Testissä uusi Sigma 120-300/2.8 EX DG OS APO HSM

Kun Sigman uusi EX 120-300/2.8 OS julkaistiin, se kiinnitti oikeastaan heti huomioni! Sillä jo paperilla objektiivi vaikutti erittäin mielenkiintoiselta ja potenttiaaliselta! Olen nyt kyseistä objektiivia hieman toista viikkoa testaillut ja voin sanoa että edelleenkin on kyse oikein mielenkiintoisesta kapistuksesta! Testiin saamani objektiivi on Canon-versio, joten omalla Nikonin-rungolla en sitä pääse testaamaan, mutta sain kaveriltani lainaan tuon objektiivin seuraksi Canon 1ds Mark III -rungon, jolla ehkä selviää onko objektiivista mihinkään. ,)

Uuden Sigman kuvanlaatu on helppo kiteyttää: Jäätävää! Ilman telejatketta objektiivi tekee todella nättiä jälkeä, kuten myös Sigman 1.4x DG telejatkeella! 1.4x telejatketta käytettäessä objektiivi tarjoaa käyttöön 168-420mm aukolla f4… ja kyseinen yhdistelmä on todellakin käyttökelpoinen myös täydellä aukolla, kuten alla olevan kirjosieppo naaraan pershöyhenistä käy ilmi. Kyseistä kuvaa klikkaamalla aukeaa alkuperäisessä koossa oleva 100% croppi suoraan 1dsmk3:sen RAW-tiedostosta ilman minkäänlaista terävöistystä tai kohinanpoistoa.


Klikkaa kuvaa nähdäksesi se alkuperäisessä koossa!

Mielestäni Sigma löytää kirjosiepon höyhenpuvusta ihan kivasti yksityiskohtia ja epäterävyysluekin pehmenee oikein kauniisti, eikä häiritseviä elementtejä bokehistä oikein löydy. Olen käyttänyt kyseistä objektiivia 1.4x telejatkeen lisäksi myös Sigman 2x DG telejatkeen kanssa (240-600/5.6). Myös 2x telejatkeella objektiivi tarjoaa oikein käyttökelpoista kuvanlaatua, joskin vaatii hieman himmentämistä saavuttaakseen kiitettävän kuvanlaadun tason.

Telejatkeita käytettäessä hetkittäin kaipaisi tarkennusalueen rajoittimia nopeuttamaan tarkennusta ja auttamaan mahdollisissa automaattitarkennuksen sahaus tilanteissa, mutta niitä tässä objektiivissa ei ole… mutta yllättävän kivasti objektiivi kuitenkin toimii telejatkeilla! Päälle vielä äänetön ja oikein kivasti toimiva kuvanvakaaja, niin vähän päälle pariin tuhanteen euroon tästä on helppo veikata todella paljon myyvää objektiivia. Uskon että tämä tulee ilmestymään todella monen luontokuvaajan laukkuun! Tämän testin jälkeen ainakaan minä en ostaisi esimerkiksi 2-2.5 kertaa enemmän maksavaa Nikonin 200-400/4 VR:ää… enkä ehkä yli 4000 euroa maksavaa 300/2.8 VR:ääkään. Ja kun Sigmaan saa Suomen maahantuoja Fokalta vielä kolmen vuoden takuunkin niin…

Aikomuksissani on kirjoittaa tästä Sigmasta kattava artikkeli ja hieman kaipaisin blogini lukijoilta kommenttia millaisia asioita Sigmasta haluaisitte tietää? Ainakin kuvakulma vertailua 120-300/2.8 +1.4x vs 200/2 + 2x tulen tekemään, koska on paljon ollut keskustelua siitä onko Sigman millit todelliset tai edes sinnepäinkään…

LISÄYS 18.10.2011: ARTIKKELI OBJEKTIIVISTA LÖYTYY TÄÄLTÄ

-> Sigma 120-300/2.8 EX DG OS APO HSM Arvostelu

-Janne

33 thoughts on “Testissä uusi Sigma 120-300/2.8 EX DG OS APO HSM

 1. Todella mielenkiintoista! Olen jo melkein päättänyt vaihtaa kiinteän 300mm f4 linssini tähän zoomiin, heti kun vaan budjetti antaa periksi.

