Nikon D4 julkaistu! – Uusi ammattikameroiden kuningas?

Lontoon olympialaiset lähestyvät! Canon teki peliliikkeensä lokakuussa ja julkaisi ykkössarjan jatkajan joka yhdisti D- ja Ds-linjat! Aikaansaannoksena oli Nikonin sporttirunkojen tyylinen FF-kennolla, maltillisilla pikseleillä ja korkeilla herkkyyksillä varustettu sporttirunko jota saa kaupoista maaliskuussa 2012. Kolme kuukautta myöhemmin Nikon julkaisi oman vastalauseensa Canonin 1Dx-rungolle ja Nikon D3s:n jatkaja Nikon D4 näki päivänvalon! Edellinen kiistaton hämärähommien kohinakuningas D3s sai turbo ahdetun päivityksen jota saa kaupoista myöhäisestä julkaisuajankohdasta huolimatta jo kuukautta Canonin 1Dx:ää aiemmin! Jos ihmeitä ei tapahdu, niin todellisuudessa tavan harrastaja voi joutua odottamaan molempia runkoja jopa kuukausia, sillä molempien kameravalmistajien tarpeet ovat varmasti Olympialaisissa ja ammattilaisissa. Toki aina voi tapahtua ihmeitä, mutta kuten otsikko sanoo, onko Nikon D4 uusi ammattirunkojen kuningas? Speksiensä perusteella Nikon ei ainakaan aio antautua tontilleen tulleelle Canonille ilman kynsiä ja hampaita!

Katsellaas ensin läpi speksit ja spekuloidaan vasta sitten!
Hyvät leidiissit ja kentlemannit!

Nikon D4 !!!
– 16.2mpix FF-kenno (4928 x 3280 px)
– Expeed 3 prosessori
– ISO 100-12800 (Laajennukset ISo 50, …ISO 204800)
– 14bit RAW
– 51 tarkennuspistettä joista 15 ristikkäissensoreita
– 3.2″ 921k näyttö
– 100%, 0.7x pentaprisma etsin
– 9-11 fps sarjakuvaus
– 105 RAW (14bit) kuvaa bufferiin
– 400 000 laukausta kestävä suljin
– 1080p HD video (30, 25, 24 fps), MPEG-4 & H.264
– Compact flash ja XQD muistikorttipaikat
– Taustavalaistut nappulat hämärähommiin
– Ethernet ja HDMI -liitännät ja tuki WLANille
– Paino 1340g
– mitat 160x157x91 mm
– Hinta 5500-6000€
– Saatavilla: helmikuu 2012

Siinä yleisimmät speksit, jotka eivät nyt hirveästi uutukaisesta kerro nopealla vilkaisulla, muutakuin että pikseleitä ja herkkyyksiä on lisätty, rungon sisällä pötköttää uusi prosessori sekä video resoluutio kasvanut 720p:stä 1080p:hen. Todellisuudessa kuoren alla on jokunen suuri muutos, ja aikamoinen kasa pieniä tärkeitä päivityksiä! Aivan kuten Nikon lehdistötiedotteessaan sanookin, tämä kamera on tehty rikkomaan rajoja! Toki kukaan ei pysty kieltämään etteikö sitä olisi tehnyt jo D3 ja D3s, mutta tässä uudessa Nikon D4:sessa on vielä jotain lisää! Suurin Nikon D4 kohdalla tapahtunut muutos on video puolella ja siinä on keskitytty juuri ammattimaisen videoinnin tarpeisiin.

