Yhteenvetoa luontokuvausvuodesta 2009 – The summary of naturephotography year 2009

Pikku hiljaa vuoden viimeiset päivät alkavat lähestyä ja sitä myötä vuosi 2009 alkaa olemaan pulkassa. Itse nettisivuillahan tapahtui alkuvuodesta hieman päivitystä josta viime vuoden viimeissä blogikirjoituksessani mainitsinkin. Statistiikan valossa myös käyttäjiä saatiin viime vuotista enemmän, ja sivut pompsahtelee googlen hakutuloksiin jo ihan mukavasti.

Tänä vuonna saatiin esiin jo kasvuprosenttejakin, koska koko viime vuodelta löytyy statistiiikat. Eli tässäpä näin alkuun hieman lukuja, ennen muita jorinoita!

Eli summasummarum koko sivustosta…

* Käyntejä noin 125 027 (n. 343 per päivä), kasvua 101%
* Näyttökertoja noin 377 222 (n. 1034 per päivä), kasvua 67%

Eli lukemat ovat kasvamaan päin! Suurin kasvu nähtiin blogissa, mutta myös lähes kuvia pelkästään sisältävät kotisivut saivat kasvua. Kotisivujen puolen kävijämäärään tietysti vaikuttaa jonkun verran julkaistut artikkelit, mutta vaikka tänä vuonna ei julkaistu kuin kaksi artikkelia, viime vuoden neljää vastaan, niin silti kävijämäärät kasvoivat. Jos jonkunlaisia tavotteita pitäisi ensi vuodelle asettaa, niin ehkä riittää että kasvu jatkuisi. Toki olisi kivaa jos kasvuprosentit pysyisivät annallaan =)

Nyt kun on statistiikat katsottu, niin voidaan siirtyä muihin aiheisiin! Eli mitäs tänä vuonna tulikaan tehtyä? Alkuvuoden aloitin heti vuoden ensimmäisenä päivänä parilla tähtitaivas kuvalla, mutta nyt kelit kuitenkin näyttäisi siltä että samaan ei tänä vuodenvaihteessa pystytä. Tammikuu oli oikeastaan muuten aika hiljainen, paitsi että voittoni Wild-Wonders of Europe projektin kuukausikuva kilpailussa julkaistiin. Tuleva tammikuu aloitetaankin uudella objektiivi artikkelilla, ja ehkä se muutenkin tulee olemaan edellistä tammikuuta eläväisempi!

Vuoden alku näytti kuvien suhteen aikas hiljaiselta. Jossain vaiheessa vuotta kerkesinkin miettiä että noinkohan tulee kuvallisesti aika köyhä vuosi, kun metsokuvauksetkin oli mennyt vähän miten sattuu. Metsokuvauksistahan tuli loppujenlopuksi vain ainoastaan viisi itseäni mielyttävää kuvaa. Neljä näistä kuvista onkin nähtävissä kotisivuni lintugalleriassa metson lajikansiossa, sekä myös vuoden 2009 lintukuva galleriassa. Ensi keväänä yritetään kuitenkin taas uudestaan! Jos vaikka kuusi kuvaa saisi! Vuonna 2009 kun tuo viisi kuvaa irtosi kymmenellä yöllä metsonsoitimella, niin ollaan vuonna 2010 sitten vaikka 12 yötä =) Mutta vaikkei kuvia tulisikaan, niin metsopäiväkirjat jatkuu kuitenkin vuoden 2010 sivuilla!

Pöllörintamalla vuonna 2009 tapahtui meilläpäin se mitä oli ennusteltukkin, eli myyräkannat alkoivat vähentyä ja pöllöjen pesinnät epäonnistua. Esimerkkinä lapinpöllöjä kuultiin aika kivasti, mutta pesintöjä aloitettiin tosi niukasti… ja nekin mitä aloitettiin oikeastaan tuhoitui. Saas nähdä millaisena pöllö vuosi 2010 avautuu. Tarkoitus on taas kierrellä pöllöreviireitä kuuntelemassa!

Luontokuvavuosi 2009 tuli kuitenkin pelastettua kesän ja syksyn myötä, ja oikeastaan itselle mieluisia kuvia tuli yllättävänkin paljon! Ja vieläpä aivan uusista lajeista! Innostuin kuvamaan pihamme heinäsirkkoja ja hepokatteja! Sekä koin myös vöyhähdyksen sudenkorentokuvaukseen! Ensi vuodeksi hyllyssä onkin jo Sami Karjalaisen mainio Suomen heinäsirkat ja hepokatit kirja (joulupukki toi, kannattaa olla kiltti!) ja kiikarissa on ostaa saman herran sudenkorentokirjan uudistettu painos, jahka se kauppoihin ilmestyy! Pientä varusteluakin ensi vuoden sudenkorentokuvauksia silmällä pitäen on tehty, eli loittorenkaat löytyvät jo pöydän kulmalta yhdessä Sigman 1.4x telejatkeen kanssa. Olenkin tässä loppuvuodesta hieman naureskellut että on harvinainen tilanne kun ostoslistalla ei oikeastaan ole mitään ihmeempää. Tietysti joku tai useampiakin Nikonin supertelejä äkkiä sinne ilmestyisi jos sattuisi lotossa voittamaan… Ostoslistaan voisi tietysti myös jotkut Nikonin uudet julkistukset vaikuttaa =) Mutta näillä nyt tähän tietoon mennään!