  Kiinnostaa just tuo telejatkeiden käyttö linssin kanssa, ja toinen asia mikä minua arvelluttaa on linssin paino. Eikös se ole jotain yli 3 kiloa? Canonin 300mm on vain reilu kilo enkä minä silläkään jaksa kovin kauaa ilman tukea kuvata. Tuntuu vähän sille että OS menee hukkaan tuon painon takia, vai pitääkö tässä lähteä punttisalille että jaksaa käsivaralla kuvata ollenkaan… 😀 Se miten tuon linssin painon kokee on tietysti yksilöllistä ja mahdoton testata, mutta jos voisit jotain kommenttia heittää millaista sen kanssa on työskennellä jos vertaa kevyempiin teleopiskoihin niin kiitollisena lukisin. 🙂

 2. Tarkennuksen nopeus kiinnostaa kovasti. Kuvailen pääasiassa koiria ja niiden kanssa nopea tarkennus ei olisi pahitteeksi. Jos tuolla putkella pysyy lentävät linnut hyvin tarkennuksessa, niin ei liene vaikeaa arvata, että myös koiria kuvattaessa ei varmaankaan tule ongelmia.

 3. Terve Janne .Mielenkiintoinen testi.Itselläni on ollut pari vuotta käytössä
  Sigman 100-300 /4 :n + 1.4 jatke joka on mielestäni melko hyvä kompromissi hinnan,laadun ja painon suhteen .Olen kuvannut sillä ja D 700 :lla luontoa ,koiria ja jopa kukkia .Näistä putki selviää mielestäni hyvin ilman vakaajaakin
  kunhan pitää suljinajat lyhyinä .Jatketta käytän D300 rungon kanssa kun pitää
  yltää kauemmas .
  Uuden 120-300/2.8 vertaaminen tähän yhdistelmään olisi mielenkiintoista .
  Paraneeko piirto yms. niin paljon että kannattaa raahata yli kilo lisää painoa
  mukana .Tunnin lenkki maastossa koirien kanssa saa yhdistelmän tuntumaan
  jo aika painavalta .
  Olisi mielenkiintoista saada kommenttia ja mielipiteitä tähän , kannattaako
  vaihtaa ?
  Kuvaavaa kesää .

 4. toimiiko AF tarkennus telejatkeiden kanssa vanhempien runkojen kanssa
  esim:canon d 40 tai d 7,n samalla tavalla kuin uudempien ykkös runkojen kanssa,onko muita runkoon kohdistuvia rajoituksia.

 5. Kiitos mielenkiintoisista jutuista.
  Jos vertaat ko. objektiivia sigman 300/2.8 kiinteään niin minkälaisia laatueroja sillon löytyy?Kiinteitä käytettyjä saa nyt aika edullisesti.
  Salamajuttuun viitaten niin mistä suomesta saisi salamatriggereitä ostaa kun en heti netistä löytänyt.
  Hyvää Kesää.

 6. Lupaan paneutua myös mahdollisiin ”vaihtoehto”-objektiiveihin tulevassa artikkelissani. Tuo eri kameroiden kanssa toiminta ja sen testaus on hieman ongelmallista, mutta 1ds3:sen lisäksi pääsen testaamaan objektiivia huomenna Canon 7D:n kanssa. Sen jälkeen minun on palautettava objektiivi lainaajalle.

  Jorma: En tiedä saako salamatriggereitä mistään Suomesta… Epäilen ettei =/

  -Janne

 7. Mitenkäs tuon optiikan pitkän pään pituus, onko se vieläkin tynkä, kuten edeltäjänsä? Tuo voisi oikeasti olla sellainen perustyökalu, mihinkä voisi pennosensa sijoittaa pitkässä juoksussa. Jos nimittäin laatu on likikään sitä, mitä 150mm makrossa on, niin ei tuossa voi kamalasti metsään mennä. Jotenkin sitä on alkanut arvostaa joustavuutta ja monipuolisuutta sen ultimaattisen laadun sijaan nykyään – tiedä sitten onko kalastusvehkeitten kanssa ädläämisestä tullut tuokin hoksaaminen 😀 Toisaalta, pentele kun tarttis kuitenkin sellaisen kevyen 400mm telen, millä räiskiä ne harvat lintukuvat esmes Varangilla käydessä.

 8. Rane, ei muuta kun vaihto Canoniin niin voit ottaa kevyen 400mm f4 DO IS USM:n, ei paina kuin pari kiloa. 😛 Ja lompakko kevenee samassa hujauksessa. 😀

 9. Rane: Nuo tynkäjutut on vähän niin ja näin varmaan tuossa edeltäjässäkin… Mutta tässä vaiheessa voin tuumata että kun kohdetta kuvataan samoilta jalustansijoilta FF-kameroilla 10m etäisyydeltä sekä 120-300/2.8 OS +1.4x (420mm), että 200/2vr +2x yhdistelmällä, tarjoaa 120-300 käyttöön hitusen verran kapeamman kuvakulman.

