Nikon 1 peilitön järjestelmä julkaistu! Nikon V1 ja J1 rungot + objektiivejä!

Vihdoinkin Nikon julkaisi kauan huhuissa pyörineet peilittömät digijärjestelmäkameransa! Pienet, vai pitäisikö sanoa pienehköt peilittömät kamerat ovat tehneet maihinnousuaan suhteellisen vilkkaasti maailmalla, ja etenkin Aasian maissa veto näihin ”taskujärjestelmiin” on ollut todella kova!

Uusien vermeiden kehitysprosessi on tietenkin pitkä, mutta ehkä näiden Nikoneiden markkinoille tulo vei hieman liian kauan kilpailijoihin verrattuna? Tietenkin Sendain ydinvoimala onnettomuus saattoi siirtää julkaisuaikatauluja ja tietenkin voidaan todeta, että Canoniltahan peilitön järjestelmä puuttuu vielä kokonaan, jos sellaista on edes tulossa? Mutta Olympuksen ja Panasonicin muodostama micro43, Sonyn Nex-sarja jne ovat saaneet porskuttaa jo jonkin aikaa markkinoilla ja vahvistaa asemiaan. Olympuksen PEN-sarjassa ollaan menossa jo kolmannen sukupolven kameroissa ja uusien mallien ilmestymistahti PEN-sarjassa on kieltämättä ollut aika kova. Mutta ei voi valittaa, sillä kehitystä on tapahtunut jokseenkin kokoajan!

Aikas pitkään huhuja Nikonin peilittömästä järjestelmästä liikkui, ja patenttihakemuksiakin porukka silloin tällöin niihin liittyen löyti. Jo suht aikaisessa vaiheessa objektiivien patenttihakemusissa ilmoitettu objektiivin piirtoympyrä antoi viitteitä siitä että Nikonin peilitön järjestelmä tulisi olemaan normi pokkareita suuremmalla, mutta micro43:sta pienemmällä kennolla. Muistaakseni taisi jo heti alussa selvitä että kroppikerroin tulee olemaan 2.7x (kennon koko 13.2mm x 8.8mm).

Niin nyt, kuin jo ennen tämän uuden CX-järjestelmän julkaisua huhujen myötä paljastunut kennokoko jakoi ihmisten mielipiteitä tehokkaasti keskustelupalstoilla. Tietenkin totuus on että pienemmän kennon myötä pikselitiheys ja kohinat tuppaavat kasvamaan. Toisaalta hyviä puolia tietenkin ovat mahdollinen objektiivien pienempi koko ja paino, ja sitä myötä järjestelmän parempi mukana kuljetettavuus. Totuushan on että peilittömät kamerat eivät tähän mennässä ole olleet aivan taskupokkarin korvaajia, sillä kokoeroa ns. ixus jne luokkaan on ollut ihan huomattavasti… joskin normi järkkäriä pienempiä ollaan oltu. Eli kyseessä eräänlaiset välimallin kamerat ja jokaisen tuleekin miettiä niin kuvanlaadun kuin kameran koonkin perusteella, mikä on riittävä juuri itselle?

Mutta Nikonin uuteen ykkös-järjestelmään! Nikon julkaisi siis kaksi runkoa uuteen järjestelmäänsä! Nikon V1 ja Nikon J1 -kamerat, joista ensimmäinen on kalliimpi (kitti $899.95) ja poikkeaa varustelultaan jälkimmäisestä (kitti $649.95) seuraavin osin: magnesium runko, elektroninen kurkistusmallin etsin (1.4Mpix), mekaaninen suljin (mahdollistaa nopeamman salamasynkan 1/250s vs 1/60s), lisäväline liitin, 3.5mm stereo sisääntulo mikrofonille, yhteensopivuus 1-sarjan SB-N5 salaman kanssa, ei sisäänrakennettua salamaa kuten J1-mallissa. V1 käyttää myös eri akkua kuin ’pikkuveljensä’ (d7000-akku) ja sisältää korkeampi resoluutioisen 3″ takanäytön (920k vs 460k pistettä)

Molemmat kamerat kykenevät kuvaamaan videota täydellä resoluutiolla (1920×1080 60i/30 fps) ja ottamaan still-kuvia videon kanssa samanaikaisesti. Sekä V1 että J1 kykenee automaattitarkennusta käytettäessä ottamaan 10 kuvaa sekunnissa täydellä resoluutiolla, ja ilman automaatitarkennusta kuvia on mahdollista ottaa jopa 60 kuvaa sekunnissa! Automaattitarkennusta ja laukaisuviivettä on kehuttu maailman nopeimmaksi, mutta se jää nähtäväksi. Molemmista kameroista löytyy 73-pisteinen automaattitarkennusjärjestelmä ja molemmissa uutukaisissa on myös mahdollista käyttää F-mountin AF Nikkoreita täysin ominaisuuksin kun käytössä on Nikonin FT1-bajonettisovitin.