Loppuvuodesta ei mitään hirmu erikoista enää tapahtunutkaan, muuta kuin että sain kunniamaininnan (BBC:n) Veolia environnementin Wildlife photographer of the year kilpailun nisäkkäinen käyttäytyminen sarjassa. Oli aika hieno hetki kun tuosta emailia tulla tupsahti. Joutui ihan useampaan otteeseen tuon emailin samantien lukea… ”oliko se nyt ihan varmasti niin” =) Ja toki Suomen Luonnonsuojeluliiton Keski-Suomen piirin alaisen Laukaan paikallisyhdistyksen järjestämän “Lähi luonto”-teemalla olevan luontokuvakilpailun aikuisten sarjan voitto myös mahtui vielä tuohon loppuvuoteen. Tulevanakin vuonna olisi kilpailuihin taas yrittää kuvia tyrkyttää, sillä jos ei veikkaa, ei voi voittaa! Ja köyhällehän kaikki on aina kotiapäin.

-Janne

– — — o — — –

And then the english part!

I made little updates to my homepages during the year, and because we have also stats from the 2008, we can do some mathematics too. So, ladies and gentlemans, the stats of the year 2009!

summa summarum @ Janneheimonen.net…

* Visits ca. 125 027 (n. 343 per day), increase 101%
* Pageviews ca. 377 222 (n. 1034 per day), increase 67%

Some increasing can be seen! The blog of course gets bigger percents! But also homepage has got some increasing, despite that I only released two articles in 2009 (four in 2008). I hope there will be increasing in 2010 also!

But then the naturephotography thing =)

I started this year with two starry sky photos in the first day of january! Cannot do that this time though… because of the weather. There was not many happenings in last january, exept my Wild-Wonders of Europe online monthly photo competition winning. But the january 2010 will be more lively! I will release an lens article etc!

The first half of the year 2009 looked little quiet what becomes to the naturephotographs. I thought that the whole year would be quite poor, because for example ten nights in Capercaillie lek gave me only five pictures that I like. Four of them can be seen in my capercaillie gallery and of course in the birds 2009 gallery. I have planned to go to the capercaillie lek also in 2010, and I hope I will get at least six capercaillie photos! Even if it takes twelve nights!

At the owl front, the year 2009 showed what we had suspected. The vole masses fall and the nestings of the owls failed. Many great grey owls were shouting loud in march, but so few started nesting. It is quite interesting to see what the year 2009 will bring us in the owl front!

Naturephoto year was saved in the summer, when I interested to photograph all little things on our yard. There were couple different grasshopper and bush cricket species in our yard, many garden spider webs etc. I also started to photograph dragonflies in summer 2009, and I surely will continue photograph them in the summer of 2010! They are so facinating beings! I have already bought extension ring set and the Sigman 1.4x teleconverter for the next summer’s dragonfly season!

At the end of the year 2009, there were not any special nature photographing projects, but I managed to win the highly commended price in Veolia environnement wildlife photographer of the year competition with my ”courtship race” photo. There were also another but minor photo contest that I win. Now it is time again to choose the pictures to the Finnish nature photographers’ association’s annual nature photography competition… lets see how it will go in next year…

-Janne

2 thoughts on “Yhteenvetoa luontokuvausvuodesta 2009 – The summary of naturephotography year 2009

 1. jee! vuoden kohokohta taitaa olla tyyliin yhden kuvan lisääminen nettiin jne…

  sulla taitaa olla harrastus tää välineurheilu ja kuvaaminen sitten kun joskus siltä kerkiää.

  t: katkera

 2. Moi!

  Ja hyvät uudet vuodet!

  Ja juu, eihän tää kuvaaminen mulle ihan ensisijainen juttu ole… Perhe tulee kuitenkin ensimmäisellä sijalla eikä mikään aja tärkeydessään heidän ohitse. Mutta eikös se kuitenkin ole kivaa että edes välillä kuviakin tulee näytille? Vanhemman pojan (3.5v) kanssa heinäsirkkoja jokuseen otteeseen tuossa tontin kulmalla etsiskeltiin ja tietenkin mukava niitä kuvia oli sitten kotisivuillekin laittaa muiden nähtäville. Parhaat muistot kuitenkin itselle jää tuosta itse kuvaustilanteesta, jotka ei tietenkään kuvista ulkopuolisille välity.

  Välineurheilijaksi en itseäni tituuleeraisi… noita vehkeitähän on myyty pois oikein urakalla ja vaihdettu ”huonompiin”. Eli siltä osin arvailusi meni pieleen. Tosin vaikka ostaisin uusia ja parempiakin, niin en siltikään itseäni välineurheilijaksi mieltäisi koska vermeet pyritään ostetaan tarpeiden mukaan… Ei köyhällä ole kuitenkaan varaa huvikseen ostella ja testailla.

  Mutta eiköhän jatketa sitten tammikuussa uusin ilon aihein!

  -Janne

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam control / Spämmi esto * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.