Tuttavallisia sudenkorentoja!

Sudenkorento kädellä
Kuvaa klikkaamalla isompi versio galleriasta! Click picture to watch bigger version of the photo from the gallery!

Sudenkorennot on kyllä vekkuleita! Pari viikkoa sitten hurahdin moisiin pikku elikoihin kun parin hieman itseäni aiemmin sudenkorentoihin hurahtaneiden kavereiden matkassa kävin niitä kuvaamassa. Kuten jo aiemmin mainitsinkin, on meillä täällä korvessa Jyväskylän kupeessa kourallinen uusia aktiivisia harrastajia. Olemmekin kerenneet Lievestuoreen ja Toivakan ympäristöä jo hieman kartoittaa ja aika makeita paikkoja on löytynyt! Mielenkiinnolla odotan mitä ensi kesä tuo tullessaan! Toivottavasti ainakin isoukonkorennon, jota Keski-Suomessa ei vielä ole tavattu. ,)

Juuri eilisellä retkellä puhuimme, että sudenkorentojen elämä on kyllä äksöniä täynnä! On reviirikiistoja, lajitovereiden nirhaamista, parittelua, munintaa, ruuan metsästystä, elävältä syöntiä, aggressiivista parittelun hakua, auringonottoa ja sitten tietysti vähän myös pönötystä ja lentelyä! Ja koska kaikkea tätä tapahtuu todellakin tiiviillä tahdilla ja vähän joka puolella, niin kuvattavaa riittää niin että muistikorttia hirvittää!

Huomattavaa on että sudenkorennot eivät pakene ihmisen nähtyään vaan niitä todellakin pääsee lähelle, joten kuvaaminenkin on aika leppoista! Tietysti eroja löytyy lajin ja yksilöiden mukaan, mutta esimerkiksi suoukonkorennot tuntuvat paritellessaan olevan tosi transsissa… niitä voi tarkastella vaikka viiden sentin päästä paljaalla silmällä! Joskus sudenkorennot ovat todella tuttavallisia ja ne saattavat tulla vaikka kädelle istumaan, kuten juuri luontokuvaajan matkassa galleriaan lisäämästäni kuvasta käy esille! Juha oli juuri kiikaroinut uudenkarheilla Pentax Papilio-sarjan sudenkorentokiikareillaan suolle ja laskettuaan kiikarit alas, päätti tuttavallinen suoukonkorento tulla istumaan Juhan kädelle! Minä siitä vierestä kaikessa rauhassa räpsäisin kuvan tilanteesta! Eikä tämä ole todellakaan ainut tälläinen tapaus! Samalla reissulla esmes toinen suoukonkorento koiras päätti tulla syömään välipalaansa rintafileeni päälle.. siitä sitä sai katsella ihan rauhassa kun toinen rouskutti evästään! Näitä kohtaamisia on sattunut jo aika monta tämän pariviikkoisen aikana! Mukavia ja symppiksiä otuksia, vaikka omassa maailmassaan ovatkin aikamoisia petoja!

Hieman jo tullut mieleen mitä sitä ensi kesäksi pitäisi hankkiakkin sudenkorentoja silmällä pitäen… joku lyhyt, esmes 60mm makro objektiivi ja sähköillä varustettu loittorengassarja on ehkä tulossa ostoslistalle. Juuri tuollaisissa ”mä nyt istun tässä enkä lähde mihinkään vaikka siipeen koskisit”-tapauksissa olisi lyhyellä makrolla mukava hieman makroilla kun syväterävyys aluetta saisi hieman helpommin. Loittorenkaat sitten tuon päätyöjuhdan af-s 300/4 nikkorin kaveriksi pienempiä korentoja silmällä pitäen! Ja tietysti kirjanhyllyyn kaivaa Sami Karjalaisen sudenkorento kirjan uusittu painos, jahka se kauppoihin saapuu!

Mutta!! Vielä on kesää jäljellä, vielä tulee korentokelejä, vielä voit löytää sudarin, vielä tilaisuuden saat!

Näihin lauseisiin, näihin tunnelmiin…
-Janne

4 thoughts on “Tuttavallisia sudenkorentoja!

 1. No se on siis sellainen josta menee sähköt läpi obiskasta kameraan… ilmaisin itseäni ehkä vähän huonosti. Mulla on tuollainen dealextremen kympin maksava sarja joka ei välitä sähköjä tms… eli objektiivin tarkennusmoottori ei toimi, aukkoa et voi säätää jos ei ole aukkorengasta jne…

  Esmes ne sinun loittosi välittävät muistaakseni sähköt obiskalta kameralle ja toisinpäin.

  -Janne

 2. Sudareitten käyttäytyminen on laji- ja yksilökohtaista. Myöhäinen kesä/alkusyksy antaa oman helpotuksensa kuvaamiseen, elikoittenhan ei ole mitenkään järkevää tuhlata voimiaan epävarmaan pakenemiseen, vaan liikkeelle lähdetään vasta kun on ihan pakko.

  Syväterävyyttä et saa lisää vaikka vaihtaisitkin optiikan lyhyempään, mikäli suurennussuhde säilyy samana. Lisää saat vain himmentämällä tai pienentämällä suurennussuhdetta. Yksi mutta kuitenkin on ja se on muistaakseni ”circle of confusion”, joka käsittääkseni aiheuttaa sen vaikutelman, että lyhemmällä polttovälillä ”näyttää” saavan enemmän syväterävyyttä kuin pitkällä.

 3. Totta kyllä turiset!

  Piti vielä tuossa dofmasterilla varmistaa! Eli jos aukot ovat samat, niin 150mm makro tuottaa 150cm päästä saman syväterävyysalueen kuin 60mm makro tuottaa 60cm päästä. Eroa saa kuitenkin ehkä kuvauksen helppoutena… eli 150mm makro periaatteessa käsivaralta tarvitsee 1/150s valotusajan ja 60mm selviää 1/60s ajalla… eli valotusajan puolesta voi hieman himmata aukon verran enemmän samalla suurennoksella.

  -Janne

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam control / Spämmi esto * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.