  -Janne

 10. Minna: Onneksi 400 DO:ssa on huono bokeh, rahaa kyllä olisi…eiku 😉

  Janne: Ok, eli viittaa siihen että kärpäsestä on tehty härkänen taas kerran 🙂 Meneekö 200/2 vaihtoon..?

 11. Jos mä kuvaisin Canonilla niin 400DO ois must! Se huono bokeh tulee vaan niin harvoissa tilanteissa esille.. Niitä voi koittaa käydä Huttusen kuvista etsimässä. ,)

  En mä ota kantaa 200/2 vaihtoon menosta. =D En oo moista päättäny enkä edes vakavasti harkinnut… Hetkessähän se ajatus D700 + 200/2 -> D800 120-300 syntyy sit jos syntyy. Kieltämättä oikein kiva kapistus, jonka myötä 200/2 käyttötunnit kyllä varmasti vähenisivät. Tekee kuitenkin täydellä aukolla 1.4x jatkeella parempaa jälkeä kun 200/2 +2x. Sinänsä hieman harmittaa ettei tuo ollut Nikon-mountilla… Nikonin 1.7x telejatkeella tuosta irtoaisi kuitenkin 204-510/4.8… Ja verrattuna siihen miten tuo toimii 1.4x ja 2x jatkeella.. niin tuo voisi olla aikas pirun kiva 1.7x jatkeella. Siihen joku croppirunko kaveriksi niin…

  Ja joo, kyseisen objektiivin takalinssi ei liiku ja sijaitsee niin kaukana objektiivin perästä, että minkä tahansa Canon, Nikon, Tamron, Kenko, Sigma telejatkeen voi kyseisen objektiivin kaveriksi tuupata huoletta ilman että tarvitsee pelätä lasien nirskahtavan yhteen.

  Lisääpä vielä että Sigman alkuperäinen jalustapannan jalka istuu tooodella hyvin suoraan Arca-swiss kiinnitysalustaan!

  -Janne

 12. Itkut ja vittuilut kannattaa kirjoittaa omalla nimellä, silloin niihin saa varmemmin vastauksen. ,)

  Voin pahaa oloasi kuitenkin hieman lohduttaa, että kyllä se vielä tulee… Kirjoittaittamista en ole vielä kerennyt aloittaa kun on ollut jos jonkunlaista kuvaamista, kuvien lähettämistä Suomeen, ulkomaille jne jne… Mutta kuvia on otettu objektiivilla kuin myös itse objektiivistakin.

  300/2.8 VR testi jäi kyllä hieman vaiheeseen samplejen osalta… Ehkä niitä sinne voisin raapia jossain vaiheessa niin saat nukuttua yösi paremmin?

  -Janne

 13. Ihqua että se on tulossa, odotan innolla. Saadaan teknoblogiin lisää hienoa luettavaa.
  Ja joo, laita ihmeessä sampleja, niin saan nukuttua yöni rauhassa.

 14. 300/2.8 VR – miksi ihmeessä sitä pitää testata? Kyseessä on hemmetin hyvä optiikka, parasta mitä rahalla saa. Itse pistin kiertoon, koska ei ollut käyttöä ja olihan sillä painoakin kiitettävästi. Kuvanlaatu on kuitenkin jotain uskomatonta, sen puolesta voin suositella koska vaan.

 15. Mä haluaisin nähdä 100% kroppikuvan 120-300mm + 2x tc yhdistelmällä. Kiinnostaisi tietää onko laadussa eroa verrattuna sigma 300mm + 2x tc yhdistelmään.

  Nimittäin tuo zoomi kiinnostaa joustavuuden sekä kuvanvakaajan takia. Jos kuvanlaatu on parempi/sama kuin sigma 300mm niin pitää vakavasti harkita objektiivin vaihtoa. Harmittaa vaan tuo paino, kun jo sigman 300mm kantaminen vituttaa välillä :D…tosin vakaajan ansiosta ei ihan aina varmaan tarttis kantaa sitä tripodia ja kiikkua mukana. Kuinka paljon siitä vakaajasta on käytännössä hyötyä? En ole ikinä edes kokeillut vakaajallista objektiivia niin mulla ei ole mitään käsitystä.