Itse olen hieman kahden vaiheilla näiden uutuuksien suhteen. V1 näyttää ihan vinkeältä peliltä, sillä kuten kuvissa, myös kameroissa yksinkertainen on kaunista… Toisaalta kuvia kameran takapuolelta tutkiessa ja käytössä olevia nappeja ihmetellessä fiilikset taas hieman laskevat. Olen jotenkin jämähtänyt siihen ajatukseen että valotuksenkorjausta ja aukkoa pitäisi päästä muuttamaan suht helposti että kuvaaminen pysyy mielekkäänä, ja näiden uusien Nikonien suhteen ei tuosta ole vielä minkäänlaista varmuutta, sillä niiden toiminnallisuudesta on hyvin vähän vielä tietoa liikkeellä. Nämä pari omassa kuvauksessani tärkeää asiaa ovat ihan hyvin hoidossa peilittömässä Olympus E-P1 micro43 kamerassa, joka tällä hetkellä toimittaa kotialbumipokkarimme virkaa. Toisaalta vaimoni kuvauksessa noilla ei taas ole mitään merkitystä, josta pääsemmekin miettimään että kenelle tai millaiselle ryhmälle nämä uudet 1-sarjalaiset ovat kehitetty?

Kaikenmaailman kuvausohjelmia joissa otetaan 20 kuvaa joista kamera valitsee 5 parasta jne… väkisin tulee mieleen että olenkohan aivan kohderyhmää? Mutta jotenkin tuo V1 kuitenkin kiinnostaa. Ehkä se on se kiinteä ”kurkistusetsin”, enkä toisaalta voi olla miettimättä miten tuollainen toimisi omistamieni Nikonin telejen kanssa. Millainen 2.7x kroppi olisi 10 megapikselillä tietyissä tinttipönö tilanteissa? 200mm tarjoaisi jo 540mm kinovastaavan kuvakulman, mutta tietenkin syväterävyydestä joutuisi tinkimään… Telejatketta peliin tai pidempää objektiivia niin ollaan jo aika hurjissa lukemissa! 500mm->1350mm tai 500+1.4x jatke niin ollaankin jo aikaslähellä 1900 milliä kinovastaavana! Siihen kun tuupataan kaveriksi se 10 megapikseliä niin… 500mm +1.7x jatke niin kolkutellaan jo 2300mm. Ihan vekkuli voisi olla kokeilla kuuta kuvata.

Seuraava toteamus varmaankin olisi että – Joo, kuvakulma on kapea, mutta mites kuvanlaatu? Niinpä… Aika vähän on sampleja näkynyt, mutta jotain kuitenkin… Joskin aika vähän korkeammilla herkkyyksillä vaikka kyseiset kamerat natiivina kykenevätkin ISO100-3200 herkkyys alueeseen.

Täältä löytyy ISO400 sample -> Nikon V1 sampleja
Ja täältä ISO800 sample -> Nikon J1 sampleja

Ei aivan mahdotonta sanoisin, mutta pitää pitää mielessä että kuvat ovat todennäköisesti kuvattu JPEG-kuvina… ja kyseiset kamerathan kykenevät kuitenkin RAW-kuvia kuvaamaan. Mielenkiinnolla odotellaan millaiseksi uudet tulokkaat osoittautuvat.

Näiden runkojen matkassa Nikon julkisti myös järjestelmään sopivia objektiivejä, joita ovat seuraavat:
– 10-30mm f/3.5-5.6 VR (kittilinssi)
– 10mm f/2.8 pancake
– 30-110mm f/3.8-5.6 VR
– 10-100mm f/4.5-5.6 VR power zoom

Kyseiset linssit eivät ainakaan itseäni saa hyppimään riemusta. Pääosin pimeitä zoom-objektiivejä. =/ Toki poikkeuksena tuo 10mm pannari, mutta sekin vain f2.8 valovoimalla. Omassa Olymppoksessamme on tällä hetkellä Panasonicin 20/1.7 objektiivi, joka kyseisessä kamerassa antaa käyttöön 40mm kinovastaavan kuvakulman. Tuo polttoväli on ollut kotialbumi käyttöömme aika soppeli. Kyseisellä objektiivilla pääsee jo hieman myös nauttimaan pehmeistä taustoista, josta aikaisemmalla Olympuksen 17/2.8 ei tarvinnut paljoa unelmoida. Ei pitäisi verrata noita tuohon Nikonin 10/2.8 pannariin, koska kuvakulmakin on sen verran eri… Mutta todennäköisesti se olisi byebye pehmeät epäterävähköt taustat tuolla Nikonin pannarilla. Vai pitääkö asia nähdä niin että terävyysalue olisi varmemmin oikeassa paikassa? =D

Näiden uusien ykkösten julkaisu tilaisuudessa Nikon esitteli myös järjestelmään tulevia objektiivejä jotka oli esillä jonkinasteisina esituotantomalleina. Esillä oli mm. tälläisiä objektiiveja:
– Portrait prime lens
– Landscape wide-angle zoom
– High-power zoom lens (For travel)
– Super-telephoto zoom (For sports)
– Close-up (Macro lens)
– Pocket-size (thin-normal zoom lens)
– Pocket-size (thin-normal zoom lens)

