tietoa on tuo eri optiikoiden vaatima vaihtelu tapin pituuteen!

 16. Tere
  Hankin Kenko 2 scope kaukoputkilinssin, tuli mieleeni että mitenkähän onnistuisi rakentamaan jollain virtalähteellä ja asentamalla nastat lisukkeeseen että saisi kuvan vakaimen pelaamaan.
  Olisi aika hyvä kaukoputki jos homma onnistuisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam control / Spämmi esto * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.