Nikon D4:sella voikin kuvata esimerkiksi 1920×1080 resoluutioista HD-videota kolmella eri kroppikertoimella. Niin FX- (1.0x crop, joka videoinnissa on 91% kennon leveydestä) kuin DX-formaatilla (1.5x crop) mutta myös ns. natiiviresoluutiolla jolloin kennon pikselit ovat 1:1 videon pikseleiden kanssa! Ja yllätys yllätys, tällöin kroppikerroin on 2.7x, eli sama joka on käytössä Nikonin vasta julkaisemissa 1-sarjan pokkareissa! Onkin mielenkiintoista nähdä piileekö tässä joku vielä julkistamaton juju? Ehkä Nikon D4:sen kaveriksi pystyy tulevaisuudessa istuttaa jollain adapterilla 1-sarjan video käyttöön tarkoitettuja objektiivejä! Joka tapauksessa pystyt yhdellä objektiivilla kuvaamaan kolmella eri kuvakulmalla Full HD videota! 200mm objektiivilla saat eri kroppikertoimien avulla käyttöösi niin 200mm, 300mm kuin myös 540mm kuvakulmat! Ei voi olla ajattelematta 600mm kertaa 2.7 siitä tuleepi 1620mm, ja ainiin telejatkeetkin on vielä olemassa… nojoo, uskon että luontovideoijat tykkää! Full HD eli 1080p videota uutukaisella voi tallentaa 30p-, 25p- ja 24p-taajuuksilla, sekä lisäksi löytyy 60p-, 50p-, 30p- ja 25p-taajuudet 720p-tarkkuudella. Suurin videoleikkeen pituus D4:sessa on 29:59 min.

Videoon läheisesti liittyen kamerassa on myös stereomikrofoni liitäntä ja sen kaverina vielä liitäntä kuulokkeille jotta pystyt seurata ja säätää ääntä tarkasti kamerasta löytyvillä äänen säädöillä! Näitä ei muuten Canonin 1dx:stä löydy! Ja toki Nikon D4:sesta löytyy myös pakkaamaton HDMI ulostulo niille jotka tarvitsevat mahdollisimman puhtaan videolähdön ammattitason editointiin! D4 pystyy myös lähettämään pakkaamattoman reaaliaikanäkymän ulkoiselle tallentimelle tai tarkkailunäytölle Full HD resoluutiolla!

Normi valokuvauspuolella muutoksia on tapahtunut mm. valonmittauksessa. Nikon D4:sesta löytyykin vanhan 1005-pikselisen kennon sijaan uusi 91,000 pikselinen RGB-kenno, joka hoitelee valonmittauksen lisäksi entistä tehokkaammin myös kolmiulotteista kohteen seurantaa, valkotasapainoa, jne … ja nyt myös kasvojen tunnistusta. Nikon D4 osaakin esimerkiksi kasvot havaitessaan valottaa kuvan kasvojen perusteella, jolloin kasvot saadaan varmemmin valottumaan oikein (toivottavasti tämä toiminto on myös pois kytkettävissä).

Muutoksia löytyy myös automaattitarkennuksen puolelta! MULTI-CAM3500FX automaattitarkennusmoduli on suunniteltu uudelleen ja sen pitäisi havaita kohteet entistä nopeammin. Päivitykset ovat parantaneet merkittävästi hämäräsuorituskykyä ja Nikon D4:n ilmoitetaan tarkentavan jopa -2ev saakka, jonka pitäisi olla suurinpiirtein kuunvaloa vastaava valaistus! Ja siinä missä Canon 1Dx:n automaattitarkennuskyky putosi f5.6:seen entisen f8:n sijasta, niin Nikon D4:sessa tehostettiin myös tätä! Objektiiveille jotka ovat f5.6 valovoimaisia tai nopeampia, on käytössä 15 ristikkäissensoria 51 tarkennuspisteestä. Objektiiveille joiden valovoima osuu f5.6 ja f8 välille, on käytössä yhdeksän ristikkäissensoria. Ja objektiiveille joiden valovoima on f8 (esmes AF-S 600/4 VR Nikkor + 2x telejatke) on käytössä kymmenen viivasensorin lisäksi yksi ristikkäissensori!

