Luonnonkuvaajien talvipäivät 2011 takanapäin…

Viime viikonloppuna Suomen Luonnonvalokuvaajat ry järjesti jäsenilleen perinteiset luonnonkuvaajien talvipäivät. Kuten aiemminkin, niin myös tänä vuonna tapahtumapaikkana oli Etelä-Suomessa sijaitseva Kiljavan opisto. Edellisvuoden talvipäivät jouduin jättämään väliin, koska muut kiireet painoivat päälle, mutta nyt aikataulut osuivat kohdalleen ja kun vielä esiintymäänkin pyydettiin… niin mikäs siinä!

Matka Kiljavalle alkoi aikaisin perjantai aamuna kimppakyydillä, sillä olimme päättäneet olla perillä jo puolilta päivin kun ensimmäiset esitykset alkaisivat. Kimppakyytiä kannattaa suosia, sillä se säästää luontoa ja samalla voi päästä tutustumaan myös uusiin ihmisiin!

Perjantai alkoi Markku Saihan luotsaamalla Lightroom koulutuksella, ja jatkui interfoton edustajan pitämällä luennolla monitorin kalibroinnista ja kameran tarkennuksen säädöstä. Kun nämä tekniikkaan painottuvat esitykset oli hoidettu, niin päivällisen jälkeen pääsimmekin sitten kuvaesitysten pariin!

Kuvaesityksistä itselleni parhaiten mieleen jäivät Mauri Leivon ”Omaa lintukuvaa etsimässä”, jossa Mauri esitteli toinen toistaan vallitsevasta nykygenrestä poikkeavia lintukuvia! Ehdottoman hienoa ja piristävää settiä nykyään joka tuutista tunkevan ”normi” lintukuvan sekaan! Kuten paikanpäällä tuumasinkin, oli setti niin hienoa ja mielenkiintoista, että kannattaa ehdottomasti pysyä sillä linjalla ja jatkaa oman tyylin metsästystä! Mauri Leivon kotisivut löydät täältä -> http://www.maurileivo.fi/

Vaikka dokumentaarisesta luontokuvasta puhuttiinkin paikanpäällä hieman vaihtelevilla sävyillä, niin mielestäni myös dokumentaariselle luontokuvaukselle on paikkansa! Eli tykkäsin myös Lassi Kujalan ”Joutsenten metsämarssi”-esityksestä, jossa oli kattavasti dokumentoituna joutsenten kevät aina hautomisesta metsämarssiin saakka. Lassi oli viettänyt joutsenten parissa ahkerasti aikaa, ja saikin lopulta osallistua yhtenä ryhmän jäsenenä joutsenten metsämarssiin. Reitti alkoi aikaisin sunnuntai aamuna metsälammelta ja kulki niin tiputien kuin ihmisten pihojenkin läpi aina toiseen isompaan vesistöön saakka. Seuraavaksi Lassi sitten työn alle se käpytikka-telkkä case. ,) Lassi Kujalan kotisivut löydät täältä -> http://lassikujala.1g.fi/kuvat/

Ja koska pöllöt ovat lähellä sydäntäni, niin myös Mika Honkalinnan uuteen kirjaan painottuna ”Suuri pöllö”-esitys kolahti! Mikalla oli hienoa materiaalia huuhkajasta! Perinteiset huuhkajavuori näkymät ovat aina mieluisia, mutta Mika tarjoili ihmisten nähtäväksi kuvia myös huuhkajasta urbaanissa ympäristössä! Onkin mielenkiintoista kuinka vähän kaupunkihuuhkajista on kuvia näkynyt, verrattuna siihen kuinka paljon lintukuvaajia Etelä-Suomesta löytyy! Ehkä tämän kirjan myötä kuvia alkaa tulla enemmän, koska monastihan ensin vaaditaan se tiennäyttäjä ja ideoiden herättäjä… Ja niitä tämä kirja taatusti tulee herättämään. Pakko hankinta heti kun kukkaron nyörit vain antavat periksi. Mika Honkalinnan kotisivut löydät täältä -> http://www.honkalinna.fi/

