Lightroom 4 BETA julkaistu! – Paraniko kuvanlaatu jälleen?

Se on taas se aika vuodesta kun kamera-rintamalle julkaistaan jos jonkinlaista vehjettä! Mutta vermeiden lisäksi tällä kertaa julkaistiin myös julkinen kokeilu (ns. Beta)-versio suositusta valokuvaajille suunnatusta Adobe Lightroom 4 ohjelmistosta. Lightroomin elinkaaren aikana sitä on kehitetty yhä enemmän ja enemmän ns. lähes kaiken tarpeellisen kattavaksi valokuvaajan ohjelmistoksi. Kolmos versiosta löytyikin jo aimo annos ominaisuuksia kuvien arkistoinnista, hakusanoituksesta ja käsittelystä aina slideshow-esityksien tekoon, printtaamiseen ja nettigalleriankin luontiin. Tietenkään kaikkia ominaisuuksia ei tarvitse käyttää, ja monella Lightroomin käyttö onkin vain kuvien arkistointia ja kuvien perussäätöjä varten jolloin tarkempi kuvien hierominen tapahtuu Photoshopissa. Lighroom onkin integroitu aika hienosti Photoshopin kanssa yhteen.

Mutta enemmittä mutinoitta, katsotaas uuden Lightroom 4 Betan uumeniin, tai ainakin niihin ominaisuuksiin jotka itseäni kiinnostaa!

Ensimmäinen asia joka mieleeni tuli kun huomasin uuden Lightroomin Betan ilmestyneen, oli kuvien kohinatasojen mahdollinen parantuminen. Lightroom 3 paranti silmin nähden kameroiden korkeilla herkkyyksillä kuviin tuottaman kohinan laatua verrattuna edeltäjäänsä Lightroom 2:seen. Vallan tuntui kuin olisi uuteen kameraan vaihtanut! Joten mielenkiinnolla silmät mahdollisesta edelleen parantuneesta kohinasta kiiluen laitoin heti uuden Lightroom 4 Betan lataukseen.

Otin D700:sella ISO3200 herkkyydellä otetun pöllökuvan kokeiluun. Aukaisin saman kuvan Lightroom kolmosesta ja nelosesta Photoshoppiin ilman minkäänlaisia säätömuutoksia. Eli molemmissa kontrastit jne olivat vakio kohdillaan. Ehkä ainut vakiosta poikkeava asetus mitä molemmissa oli (tuli Lightroom 4:seen automaattisesti) se, että kohinanpoisto on pois päältä kokonaan, kuten myös terävöitys.

Ja tälläistä tuli!

Eli suhteellisen prikulleen sama kuva molemmista, samoine kohinoineen! LR4:sesta tietenkin oli valittuna uusi 2012 vuoden prosessointi. Tämän pikku testin mukaan ainakaan kohinoihin ei ole parannusta Beta-versiossa, toki nähtäväksi jää onko lopullisessa versiossa vielä jotain viilausta tapahtunut!

Toki Lightroom 4:sesta löytyy muitenkin tarkasteltavia asioita! Development modulissa suurimmat muutokset äkkiseltään on brightness säätimen häviäminen, tai pikemminkin muuttuminen highlights, shadows ja whites liukusäätimiksi. Muita mainittavia eroja normi säätimissä ei juurikaan vielä Beta-versiossa ole. Seuraavat mielenkiintoisuudet löytyvät graduated filter ja adjustment brush työkalujen alta. Myös näiden alla brightness on vaihtunut highlights ja shadows säätimiksi. Näille työkaluille on nyt myös anettu mahdollisuus moiren ja kohinan poistoon ja vähennykseen, sekä valkotasapainon säätöön. Eli esimerkiksi paikallinen kohinanpoisto on mahdollista suhteellisen helposti. Tuosta vedellään brushilla kohinat pois, oho lipsahti… alt-nappi pohjaan ja pyyhitään lipsahdukset pois, ja lopuksi säädetään mieluinen kohinanpoistotaso liukusäätimestä. Huomion arvoista on myös se, että nyt terävöitys ja kohina säädöt näkyvät myös etsikatselukuvassa, ilman että tarvitsee zuumata 100% näkymään!

Development moduli muutosten lisäksi lightroomiin on ilmestynyt Book-moduuli kirjojen väsäystä varten ja myös Map-moduuli kuvien gps-paikkatieto-juttuja varten. Myös videoiden käsittelyä on parannettu. Mutta näistä muutoksista lisää…

…täältä -> Dpreview – Lightroom 4 Beta preview

-Janne

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam control / Spämmi esto * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.