Salama ja ukkoskuvia galleriaan, sekä pientä analyysiä uudesta salamatriggeristä!

Ukkonen - SalamoitaKuvaa klikkaamalla isompi versio Ukkoset ja Salamat galleriasta! Click picture to watch bigger version of the photo from the Thunderstorm and lightning gallery!

Olen ollut aika kiireinen, mutta tässä ukkos ja salamakuvia pienen hiljaiselon jälkeen kotisivujeni galleriaan! Kyseessä on vieläpä ensimmäiset tänä vuonna otetut kuvat kotisivujeni galleriaan… :nolo: Mutta onneksi vuosi ei kerennyt sentään aivan puoleen… =D

Kesäkuun 12. päivä ukkonen näytti salamatutkien perusteella vihdoinkin saapuvan meidän kohdalle! Kävin vanhemman poikani kanssa jo hieman ennen ukkosen saapumista ajelemassa autolla pienen lenkin ja tähyilemässä josko taivaalla näkyisi upeita ukkospilviä. Hieman reissu oli kuitenkin turha, sillä taivas tarjosi vain suht tasaista harmaata massaa. Kotipihaan päästyämme näytelmä sitten jo alkoikin! Pientä vesisadetta ja salamoita siellä täällä. Isi oli innoissaan, mutta niin oli poikakin! Kuistiltamme seurasimme salamoiden välähtelyä ja viisivuotias poikamme innokkaasti kädellä osoittelikin ”näitkö, tuollakin välähti!”.

Ihan mukavaa kun ukkoset osuu joskus kohdallekin, sillä vaikka ehkä olenkin jonkinasteinen myrskybongari, en ole kuitenkaan saanut itsestäni irti ns. chase-henkeä että lähtisin ukkosrintamia autolla jahistamaan, vaikka se hieman kiehtoisikin. Hitusen vieläkin harmittaa ettei tullut tuota viime kesän kunnon myrskyä lähdettyä tuohon lähimaastoihin seuraamaan. Ehkä siihen tarvitsisi jonkun innostuneen kaverin matkaan… Jos joku Jyväskylä-Toivakka akselilta on enemmältikin hurahtanut myrskyihin niin viestiä saa paiskata. Toki tuosta vanhemmasta pojastakin myrskyjen perään jossain vaiheessa olisi…

Pääsin nyt ukkosella testaamaan ensimmäistä kertaa aiemmin hankkimaani AEO Lightning Strike II salamatriggeriä. Triggeri reagoi valon muutoksiin, ja niiden perusteella laukaisee kameran. Kaikenkaikkiaan triggeri toimi mallikkaasti, joskin erittäin herkästi! Välähtipä salama missä suunnalla tahansa, niin taivaan pienikin valaistuminen laukaisi kameran! Eli aika paljon hukkaruutuja tuli… Kaiken kaikkiaan kamera napsi pari-kolmesataa kuvaa ja kovolle kuvia joissa salama näkyi tallentui lopulta 14kpl. En usko että olisin kaukolaukaisimella vastaavaa määrää salamoita saanut tallennettua, tai ainakin hukkaruutumäärä olisi ollut paljon isompi… jos siis kaukolaukaisin olisi laukonut kameraa jatkuvasti peräjälkeen.

Mutta oli tuo triggeri helppo… Välillä jätin kameran itsestään päivystämään talomme seinän varteen sateen suojaan ja lähdin itse tuusaamaan muita asioita. Aina kun välähti, kuului kamera kuvan ottavan. Tuntui välillä jopa liian helpolta. Nopea kyseinen triggeri myös on, sillä galleriassani kolmantena kuvana olevassa kuvassa on kaksi salamaa jälkikäteen photoshopissa yhdistettynä, sillä kyseiset kuvat syntyivät molemmat samalla sekunnilla! Kyse siis tästä kuvasta -> >>Linkki<<. Kuvan vasemman puoleisen Y:n mallisen salaman Y:n varsi salama löi ensin, ja heti perään samalla sekunnilla Y:n yläosasta syntyi kuvaan toinen salama! Olisi ollut upeaa saada nuo samaan kuvaan yhdellä valotuksella, mutta valoa oli vaan niin paljon että valotusaika oli väkisin todella lyhyt vaikka kuinka kameran säädöt olivat tapissa.

Mutta oikein tyytyväinen olen hankintaani! Joskin ehkä kyseinen triggeri kaipaisi jonkunlaista herkkyyden säätöä, jolloin aivan pienimmät väläykset eivät saisi kameraa laukeamaan. Onhan kyseisellä valmistajalla nyt sellainenkin sitten myynnissä, mutta aika paljon suolaisempaan hintaan. Eli tällä mennään! Tosin en tiedä voisiko tuohon triggerin eteen virittää jonkunlaista suodinta joka vaikuttaisi herkkyyteen??

Tein hieman aloittelijamaisia virheitä salamoita kuvatessani, ja hieman fiksummilla kameran säädöillä salamoista olisi todennäköisesti tullut upeampia kaikkine näkyvine sivujuonteineen… Ei sinänsä mitään uusia juttuja, mutta empä osannut vaan ajatella ja niitä tähän tapaukseen liittää. Mutta ompahan vara parantaa seuraavalla kerralla! Kiitokset vielä tietävämmille vinkeistä!

Loput Toivakan Ruuhimäestä 12.06.2011 kameraan tarttuneet ukkoskuvat löydät täältä -> Ukkos- ja salama galleria

Seuraavaa ukkosta odottaen!

-Janne

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam control / Spämmi esto * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.