 16. Moi Kimmo!

  Omat kuvani eivät välttämättä aina ole parhaita esimerkkejä siihen mihin objektiivi pystyy, koska kuvaan pääasiassa monopodilta tai käsivaralta, eikä yleensäkkään kuvausolosuhteeni ole lähellekkään optimit kuvanlaadun kannalta (yleisin käyttämäni herkkyys ISO1600-3200). Mutta lupaan illalla kaivella jotain esille. Luulisi sieltä jonkun samplen löytyvän, vaikken tuota tuplaria kovin paljon olekkaan käyttänyt. Liitän kuvan vaikka tähän vastaukseeni.

  Näin alustavasti voin jo todeta että f8-aukolla objektiivi toimii jo ihan kivasti. Otan osaa tripodin ja kiikun kantamiseen… hirveetä hommaa! Homma helpottuu oleellisesti kun tripod+kiikku yhdistelmän vaihtaa monipod+tilttipää yhdistelmään, vaikkei objektiivissa vakaajaa olisikaan.

  Kyllä vakaajasta on suuri hyöty kuvattaessa pönöjä vähässä valossa monopodilta tai ilman. 1/50s ei pitäisi monopodilta olla ongelma kyseiselle 120-300/2.8 OS Sigmalle jos vaan oma kuvaustekniikka on kunnossa.

  ***JÄLKEENPÄIN LISÄTTYÄ***

  Eli tässäpä nyt tälläinen samppeli… Tulikin aikaa ihan ottaa uudet testikuvat kun auton mokoma teki tenän kuvausreissulle mentäessä… Eli varaston maalattua lautaseinää kuvattu 5D mk1 + Sigma 120-300/2.8 OS + Sigma 2x DG yhdistelmällä. Tarkennuksen säätöä tuossa rungossa ei voi tehdä, mutta tuskin tuo hirmuisesti metsässä on. Täydellä aukolla ja aukon himmennettynä. Mielestäni tuo täydenaukon kuvanlaatukin on ihan jees! Kuvaa klikkaamalla pääsee kuvaa tarkastelemaan alkuperäisessä koossa!


  Klick image to watch the sample in original size!

  Unohdimpa kirjoittaa että otettu 600mm polttovälillä.

  -Janne

 17. Kiitos paljon nopeasta vastauksesta!

  Hyvältä tuo näyttää! Itse käytän melkein aina vain 300mm + 2x tc yhdistelmää kun menen kuvaamaan lintuja. Tuntuu että 300mm jää äkkiä lyhyeksi jos meinaan kuvata muitakin kuin tiaisia. Mulla ei ole sellaista paikkaa mihin pääsis tarpeeksi usein kuvaamaan jotta oppisi tuntemaan hyvät kuvauspaikat. Jos tuntis paikat niin pärjäis varmaan vähän lyhyemmällä polttovälillä.

  Tulipas hieman hölmö olo kun en ole tuommoista tilttipäätä hoksannut hankkia monopodin kaveriksi. Juuri kun avovaimolle selitin ettei tarvitse hetkeen taas ostaa mitään kameratarvikkeita ;D

 18. Muistelen nähneeni yhden kiinalaisen testin tästä objektiivista jossa telejatkeina olisi käytetty Canonin III-mallin jatkeita. Itse en ole Canonin jatkeilla päässyt tätä objektiivia kokeilemaan, mutta fyysisesti niiden pitäisi paikalleen istua.

  Joitain Sigmoja vaivannut Canonin/Nikonin telejatkeen linssin ja objektiivin takalinssin yhteentörmäys ei vaivaa tätä uutta 120-300/2.8 OS:ää, sillä takalinssi on tyyliin 5cm objektiivin sisässä.

  Nikonin telejatkeet eivät objektiiviin fyysisesti suoraan istu, johtuen Nikonin telejatkeisiinsa tekemistä non-AFS-esto nypyköistä. Mutta neljä ruuvia irti mounttirenkaasta, ja mounttirengasta viilaten tuosta turhasta ja asioita vaikeuttavasta nypykästä pääsee eroon. Parin minuutin homma jossa ei voi tehdä oikein mitään pieleen kunhan ei hävitä sitä pientä jousta mounttirenkaan alta. Mutta kun renkaan varovasti nostaa paikaltaan, niin ei tuo jousikaan mihinkään lennä.