Näiden objektiivien kuvia voit katsella täältä -> Dpreview – Nikon 1 Launch

Kuten kuvista näkyy, suht pienehkö kamera on kyseessä… Vai ovatko valinneet iso kouraisimman ”poseeraamaan”? ,) Objektiivit eivät kuitenkaan näytä mitenkään erityisen pieniltä verrattuna micro43:sen pannukakkuihin, tai aivan tuliterään Panasonicin zoom pannukakkuun. Nikonin Landscape zoom on todennäköisesti aiemmin patentoitu 7-13mm f3.5-5.6 objektiivi, kun taas portrait prime todennäköisesti on 32mm f1.2 objektiivi. Hieman pitkäksi menee ”85mm” kinokoossa jos miettii ihan kotialbumiräpsyjä. =/

Ehkä meidän perheen kotialbumia täytetään vielä Olymppos + Panasonic yhdistelmällä kuitenkin… Mutta katsotaan Mitä Nikon 1 rintamalta tulee, sillä Koskaan ei pidä sanoa ei koskaan… Ja tokihan tämä sen puoleen on kiinnostava julkaisu, että näissä nähtyä uutta tekniikkaa prosessori, automaattitarkennus jne puolella saatetaan nähdä myös ”oikeissa” järjestelmäkameroissa! Itseäni tietenkin houkuttaisi nähdä peilittömyys jo D700 korvaajassa, jolloin kameran ääntä saataisiin alaspäin ja objektiivin ja rungon yhteensopivuuden aiheuttamista tarkennusongelmista päästäisiin eroon.

Speksejä en tarkoituksella ruvennut hirmuisesti käsittelemään, sillä ne voi lueskella vaikka täältä -> Dpreview – Nikon announces Nikon 1 system

PS. koitataan aktivoitua tässä blogin kirjoittamisessa vaikka kiirusta pitääkin…

-Janne

2 thoughts on “Nikon 1 peilitön järjestelmä julkaistu! Nikon V1 ja J1 rungot + objektiivejä!

 1. Peilittömyys D700 seuraajassa? Hiljaisuus olisi kyllä jees, mutta kyllä minä uskon että pimeässä sinä kaipaat vanhaa isoa optista etsintä.. Ja miten tuo vähentäisi tarkennusongemia? Lisää ongemia tuottaa akkukesto, kun kuva elektroniseen etsimeen tulee ison kennon kautta… kenno kuumenee -> kohinaa. Ja minun tietääkseni tarkennuksen nopeus laskisi.

  Onko näin? Voin olla toki väärässä 😀

 2. Tuo nykyisen etsimen kaipuu varmasti riippuisi siitä kuinka tuo uusi etsin toteutettaisiin. Canonillahan taisi joskus filmiaikoina olla se aukon puoli valoa hävittävä ratkaisu jossain rungossaan… Ajoit takaa varmaan sellaista ratkaisua?

  Joitain nykyajan peilittömien EVF:iähän on jo kehuttukin härämässä hyvin toimiviksi, tietysti EVF:n kanssa ongelmaksi voi muodostua viive. Mutta onneksi teknologia kehittyy.

  Tässä uudessa peilittömässä ykkösessähän on Nikonin uusi automaattitarkennus yksikkö, joka on kai nopein joka heiltä tällä hetkellä löytyy… päihittäen jopa d3s:n tarkennusnopeudessa. Joten paljon mielenkiintoisia mahdollisuuksia kyseisestä pikkukamerasta löytyy. Saas nähdä mitä niistä on upotettu uusiin tuleviin järjestelmäkameroihin.

  Noista tarkennusongelmista. Nykyäänhän eteen tai taakse tarkentaminen eri objektiivi runko yhdistelmillä on aika arkipäivää. Objektiivit ja rungot säädetään molemmat kohdalleen tietyllä toleranssilla, joka voisi vaikka olla -10…+10. Jos kohdalle osuu tamineet joissa objektiivi on vaikka +5 ja objektiivi -5 niin nollilla ollaan ja tarkennus on kohdallaan, mutta jos ollaankin tilanteessa jossa sekä objektiivi että runko on +15 niin ongelmiahan se yhteen ynnätty +30 aiheuttaa. Onneksi nykyaikana on olemassa kameroissa mahdollisuus hipostella tarkennus kohdalleen, mutta senkin tekeminen alkaa jo sylettää.

  Peilittömässä järjestelmässä jossa tarkennus mitataan suoraan kennolta tarkennus on aina kohdallaan. Aivan sama kun se on aina kohdallaan nykyjärkkäreiden liveviewin kontrastipohjaisella tarkennuksellakin. Mielestäni tuo on peilittömässä järjestelmässä suuri vahvuus. Nykypäivänä on kuitenkin paljon ihmisiä jotka ei hienosäädä tarkennusta joka objektiiville kohdalleen, eivät huomaa väärin tarkentavaa tarkennusta jne… etu olisi kun noista ongelmista päästäisiin eroon kokonaan. Vähemmän turhaa säätämistä -> enemmän aikaa kuvaukselle.

  -Janne

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam control / Spämmi esto * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.