Yhteenveto luontokuvausvuodesta 2010!

Se olisi jälleen yksi luontokuvausvuosi paketissa! Hitusen tämä vuoden yhteenvetokirjoitus venähti, kun lipsahti mokoma jo vuodelle 2011. Mutta ei se niin tarkkaa ole… Yritetään ensi kerralla pysyä saman vuoden puolella! Jokunen vuosi on tullut tätä blogiakin jo kirjuuteltua, ja tuosta sivusta lunttaamalla ensimmäiset blogikirjoitukset ovat ilmestyneet huhtikuussa 2006. Aika monta kirjoitusta siihen aikaan jo mahtuu.

Mutta kuten perinteisesti on tehty, niin siirrytäämpä ensimmäisenä tarkastelemaan kotisivujeni kävijämääriä!

Tässä ensin vuoden 2009 statistiikat…
* Käyntejä noin 125 027 (n. 343 per päivä), kasvua 101%
* Näyttökertoja noin 377 222 (n. 1034 per päivä), kasvua 67%

Tässä vuoden 2010 statistiikat…
*Käyntejä noin 162 171 (n. 444 per päivä), kasvua 30%
*Näyttökertoja noin 591 856 (n. 1622 per päivä), kasvua 57%

Eli tänä vuonna ei päästy viime vuoden hurjiin prosentteihin, mutta kävijämäärä on silti aika mukavassa kasvussa! Eli käyntejä on vuonna 2010 ollut noin sata enemmän päivässä, ja sivulatauksia noin 600 per päivä enemmän kuin vuonna 2009. Kun tässä näkymätöntä statistiikkaa tarkemmin tarkastelee, on suurin kävijämäärän kasvu saavutettu kotisivujeni puolella, johon tein hieman rakenteellisia muutoksia. Onkin mukava nähdä, että turhaa työtä ei tullut tehtyä, vaan sillä oli suora vaikutus kävijämääriin ja sivujen löytymiseen.

Kotisivujen muutoksilta ei vältytä myöskään vuonna 2011! Jatkuva parannus on päivän sana, joten kunhan saan loputkin 2010 vuonna ottamani kuvat lisättyä kotisivuilleni, alkaa kotisivujeni suurennus projekti! Tällä hetkellä kotisivuni ovat optimoitu 1024×768 resoluutiolle, koska olihan tuo vielä joku vuosi sitten aika suosittu resoluutio! Ja se keikkuikin suht pitkään aivan kärkipaikoilla kotisivujeni näyttöresoluutio statiikoissa. Nyt LCD-näytöt ovat kuitenkin vallanneet alaa, ja kotisivuillani käyvät ihmiset pääasiassa käyttävät 1280px leveää, tai jopa leveämpää resoluutiota. Joten eletään tässä ajassa, ja tarjotaan kotisivuillani kävijöille entistä suuremmassa koossa luontokuvia. Todennäköisesti kuvien koko tulee kasvamaan 900x600px kuvista 1200x800px kuviksi. Siin on kuulkaas hurja ero. ,P

Mutta tulihan sitä kuvailtuakin! Vuosi 2010 alkoi aika kivasti kuvien merkeissä! Oli joutsenta, koskikaraa, talvista tähtitaivasta… ja tietenkin Wild Wonders of Europen luontokuvakilpailun aikuisten sarjan overall voitto. Tuosta kilpailusta palkinnoksi saamaltani Skotlannin reissuilta tarttuikin matkaan hurjan monta kuvaa, ja jotain niistä tuli lisättyä myös kotisivuilleni! Tuon reissun aikana sain tilaisuuden tavata paljon hienoja ihmisiä, nähdä paljon hienoja maisemia, ja kuvata paljon hienoja kohteita! Ja vieläpä erityisen hienoilla välineillä! Kiitokset vaan kilpailun pääyhteistyökumppanille Nikonille, joka luovutti käyttööni reissun ajaksi viimeisen päälle huippuvehkeet!

 • Wild Wonders of Europen kuvausreissun kuva- ja reissutarinat voit lukea täältä -> Linkki.
 • Ja jos höpötykseni reissulta ei kiinnosta, niin reissun aikana syntyneisiin kuviin voit tutustua täällä -> Skotlanti 2010 galleria.

