Great Grey Owl – Lapinpöllö – Strix nebulosa – Uusi kuva lisätty galleriaan!

Great Grey Owl - Strix nebulosa

Kuvaa klikkaamalla isompi versio lintugalleriasta! Click picture to watch bigger version of the photo from the bird gallery!

English version below…

Vuoden alussa pöllöreviiri määrät rikkoivat vanhoja ennätyksiä tuhka tiheään. Tiedossa kuitenkin oli että myyräkannat tulevat romahtamaan jossain vaiheessa. Epäselvää oli vain, että osuuko romahdus haudonta ajalle, pesäpoikasten aikaan vai vasta maastopoikasten aikaan. Hieman alueellista vaihtelua aina myyräkannoissa on, mutta meilläpäin huonot ajat osuivat kohtuu aikaiseen vaiheeseen. Vaikka lapinpöllöjä vuoden alussa oli äänessä useita, niin pesintöjä aloitettiin tosi nihkeästi. Joten ehkä ruokakantojen väheneminen on onnistuttu siellä täällä jo näkemään aiemmin… tai sitten osa lapinpöllöistä ovat vaan olleet optimistisempia ruuan riittävyyden suhteen.

Tällä tutulla reviirillä pesintä kuitenkin aloitettiin. Ja kuten jo vuoden alussa kävin kuuntelemassa, niin myös pesäpaikkaa oli vaihdettu… mikälie ettei viime vuotinen risupesä ollut kelvannut. Olisivatko ajatelleet rengastajaa kun tämän vuotinen pesä oli aika paljon korkeammalla kuin viime vuotinen, vaikkei viime vuotinenkaan pesä missään nimessä matalalla ollut. Tänä vuonna pesässä oli alunperin kolme poikasta, joista loppujen lopuksi vain yksi selviytyi maastoon saakka. Maastopoikanenkin oli normaalia maastopoikasta pienempi… tietäjät sanovatkin että huono ruokatilanne voi aikaistaa poikasten pesästä lähtöä.

Kun kävin tilannetta katsastamassa niin poikanen oli vasta jättänyt pesän ja oli vielä aika matalalla… onnistuinkin omasta mielestäni saamaan aika kivan kuvan kepin päällä istuvasta poikasesta. Emo oli myös paikalla, muttei käyttäytynyt aggressiivisesti minua kohtaan. Suomen pöllöt kirjasta muistaakseni joskus lueskelin että ruuan määrä ja sitä myötä poikasten selviämis mahdollisuudet vaikuttavat suoraan myös emojen aggressiivisuuteen tunkeilijoita kohtaan… Eli mikä kannattaa ja mikä ei jos poikasen tulevaisuuden näkymät eivät ole kovinkaan hyvät.

Pari iltaa myöhemmin kävin jonkun kerran illalla kuuntelemassa ja kiertelemässä alueella, mutta edes äänihavaintoa ei poikasesta enää kuulunut. Todennäköisesti huonot myyräkannat korjasivat viimeisenkin poikasen pesueesta paremmille myyrämaille. Näin romahduksen jälkeen, ensi vuosi tulee olemaan ainakin meilläpäin hiljainen, mutta siitä ne ajat alkavat taas paranemaan pöllöjen näkökannasta katsottuna kun myyräkannat alkavat taas tekemään nousuaan.

— ~~ O ~~ —
Suomeksi
Link to Great grey owl photo gallery -> English version

-Janne

5 thoughts on “Great Grey Owl – Lapinpöllö – Strix nebulosa – Uusi kuva lisätty galleriaan!

 1. Myyrähuipun jälkeen tulee romahdus, se on luonnollista, mutta tietysti pöllöjen kannalta harmillista. Mukavan kuvan sait pöllönpojasta napattua!

 2. Juu niinhän se menee… metsänomistajat tosin tykkäävät romahduksista. Viime talvenahan myyräkannat tekivät aika hurjia tuhoja.

  Itse juuri pari päivää sitten tontille istutin vähän päältä 300 kuusen taimea, jospa saisivat olla rauhassa ensi talvena =)

  Päivitin muuten tuon kuvan juuri, hieman valoa pöllölle enempi.

  -Janne

 3. Moi!

  Upea kuva poikasesta taas kerran! Ympäristö tekee tässä paljon, ja korottaa kuvan tunnelman aivan huippuunsa! Loistavaa!

 4. Again a great shot ! I want many other pics like this one 🙂
  In France, I haven’t find any pygmy owl nest…but I hope to find one this week.

  Seb

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam control / Spämmi esto * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.