Myös Tommy Vikars tarjosi mielenkiintoisen esityksen! Olen hänen kuviaan aiemminkin ihastellut hänen kotisivuillaan, sekä luontotuvan foorumilla, ja todella valtavirrasta poikkeavaa settiä oli tarjolla! Nykypäivänä moni pyrkii aina vain terävämpään ja terävämpään jälkeen, mutta Tommy käytti jopa huulirasvaa apukeinonaan, jotta saavuttaa pehmeämpää jälkeä! Myös kaksoisvalotukset olivat hallussa tällä kuvaajalla, jonka kuvissa on roppakaupalla metsiä ja tunnelmaa. On todella mukavaa nähdä kuvaajia, jotka eivät kulje valtavirran mukana, vaan keksivät ja kehittävät aivan omaa tyyliään! Tommy Vikarsin kotisivut löydät täältä -> http://www.tommyvikars.fi/

Tarjolla oli monia muitakin hienoja esityksiä, ja upeita kuvia! Tarjolla oli perinteistä lintukuvausta, metsäpeuroja, Suomalaista metsämaisemaa, kurkia sumussa, Afrikkaa, sekalaisempaa settiä, kuvaesityksen tekoa ja kirjanteon ongelmia. Kaikenkaikkiaan oikein kattava ja mielenkiintoinen viikonloppu ryyditettynä upeilla kuvilla!

Oman esitykseni pidin sudenkorentoharrastuksestani. Esitys kulki aikajärjestyksessä harrastuksen alusta, viime kesän loppuun, sekä käsitteli hieman mielenkiintoisimpia havaintojamme viime kesiltä. Pöntisen Benjamin piti esityksen kuvaesityksen teosta, ja mainitsi kuinka esityksessä olisi hyvä olla myös dokumentaarissia kuvia jossa ihmiset kuvaavat jotain kohdetta. Sillon pärähti mieleen kuin salama kirkkaalta taivaalta, että unohdinpa nuo kuvat esityksestäni aika kattavasti. Olin niitä suunnitellut laittavani, mutta kun en sitä kirjoittanut ylös, niin eihän sitä enää esityksen teon hetkellä muistanut. Nooh, oli minulla sentään joitain kuvia joissa korento istuu kädellä tms. Oma esitys olisi aina mielenkiintoista nähdä yleisön joukosta, koska silloin näkisi mitä pitää kehittää tai muuttaa! Mielellään otankin vastaan kehitysehdotuksia esityksestäni sähköpostin välityksellä. Täytyy myöntää, että koska en pahemmin esityksiä ole pitänyt… Jännitti!

Esitysten ja koulutuksen lisäksi talvipäivät tarjosivat myös mielenkiintoisia keskusteluita eri ihmisten kanssa! Oli vanhoja tuttuja, uusia tuttavuuksia, ihmisiä nimimerkin takaa ja foorumeilta, sekä ulkomailta. Kiitokset teille kaikille, oli kiva jutustella, ja toivottavasti jutustellaan tulevaisuudessakin! Ja erityiskiitokset Jopille vinkeistä metsonsoidinkuvauksiin! Tässä yhteydessä ehkä voinkin mainita, että löysin pari päivää sitten ehkä jo toisen todella upean vuoren päällä sijaitsevan metsonsoitimen! Toivottavasti tällä vuorisoitimella on enemmän kukkoja kuin vain yksi! Metsojen soidinaika lähenee lupaavasti, ehkä tässä Metsolan kerkeisi vielä lämpimikseen lukaista ennen telttailun aloittamista!

Jos olet luonnonkuvaajien jäsen, kannattaa ehdottomasti vierailla talvipäivillä! Mukava oli nähdä että myös nuorempaa sukupolvea oli ilmestynyt paikalle! Ja sen lisäksi myös sukupuolijakauma oli muuttunut!! Loppukaneetiksi voisi tuumata, että jos en olisi ollut paikalla… olisi näiden esitysten näkemättä jääminen jäänyt harmittamaan!

Kiitokset vielä Tapiolle ja Pekalle mukavasta matkaseurasta!

-Janne

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam control / Spämmi esto * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.