Ei hyvin alkanut vuosi pöllömminkään jatkunut, sillä huhtikuussa 2010 voitin Italialaisen Asferico luontokuvauskilpailun lintusarjan kunnimaininnan yhdellä koskikarakuvallani. Huhti- ja toukokuuhun sijoittui myös perinteisesti kanalintukuvaukseni, ja yhteensä kymmenen reissun verran tuli metsonsoitimella viihdyttyä. Mutta koska alkuvuosi oli mennyt hyvin, niin pitihän sen kelkan sitten kääntyäkkin! Eli metsonsoitimelta en saanut kuvan kuvaa vuonna 2010! Paljon mukavia muistoja ja kokemuksia kyllä kertyi sitten senkin edestä! Mutta niinhän se luontokuvauksessa menee, tulee onnistumisia, ja paljon enemmän epäonnistumisia. Perinteisesti kirjoittelin myös metsopäiväkirjaa tapahtumista metsonsoitimilta.

 • Joten jos haluat lukea pitkät tarinat metsometsistä ja siitä, kuinka epäonni kohtaa luontokuvaajaa, löydät kirjoittamani tarinat täältä -> Metsopäiväkirjat 2010.

Pikkuhiljaa kevät vaihtui kesään, ja muut kohteet saivat jäädä, sillä meikäläinen oli myyty sudenkorennoille! Lievestuoreen Surenkorentoharrastaja Keskittymän kanssa olimmekin kohtuu aktiivisia tänä kesänä! Ja voi sanoa, että se kyllä kannatti! Ryhmän jäsenet yhdessä ja erikseen onnistuivat tekemään mahtavia havaintoja! Jahka Jyväskyläläinen sudenkorentoharrastaja oli ensin löytänyt Keski-Suomen ensimmäisen hoikkasinikorento esiintymän, innostuimme mekin etsimään hoikkasinikorentoja! Onnistuimme löytämään useita eri hoikkasinikorento esiintymiä ja vielä useamman kunnan alueelta! Oli upea päästä vaikuttamaan kyseisen lajin levinneisyys karttaan omilla hikipisaroilla maksetuilla havainnoilla! Sillä hyvin harvinaista hoikkasinikorentoa on aiemmin pidetty vahvasti kaakkois-suomeen painottuvana lajina! Ensi kesänä homma jatkuu, joten eiköhän me vielä se painotus saada siirtymään tänne Keski-Suomeen. ,D

Muita hienoja sudenkorento havaintoja olivat mm. Keski-Suomen ensimmäinen verikorento havainto. Kirjojokikorennon aikaisuusennätys Suomessa. Ja tietenkään ei voi olla mainitsematta isokeijukorento havaintoa, joka keräsi sudenkorentoharrastajia hieman Lievestuoretta kauempaakin paikalle. Edellisestä isokeijukorennon löytymisestä Keski-Suomesta kun oli useampi kymmenen vuotta aikaa! Vai oliko jopa 50 vuotta! Ei huonosti! Onnittelut Juhalle upeasta löydöstä!

Luontokuvaus vuosi 2010 oli kaikenkaikkiaan oikein onnistunut. Vaikka huonojen myyräkantojen vaikutus pöllöihin, aiheuttikin pientä pöllökuvapulaa, ja metsokuvauksetkin meni ihan penkin alle… Mutta vuonna 2010 sain kuvattua ensimmäiset vakavasti otettavat revontulikuvani, paljon paljon sudenkorentokuvia, kohtuullisesti lintukuvia ja jokunen maisemakuvakin tuli otettua! Ja tietenkin kuvasin ensimmäistä kertaa teeriä syksylläkin! Ei voi olla kun tyytyväinen!

Ja unohtamatta tietenkään ensimmäisiä luontokuvausnäyttelyitäni, joista toinen on parasta aikaa meneillään. (tulee tiedotetta myöhemmin).

Mielenkiinnolla odotan mitä vuosi 2011 tuo tullessaan! (siis muuta kun vuoden 2010 aikana otettuja luontokuvia)

Vuoden 2010 aikana kuvaamiini luontokuviin pääset tutustumaan täällä -> Luontokuvat 2010

-Janne

4 thoughts on “Yhteenveto luontokuvausvuodesta 2010!