Toki myös kenno on uusi! Ja tälläkin kertaa Nikonin itsensä kehittämä, joskin kuitenkin varmaan taas Sonyn valmistama vaikkei sitä missään kerrotakkaan. Pikselimäärä nousi hitusen ylöspäin kuten jo aiemmin huomasimmekin. Itseäni ainakin välillä korpeaa D700:sen 12 megapikseliä, ja ehkä tuo 16 kappaletta megapikseleitä voisi olla oikein näpsäkkä! Ja vaikka pikseleitä lisättiinkin, niin myös herkkyyslukemia on jälleen kasvatettu! Nikonin edustajan mukaan Nikon D4:sen ISO6400 vastaa D3s:n ISO3200:sta, eli puhutaan kohinoissa jota kuinkin aukon parannuksesta. Toki se jää nähtäväksi, mutta ainakin Nikonin julkaisemat hurjasti pakatut fullsize JPEG filet näyttivät ISO6400 herkkyydellä oikein mukavilta! Uutukaisesta löytyy vakio ISO100-12800 herkkyyksien lisäksi laajennukset ISO50:neen sekä aina ISO204800 saakka! Mielenkiintoista nähdä kuinka kohinarintamalla käy Canonin 1Dx kanssa, veikkaanpa että kävipä niin tai näin niin tuloksena on joka tapauksessa kohinaa internetin keskustelupalstoilla.

Muita mielenkiintoisia uusia ominaisuuksia on mm. timelapse toiminto, jossa voit määrittää kameraan asetukset timelapse kuvien ottoon ja kamera ottaa kuvat. Tämän jälkeen kuvat on yleensä siirretty tietokoneelle kasaamista varten, mutta Nikon D4:sessapa saatkin valita millä resoluutiolla ja nopeudella haluat timelapsen koostaa. Naps ja kops kamera pyöräyttää kuvat valmiiksi timelapse videotiedostoksi! Myös muita pienempiä muutoksia on aimo kasa, ja näihin kuuluu esmes ”auto”-toiminnon lisääminen auto-ISOon, eli zoom-objektiivia käytettäessä kamera haistelee objektiivin polttoväliä ja säätää sen pohjalta auto-ISO:n lyhimmän sallittavan suljinnopeuden arvoa.

Muuta hauskaa tarjoaa Nikon D4:sen kanssa samaan aikaan julkaistu pienikokoinen kameran kupeeseen kiinnitettävä Nikonin langaton lähetin joka tottelee nimeä WT-5. Tämä pieni kapistus sisältää mm. sisäänrakennetun web-palvelin pohjaisen kameran säätö paneelin! Voit logata kameraasi langattomasti läppärillä, tabletilla tai esmes älypuhelimen internet selaimella. Itse tietokoneeseen tms ei tarvitse asentaa mitään ylimääräisiä softia että pääset säätämään kameraasi ja seuraamaan live view feediä! Pystyt säätämään kattavasti kameraasi, seuraamaan live view kuvaa, tarkentamaan, ottamaan valokuvia tai aloittaa videon tallennuksen. WT-5:sen avulla voit myös säätää useaa kameraa yhtä-aikaa ja laukaista kaikki säätämäsi kamerat esmes iphonen ruudulta samanaikaisesti! Hurjaa mitä ne keksii nykyään näihin kameroihin!

Mutta voiko tätä uutta Nikon D4:sta kutsua uudeksi ammattikameroiden kuninkaaksi? Videohommissa varmaan kyllä jos verrataan Canonin 1Dx:ään ja sen tarjoamiin video ominaisuuksiin, mutta perinteisen valokuvan puolella taistelut on vielä taistelematta. Canonin 1Dx:stä ei ole näkynyt vasta kuin postimerkin kokoisia netti sampleja, joten kohina ja muu kuvanlaatu antaa vielä odotuttaa. Uskon kuitenkin että viimeistään keväällä olemme tässä asiassa viisaampia. Mutta sen tiedämme jo nyt, että molemmilla kameroilla kuvia saa, ja kenenkään kuvien sisältö tuskin paranee aimo harppauksella kummallakaan kameralla!

Varmaan ois vekkuli vekotin omaankin reppuun vaikka itseä ei nuo video featuret niin hirveästi kiinnosta tällä hetkellä, mutta hintalappu jossa pilkun vasemmalla puolella on neljä numeroa ja ensimmäinen niistä on vitonen, pitää kyllä D4:sen kaukana meikäläisen kamerarepusta. Ehkä yritän löytää D700:sen korvaajaksi jostain käytetyn D3s:n, joka sopii minun käyttööni oikein näpsäkästi ja tarjoaa kuitenkin hieman uutta hämärärintamalle ja kevään metsonsoitimelle!

