Nikon D5100 julkaistu!

Monen monen odotetumman kameran sijaan Nikon julkaisi ylemmän entry-luokan Nikon D5100 digijärjestelmärungon. Mutta näillä halvemmilla rungoilla se raha tehdään, joten ymmärtäähän sen että näitä tulee hitusen eri tahtia markkinoille.

Tämä uusi edeltäjäänsä Nikon D5000-mallia hieman fyysisesti pienempi jatkaja on päivitetty ehkä hieman videota silmällä pitäen! Mutta kieltämättä video tuntuu olevan aika kova sana nykyään… ainakin joillekin. Onkin mielenkiintoista nähdä tuleeko jossain vaiheessa video vs still jutusta samanlainen tapaus mitä oli digi vs filmi? Jotenkin tuntuisi ihan vieraalta ajatukselta alkaa kuvaamaan videota ja napsia sieltä stillejä seasta. Olenkohan minä sitten siinä jäärä osastossa? Nojoo, D5100:sessa on mahdollisuus 1080p videolle, jatkuva tarkennus video-moodissa, sivulta kääntyvä 3″ 920k pikselin tilttaava näyttö, erikois filttereitä videolle jne. Mutta onhan siellä toki myös uusi d7000 kaltainen 16.2 megapikselinen CMOS-kenno, joka ainaki isoveljessään on tarjonnut varsin hyvää kuvanlaatua still-kuviinkin.

Mutta tutkitaas vähän tarkemmin kyseisen uutuuden speksejä!

Nikon D5100
– 16.2 megapikselin CMOS (1.5x crop)
– 1080p (30/25/24fps), 720p (30/25/24fps) videot
– ISO100-6400 (+ISO25600 ohjelmallisesti)
– 4 fps (16 RAW / 100 JPEG)
– Näyttö: 3″, 921k pistettä, sivulle kiertyvä
– Expeed 2 – 14 bittiset värit
– MULTI-CAM 1000 tarkennusyksikkö
– 11 tarkennuspistettä +3D tracking (1 ristikkäissensori)
– Kennonpuhdistus
– Ei automaattista valonmittausta non-CPU-linsseille
– Etsin: n.95%, 0.78x, pentapeili.
– Koko: 128 x 97 x 79 mm
– Paino: 560g patterilla, 510g ilman
– Hinta: Runko – 739,90e (Lähde: Verkkokauppa.com)

Eli ei lopulta pöllömpi kampe hintaansa nähden! Nikonilla alkaa alle tonnin hintaluokassa olemaan vaihtoehtoja jo useita. Jos pelkkiä tinttipönöjä kuvaisi, niin mikä ettei tälläinenkin runko menisi, tietenkin mikäli RAW-kuvanlaatu on kohdallaan myös edes vähän korkeammilla herkkyyksillä. Suht samaan hintaan saa kuitenkin käytettynä D300:sta, joka tarjoaa aikapaljon enemmän parempine tarkennusjärjestelmineen jne… eli valintani menisi todennäköisesti kuitenkin sinne suuntaan. Isoveljestään D7000:sesta tämän uutukaisen erottaa puuttuva langaton salamaohjaus, puuttuva magnesium-runko, alhaisempi sarjakuvaus nopeus, 39 tarkennuspisteen tarkennusyksikön puuttuminen jne. Tässä hieman halvemmassa luokassa D5100 tarjoaakin ne normaalit puutteet, eli vain yksi säätörulla, pentapeili etsin, ei tarkennusmoottoria rungossa, ja kadoksissa oleva peilinlukitus.

Yhdessä D5100 rungon kanssa, Nikon julkaisi myös videointia silmälläpitäen uuden salamakenkään liitettävän ME-1 mikrofonin, joka ottaa käyttöjännitteensä suoraan kamerasta.

Linkkejä:
Nikon Suomi: Nikon D5100
Dpreview.com : Nikon D5100 Preview

-Janne

6 thoughts on “Nikon D5100 julkaistu!

 1. D5100 tulee rokkaamaan, jos sen kenno tosiaankin on sama kuin D7000:ssa. D7000:lla reilut kolme kuukautta kuvanneena en voi kuin ylistää sen suorituskykyä. Monelle ei todennäköisesti D7000:n lisäominaisuudet paina vaakakupissa, varsinkin kun D5100:ssa on kääntyvä näyttö.

 2. Juu kyllä se noin voi olla!

  Jos mietitään D5100:sta aivan kuvanotto välineenä, ilman että kuvataan mitään lentäviä pääskysiä tms, niin kyllähän siinä on kaikki riittävä. Etsimen pari prosenttia sinne tänne, mirrorlockuppia ei perus kotialbumin täyttäjä välttämättä tarvitse koskaan… ja langaton salamaohjaus menee täysin samaan kategoriaan jne…

  Kaupaksi menee että suhina vaan käy… ja vielä kun video fiitsörit painaa kupissa.

  ps. kun tuossa tekstissäni mainitsin toisen komentokiekon puutteen, niin aloin miettimään milloin olen etusormella pyöritettävää kiekkoa käyttänyt… Ja aika harvassa on ne kerrat! Eli ainoastaan silloin kuin olen jotain tähtitaivas räpsyjä manuaalitarkennuksella ottanut. Ei olisi vaikea elää ilman sitä.

  -Janne

 3. Mahtaako tuossa D5100 toimia manuaalisäädöt videokuvauksessa? Kokemuksen mukaan D7000:ssa toimii, D3100:ssa ei.

 4. En ole itse näiden järjestelmäkameroiden video puoleen pahemmin perehtynyt, mutta usea lähde kyllä puhuu manuaali moodista videoon liittyen tämän uuden D5100-rungon kohdalla. Ja Dpreviewkin mainitsee liveviewissä manuaali valotus moodiin siirtymisestä.

  Kamerassa on kai kuitenkin joku sisarmalliensa kanssa sama tuskastuttava aukkoarvon lukitus liveview tilaan siirryttessä, mutta itsellä ei tuosta ole kokemusta.

  ”Slightly more frustratingly, the D5100 has inherited the odd live view quirk from its sister models that means the aperture is locked when you enter live view – something you need to consider before shooting any video footage. There’s also still no indication of exposure if you switch to manual exposure mode in live view.

  http://www.dpreview.com/previews/NikonD5100/page5.asp

  -Janne

 5. Oletko testannut Canonin vastaavaa D600 mallia. Mitä järkeenkäyviä eroja Nikonilla ja Canonilla – puolesta ja vastaan….eli kumpi kannattaa hankkia

 6. canonista voi heti sanoo että akunkesto jää noin puoleen ainkin 550d ssä 5100 vrttuna. toinen sivu kehuu kuvaa paremmaksi toinen huonommaksi. dprevies antaa kyllä käsityksen testikuvasta että 550d ois parempi mutta se on vain yks kuva.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam control / Spämmi esto * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.