 1. Terve Janne!

  Ihailin taas hienoja kuviasi. Kysynkin vähän tuosta työnkulustasi. Millä viet ja miten kuvasi kamerasta tietokoneelle? Käytätkö Macia? Moni kuvauskaveri on niitä kehunut, mutta rahanpuutteesta aina olen kasannut itse PC:n, näppärä kun sormistani olen 🙂 Mitä itse käytät ja mitä mieltä olet, onko kuviantuonnissa kuvanlaatueroja Mac-PC-välillä? Lightroom on kait ihan pätevä softa koko touhuun?

 2. Moro! ja kiitokset!

  Työnkulkuni menee oikeestaan seuraavasti.

  -Windowsin resurssienhallinnassa kuvat kortinlukijassa olevalta muistikortilta koneelle copy-pastella.
  -Kuvat auki Lightroom 3:sessa, jossa teen kuviin perussäädöt eli valotuksenkorjaus, kontrastia jne..
  -Lightroomista kuvat photoshoppiin, jossa oikeastaan sitten vain mahdollinen tarvittava kohinanpoisto, curves, mahdollisesti saturaatiota johonkin suuntaan jne. Sitten pienennös, terävöinti, profiiliin kääntö ja save for web.

  Eli ei mitään ihmeellistä. Kuvani arkistoin kovalevylle D:\Kuvat\2011\2011-01-20\*.nef tyylisesti, ja käyttelen niitä sieltä Lightroomin hakusanojen jne avulla. Lightroomista olen tosi paljon tykännyt, ja siitä tuskin tulen luopumaan. =)

  Itse kasatulla PuuCeellä täälläkin edetään. Mac vs PC välillä ei tietenkään kuvanlaatu eroa ole… Eron synnyttävät vain mahdolliset softat jolla RAW-avataan ja kuvia käpistellään. Jos Lightroom on molemmissa, niin kuvanlaatu on yhteneväinen. Maciä monesti puolustellaan sillä että se on nopeampi jne kuvankäsittelyssä… mutta en ole itse nykyisen koneeni kanssa vielä tuskastunut… Ja tuskin Macciin muutenkaan vaihdan kun olen edelleen windowsiin ihan tyytyväinen. =)

  -Janne

 3. Moro

  Mielenkiintoisin tilasto vuodelta 2010 olisi minusta se paljonko kuvia otit, paljonko kuvia säilytit, paljonko vietit aikaa maastossa ja paljonko kuvia esimerksiksi lähetit kilpailuihin. Näin aloittelijalle sellainen tieto olisi mielenkiintoisinta 🙂

 4. Tuohon kaikenkaikkiaan 2010 vuonna kuvattuihin kuviin on kyllä vaikea ottaa kantaa, koska ei ole oikein mitään käsitystä paljonko kuvia olen poistanut.

  Tällä hetkellä Lightroomin tietokannasta löytyy noin 19500 kuvaa joissa on tagina ”2010”. Tämä luku siis sisältää kaikki kotialbumikuvat, raweista väännetyt PSD:t, miljuuna rinnakkaisruutua, poistettavia kuvia, epäteräviä tai muuten vaan epäonnistuneita kuvia jne jne…

  Myös reissujen määrää, tai aikaa on vaikea arvioida. Koen noiden määrän itse kuitenkin aika pieneksi, ja joskus kuluu pitkiäkin aikoja etten koske kameraan lainkaan. Tältä vuodeltahan nyt tietty kerkeisi jonkunlaista statistiikkaa menemisistä alkaa kartoittamaan. Tämän alkuvuoden menot olisi vielä suht helppo ynnätäkin suht kohdalleen.

  Pistetäämpä korvan taakse, sillä tuo olisi ihan mielenkiintoinen omastakin puolesta seurata. Toisaalta en tiedä sotkenko siihen mukaan kuvamääriä. Mutta kuvausreissut, valmistelevat reissut jne voisi eritellä… ja ehkä jotain tuntimäärää.

  -Janne

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam control / Spämmi esto * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.