CP+ 2011: Nikonilta vain pokkareita! Mutta minkälaisia? P300 & Superzoomeja…

Kuten Canoniltakin odotettiin jotain enemmän, niin samaa oli myös Nikonin kohdalla. Monet ihmiset odottivat D300s jatkajaa ilmestyväksi, koska Nikonin jotkut osastot ovat myyneet esittelykäytössä olleet d300s:t ebayssä, ja kyseistä kameraakaan ei enää pysty myyjät tilaamaan. Kuitenkaan kyseisen kameran korvaajaa ei tänään nähty… joskaan ei se kaukana enää voi olla. Tulevia tämän vuoden julkaisuaikatauluja spekuloidaan tässä kirjoituksessa -> NikonRumors.com

Eli eli ei digijärkkärikamaa, mutta pokkareita. Moni valmistaja on esitellyt kameroitaan ns. LX3-sarjaan, jossa kameroissa on hieman painotettu hämäräsuorituskykyäkin, ja nyt Nikon liittyy mukaan tähän porukkaan omalla Coolpix P300-mallillaan. Vertaillaampa sitä hieman Samsungin TL500 ja Olympuksen XZ-1 ja Panasonicin LX-5 kameroihin! Samsungissa, Panasonicissa ja Olympuksessa 10Mpix, Nikonissa 12Mpix. Olympuksen ja Panasonicin kenno 1/1.63″, Samsungin 1/1.7″ ja Nikonin 1/2.3″. Eli Nikonissa pienin kenno ja eniten pikseleitä… toisaalta kun muissa on CCD-kenno, niin Nikonista löytyy BSI Cmos kenno. Herkkyydet Olympuksessa sijoittuu ISO100-6400 välille, Samsungissa ja Panasonicissa ISO80-3200 ja Nikonissa ISO160-3200 välille.

Tämän sarjan pokkareissahan valovoimaiset objektiivit ovat näytelleet pääosaa ja mahdollistaneet hieman parempia hämäräkuvaus ominaisuuksia. Näistä kolmesta Olympuksen 28-112mm (kinovastaavana) f1.8-2.5 on selvästi paras. Panasonicin LX-5 tarjoaa 24-90mm f2-3.3 objektiivin. Seuraavaa sijaa onkin vaikeampi jakaa kun ei tiedä kuinka objektiivien valovoima pienenee zoomatessa lähemmäs telepäätä. Samsung on varustettu 24-72mm f1.8-2.4 kinovastaavalla objektiivilla ja Nikonista löytyy 24-100mm f1.8-4.9 objektiivi. Mielenkiintoista tässä olisi tietää mikä on valovoima Nikonin objektiivissa 72mm polttovälillä. Kieltämättä tuo f4.9 on aika himmeä telepää tähän sarjaan, mutta toisaalta objektiivin valovoimassa tinkiminen näkyy sitten Nikonin hieman pienemmässä koossa ja painossa vrt kilpailijat.

Nikonista löytyy 3″ 921k pisteen näyttö, ja myös näistä kahdesta muusta löytyy saman kokoinen, sillä poikkeuksella että Samsungissa se on käännettävä AMOLED ja Olympuksessa OLED-näyttö. Panasonic on hieman muita jäljessä 3″ 460k pistettä tarjoavalla LCD-näytöllään. Videon tallennuksessa Nikon on omaa luokkaansa, ja tarjoaa ainoana 1920×1080 30fps videon, näiden kahden muun jäädessä taakse. Samsungista löytyy 640×480 30fps video, ja Olympuksesta ja Panasonicista 1280×720 30fps video. Mutta taas still-kuvaa tallennettaessa, Nikon ei tarjoa RAW-tiedostoformaattia lainkaan, kun muista vertailun kameroista se löytyy!

Toisaalta ihan ok kamera Nikonilta tähän sarjaan, omasta mielestäni ehkä hieman liikaa painotettu taskuun mahtuvuutta objektiivin kustannuksella, mutta toisaalta monestakaan pokkarista ei 1080P HD videota löydy! Mutta itse en ole kovin himo videoija, joten kallistuisin todennäköisesti Olympuksen XZ-1 linjalle. RAW-tiedostoformaatin puuttuminen Nikon P300 kohdalta vaikuttaisi omalla kohdallani suuresti valintaan, se pudottaisi kameran suoraan pois siitä ryhmästä josta kameraa itselleni katselisin. Mielestäni suuri miinus Nikonille jättää RAW pois!

Nikon P300 hands-on artikkelin tarkempine tietoineen löydät täältä – Dpreview.com


Nikon julkaisi P300 lisäksi myös ns. superzoom kameroita. Joskaan nämä superzoomit ei jotenkin sykähdytä. Jotenkin kaipaisin superzoom kamerankin objektiiviin erillistä zoomaus kierää, näistä ei kuitenkaan sellaista löydy. Ehkä vaan omaa ahdasmielisyyttäni? Mutta jotenkin kamerasta tulee heti sellainen lelu fiilis kun tuollainen puuttuu… tai jotain.

Mutta mielenkiintoisia polttovälejä Nikon on saanut näihin upotettua! P500-kameran kinovastaava 22.5-810mm (36x) F3.4-5.7 on kyllä jo suht hurja! Todella mielenkiintoista nähdä kuinka tuo optisesti suoriutuu, sillä kyllähän tuollainen zoomi alue pakostikin alkaa olemaan tietyiltä osilta kompromissi kuvanlaadun suhteen. Muuten kamerassa ei ole hirveästi mitään esille nostettavaa… 12mpix, 1080P video jne…

Tarkemmat tiedot kolmesta tänään julkaistusta Nikonin superzoom kamerasta löydät täältä – Dpreview.com -Nikon introduces L120, P500 and S9100 superzooms

-Janne

2 thoughts on “CP+ 2011: Nikonilta vain pokkareita! Mutta minkälaisia? P300 & Superzoomeja…

  1. Joo, ei tarvii ostaa Nikonin pokkaria näköjään. Jos tarvii kone uusia, niin jostain muusta leiristä tulen hankkimaan.

  2. Joo jotenkin Nikon aina onnistuu mössimään pokkarinsa. Jättää nyt RAW pois… haloo!!! Tietty suurinosa tämän luokan kameroiden ostajista tuskin RAWia käyttää, mutta tuskin tuo nyt hirmu homma olisi ollut kameraan lisätä? Vai painoiko deadline päälle, ja se tulee jälkikäteen firmispäivityksellä.

    Mut joo, jos Pen1ä ei löytyis laukusta, niin XZ-1 ois mun valinta.

    -Janne

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam control / Spämmi esto * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.