  -Janne

 19. Missä Janne luuhaa? Vaadimme testinkiä! 😉 Pistä mukaan
  kuva jossa vierekkäin 70-200/2.8 vs. 120-300/2.8 niin saa vähän hajua kokoerosta.

 20. Anteeksi pyytelyllä tää on taas alotettava… Venyy venyy… Pari isoa valokuvaukseen liittyvää asiakasprojektia + päälle kaikki muu valokuvaukseen liittymätön rojekti niin vaikka artikkelia olenkin saanut jo kirjoitettua ja kaikki vertailukuvat jne on olemassa, niin vaiheessa on edelleen.

  Tässä kuitenkin kuva Sigma 120-300/2.8 OS:stä AF-S 70-200/2.8 VR I Nikkorin ja AF-S 200/2 VR Nikkorin rinnalla. Kuvaa klikkaamalla aukeaa isompi kuva.

  -Janne

 21. Kiitos! Eipä tuo niin isolta näytä jos 70-200 on liki samaa kokoluokkaa kuin Canonilla. Pitää odotella sun testiraporttia ja ruveta vasta sitten kaman vähentämiseen eli korvaisi 120-300/2.8 OS:lla repusta sekä 400 että 70-200 milliset. 24-105/4 L IS + 120-300/2.8 OS + jatkeet olis aika minimalistinen setti.

  Pistä testiin jonkinlaista mutua AF-nopeudesta vaikkapa 70-200/2.8:n verrattuna. Erityisesti jatkeilla kiinnostaisi eli riittääkö nopeus @300mm + 1.4:llä mihinkään?

 22. Palauttelin tuon objektiivin Fokalle jo jokusen aikaa sitten, enkä sillä hirveästi kerennyt äksöniä kuvata… Muutenkin itselle aika vähän äksöni ruutuja tulee… Ja kun tuota Canonin rungoilla jouduin käyttelemään niin AF:stä ei ihan hirmu kuvaa mieleen syöpynyt kun ei ollut mitään verrokkia mihin verrata.

  Omiin tarpeisiini nähden AF:äsi ihan ok, mitä nyt canoni arpoi hämärässä. Ainut mikä tuossa ESITUOTANTO versiossa jäi tuon 1ds3:sen kanssa mietityttämään oli se, että jos tarkennuksen sääti spot-on 100m päähän, tarkennus minimi etäisyydellä oli pielessä… ja toisinpäin. Samaa tosin en ollut huomaavinani 7D:n kanssa.

  70mm vs 120mm on aika iso ero loppu peleissä. Itsekin olen punninnut tuota 70-200 vs 120-300 asiaa useamman kerran tässä. Kattottaan ny mitä Nipponi sylkäisee pihalle jossain vaiheessa… Jos köyhälle tulee kuningas ideoita ja alkaa pyörittää 200/2 + 70-200 -> 120-300 + d700 korvaaja tms… Nooh.. en tiedä… sithän sen näkee.

  -Janne

 23. Ok. Pitää varmaan lainata ja kokeilla sopiiko 120-300 OS omaan käyttöön. 70-200 mm on kuitenkin mukavan pieni ja 400 mm ulottuva. Kahtellaan.

 24. Miltä kuulostaa Canon EF-S 55-250/4-5.6 IS, kuvanvakaimella? Onko kokemuksia, ja mitä luulet onko hyvä? Ja sopiiko Canon eos kameroihin 😮
  En löydä mistään tietoa…

 25. Moi fgfgsfffgd!

  Juu, Canonin objektiivit sopivat yleensä vain Canoniin. Tosin niihin löytyy EF ja EF-S objektiivejä, joista jälkimmäiset sopivat vain EF-S yhteensopiviin kameroihin. Näitä EF-S kiinnityksen kanssa yhteensopivia ovat ns. kroppikamerat 300d/20d:stä eteenpäin. Eli ei 5D tai 1D mallit.

  Tuo 55-250 kuulostaa hinnaltaan kilpailukykyiseltä ja ihan polttoväliltään passelilta ensimmäiseltä tele-objektiivilta. Kuvanvakaaja auttaa teleilyssä huomattavasti käsivaralta kuvattaessa, joten se on iso plussa. Ihan kokeiltaavn arvoinen verme, jos ei halua heti panostaa hirmu summia teleen, tuolla pääsee jo kuitenkin ihan kivasti teleilyn makuun!

  -Janne

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Spam control / Spämmi esto * Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.