Tässä vielä aimo annos Nikon D4 materiaalia linkkien muodossa.

Nikon Suomi – D4 julkaisu tiedote

Dpreview.com – Nikon D4 overview

imaging-resource.com – Nikon D4

Nikon official D4 samples

Nikon D4 high ISO samples

Joe McNally – shooting with the Nikon D4

Nikonrumors.com – Nikon D4 demo/hands-on videos

Sit kiittää, kuittaa ja painuu pehkuihin
-Janne

6 thoughts on “Nikon D4 julkaistu! – Uusi ammattikameroiden kuningas?

 1. Videokuvausominaisuudet ovat tosiaan erittäin mainiot varsinkin luontokuvaajille. Itselläni riittää kuitenkin vielä hommia itse valokuvauksen opettelemisessa. Joskus muutaman vuoden kuluttua voisin uskaltaa videokuvausta.

  Joka tapauksessa tämä päivitys antaa odottaa paljon D800:lta ja D400:lta, jotka tulevat varmasti tänä vuonna markkinoille.

 2. Hieman sama homma videoiden kanssa täälläkin päässä. Eli riittävästi on tekemistästilli-puolellakin. Joskin en voi kieltää etteikö joskus olisi hienoa ottaa joku videopätkäkin kun katselee metson sointia kevät aamuna tms. Ihan vaan vaikka blogin täytteeksi. Toki se onnistuu D3s:lläkin vaikkei 1080p videota sillä saakkaan aikaiseksi.

  Tosiaan mielenkiintoista nähdä millaisia D800 ja D400 tulevat olemaan, ja että kuinka paljon parempi uusi herkistelty D4 AF on verrattuna D3s:ään.

  -Janne

 3. Kirjoitit:
  ”Ehkä Nikon D4:sen kaveriksi pystyy tulevaisuudessa istuttaa jollain adapterilla 1-sarjan video käyttöön tarkoitettuja objektiivejä! ”
  Ei tule koskaan toimimaan noin päin, toisin päin tietenkin. Pelittömässä systeemissä mittakanta on lyhyempi, siksi pitkämittakantaiset objektiivit (lue pelillisiin tarkoitetut) eivät tarkenna. Peilitön järkkä onkin ihanteellinen kun sovitetaan siihen ns. ”normilinssejä” koska sovite tekee mittakannasta normaalin ja näin linssit saadaan tarkentumaan myöskin äärettömään.
  Lauri

 4. Moi Lauri!

  Juu ilman adapterissa olevia lisälinssejä tarkennus äärettömään menetetään koska runkopaksuus on suurempi. Aivan kuten Canonin FD linssejä käytettäessä EF-mountillisissa rungoissa. Automaattitarkennuksen kuitenkin luulisin toimivan.

  -Janne

 5. Kahdessa kinojärjestelmässä (FD/EF) erot ovat aivan mitättömät verrattuna peilillisen kinojärkän ja peilittömän minijärkän mittakantaan. Tarvittaisiin useampi negatiivinen linssiryhmä ja uskon että tämä ei tule toimimaan – ei edes teoriassa.
  Toinen vanhempi esimerkki: Leican R-sarjan linssejä voi sovittaa M-sarjan runkoon mutta toisin päin ei tarkenna 50 cm kauemmaksi.
  http://nemeng.com/leica/017e.shtml
  Nikonin tapauksessa tarkennus jäisi johonkin 20-50 cm välille
  -Lauri

 6. Huutomerkin käyttösi koki aikamoisen inflaation. Pienenä vinkinä, älä jatkossa käytä noin paljon vaikka olisitkin innoissasi. Jokaisen kappaleen ei tarvitse sisältää huutomerkkejä… mutta hieno kamera ja yksi huutomerkki sallittakoot!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam control / Spämmi esto * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.